“Super-şoarecii” capătă imunitate la cele mai puternice otrăvuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au declarat că unii şoareci de casă şi-au dezvoltat rezistenţa la unele dintre cele mai puternice otrăvuri.

Şoarecii din Germania si Spania şi-au dezvoltat o trăsătură specifică speciei algeriene, de care au fost separaţi de peste un milion de ani.
Cercetătorii spun că fenomenul este foarte neobişnuit în rândul animalelor, transferul de gene fiind normal doar pentru plante şi bacterii, relatează BBC.

The Current Biology avertizează că aceste tranferuri genetice sunt foarte periculoase, deoarece şoarecii au dezvoltat imunitate la orice formă de combatere a dăunătorilor.

Totul a pornit de la warfarină, un medicament utilizat în medicina umană ca un anticoagulant, pentru prevenirea acumulării cheagurilor de sânge. Prea multă warfarină provoacă hemoragii fatale, motiv pentru care, în 1950, a fost folosit drept pesticid împotriva şobolanilor şi şoarecilor. Între timp, şoarecii au căpătat imunitate la acest medicament, mai multe exemplare de acest fel fiind găsite în colţuri diferite ale lumii.

Mai mult, o dată cu acestă rezistentă, exemplarele au dezvolatat şi tendinţa de a se împerechea cu şoarecii algerieni, o specie total diferită şi incompatibilă, potrivit oamenilor de stiinţă.

Mutatii genetice periculoase pentru omenire

„Există foarte multe bariere genetice între aceste specii de şoareci, iar transferul de material genetic de la o specie la alta este de-a dreptul spectaculos”, declară Michael Kohn, profesor la Universitatea Rice din Houston, Texas.

Procesul este destul de îngrijorător, deoarece, pe viitor, şobolanii şi şoarecii se vor încrucişa cu diferite tipuri de specii, ceea ce ar duce la specii noi, imune la orice metoda de otrăvire.

„Super-şoarecii” (aşa cum au fost numiţi) se vor muta pe tot globul, declară Kohn.

Fenomenul este o noutate pentru oamenii de ştiinţă, întrucât aceste tipuri de mutatii nu s-au întâlnit până acum decât la plante şi bacterii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite