Efectele pozitive ale expresiilor faciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chipurile vesele induc o stare de bine şi diminuează accesele de furie. FOTO Shutterstock
Chipurile vesele induc o stare de bine şi diminuează accesele de furie. FOTO Shutterstock

Studiile au arătat că zâmbetele frecvente cresc elasticitatea musculară, reduc numărul hormonilor de stres eliberaţi de organism şi scad tensiunea arterială. Mai nou, specialiştii au propus o altă ipoteză în ceea ce priveşte efectele terapeutice ale râsului şi au explicat cum un chip vesel poate induce o stare pozitivă persoanelor violente.

Rezultatele cercetării coordonate de expertul Marcus Munafo, de la Universitatea Bristol din Anglia, au expus o nouă teorie în ceea ce priveşte efectele terapiei prin zâmbet. Munafo a explicat cum o grimasă amuzantă sau un surâs poate avea un real impact asupra celor din jur, diminuând accesele de furie şi comportamentele agresive.

Munafo şi echipa sa au efectuat o serie de experimente ce au avut ca voluntari adulţi, fără dosare penale sau abateri de la lege, dar şi adolescenţi agresivi, elevi ai unor şcoli de corecţie, relatează publicaţia „Time“. Aproximativ 70% dintre tineri aveau deja antecedente penale.

În cadrul primului experiment, cei 40 de adulţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, au vizionat diverse expresii faciale, exprimându-şi propriile emoţii raportate la chipurile studiate. Din aceste statistici, specialiştii au fost capabili să genereze un scor al percepţiilor pe care oamenii le au faţă de veselie sau furie.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele agresive, inclusiv infractorii, au tendinţa de a interpreta chiar şi expresiile neutre ca fiind ostile. Astfel, un chip indiferent poate da naştere unui conflict între două sau mai multe persoane.

Bazându-se pe rezultatele iniţiale, 20 dintre adulţii care aveau un comportament moral exemplar li s-a spus că figurile pe care le evaluaseră ca fiind agresive erau, de fapt, chipuri fericite. Ulterior, întreg grupul de voluntari a fost supus din nou testului, iar cei 20 de adulţi careu au fost instruiţi să interpreteze figurile ambigue drept pozitive şi-au schimbat percepţia asupra aceloraşi chipuri.

Specialiştii s-au focusat pe grupul format din cei 46 de adolescenţi rebeli, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani. La acelaşi test au fost supuşi şi tinerii care au fost învăţaţi să perceapă diverse expresii faciale ca fiind pozitive. După două săptămâni, accentele impulsive ale tinerilor rebeli s-au temperat, adolescenţii fiind mult mai capabili de autocontrol şi de o gestionare eficientă a propriilor sentimente.

„Rezultatele experimentelor noastre au demonstrat că percepţiile se pot modifica, iar expresiile faciale ale celorlalţi ne influenţează stările de spirit“, au mărturisit autorii studiului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite