Psihologii explică modul în care prietenii îţi pot afecta viaţa în mod negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îţi pot afecta prietenii viaţa în mod negativ. FOTO huffingtonpost.com
Cum îţi pot afecta prietenii viaţa în mod negativ. FOTO huffingtonpost.com

Fără să ne dăm seama, prietenii ne pot influenţa viaţa în mod negativ. Dincolo de ceea ce se poate înţelege la prima vedere, psihologii sunt de părere că anumite comportamente ale persoanelor apropiate pot perturba trăirile oamenilor în mod semnificativ.

Există unele prietenii care rezistă toată viaţa, dar şi oameni care nu pot relaţiona nici măcar câteva luni. Uneori este evedent că prietenia nu poate rezista atunci când există diferenţe majore în ceea ce priveşte valorile fundamentale. Însă, în foarte multe cazuri, după o prietenie de durată, se creează o stare de dependenţă, scrie businessinsider.com. Chiar dacă nu vă mai simţiţi bine unul în prezenţa celuilalt, vă este greu să renunţaţi la o persoană de care vă leagă amintiri şi ani petrecuţi împreună.

Plecând de la efectele negative pe care le poate avea o astfel de relaţie, psihologii au realizat lista cu întrebări al căror răspuns poate indica faptul că o persoană îţi afectează viaţa în mod negativ:

Este o prietenie autentică sau din interes?

Unele persoane apar în viaţa ta doar pentru a se folosi de prietenia pe care le-o oferi. Ar trebui să-ţi pui anumite semne de întrebare atunci când te caută doar pentru a-ţi solicita anumite lucruri, bani sau diferite favoruri.  

Îţi influenţează starea de sănătate?

Un studua realizat în 2007 de New England Journal of Medicine pe un număr de 12.000 de persoane a arătat faptul că prietenii îţi pot influenţa foarte mult starea de sănătate. Fie că este vorba de alimentaţie, de consumul de alcool, tutun sau substanţe interzise, atunci când o persoană face parte dintr-un grup tinde să adopte obiceiurile majorităţii, ajungând să-i fie influenţată inclusiv sănătatea.

Te simţi manipulat?

Prin manipulare se înţelege gestionarea emoţiilor celorlalţi. Fie că arată că simt durere pentru a le crea celor din jur un sentiment de vinovăţie sau se fac plăcuţi pentru a obţine ceva, aceşti oameni îţi pot controla emoţiile. Este destul de greu să îţi dai imediat seama că eşti maipulat, însă o mică atenţie asupra modului în care decurg lucrurile îţi poate oferi indicii clare.

Sunteţi două persoane asemănătoare?

Uneori ne forţăm să păstrăm o relaţie doar pentru că un anumit prieten are un stil de viaţă similar, ne-a fost coleg de şcoală sau alte caracteristici în care ne regăsim. Un studiu realizat în 2012 pe un număr de 1.400 de persoane a analizat ce stă la baza unei prietenii de calitate. Au fost analizate relaţii între oameni cu vieţi similare, aceeaşi orientare sexuală sau nivel social şi persoane total diferite. Conform rezultatelor, singurele valori care stau la baza unei prietenii adevărate sunt încrederea, onestitatea, respectul şi susţinerea.  

Puteţi conta oricând unul pe celălalt?

Poate părea un clişeu, dar este una din calităţile fundamentale ale unei prietenii. În timp, oamenii se confruntă cu diferite provocări. Dacă simţi că unii prieteni se transformă într-o povară, ar trebui să revizuieşti prietenia voastră. Prietenii ar trebui să-ţi fie alături pentru a împărtăşi atât momentele de bucurie, cât şi cele de tristeţe, în orice moment din zi sau din noapte.

Poţi fii tu însuţi?

Nu te comporţi în acelaşi mod cu toate persoanele. Ai o atitudine diferită atunci când mergi la un interviu de angajare, în vizită la bunici sau când îţi petreci timpul cu prietenii. Atunci când compania unei persoane te face să te simţi obligat să-ţi schimbi modul de a fi, să ascunzi cum eşti cu adevărat sau chiar de a te simţi ruşinat de propria persoană, este cazul să renunţi la prietenia voastră.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite