Cum să ai o viaţă dincolo de pereţii biroului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că nu ai copii deocamdată şi nu te confrunţi cu grijile unui părinte, dar asta nu înseamnă că viaţa ta socială este una explozivă sau că nu ţi-ar trebui mai mult timp liber.

De fapt, adulţii fără copii şi care nu au o relaţie stabilă au aceleaşi probleme în a găsi un echilibru între muncă şi familie, potrivit unui nou studiu publicat în „Journal of Vocational Behavior“, citat de „Women’s Health“.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au făcut două sondaje în rândul a peste 5.000 de absolvenţi şi au descoperit că atât cei care aveau familii acasă, cât şi cei care nu înfruntau încă astfel de responsabilităţi se confruntau cu aceeaşi problemă.

„Organizaţiile vorbesc adesea despre un echilibru între viaţa profesională şi cea de familie“, arată una dintre autorii studiului, Ann Marie Ryan, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Michigan. „Dar nu luăm cu adevărat în considerare alte aspecte, cum se descurcă cei care nu au familii“.

Respondenţii au declarat că numeroasele sarcini le afectează abilitatea de a se îngriji de problemele cotidiene – vizite medicale, sport, voluntariat, crearea sau menţinerea diverselor relaţii.

Există, însă, câteva ponturi pentru a atinge echilibrul între viaţa profesională şi cea personală.

Impune-ţi limite realiste

Chiar dacă este vorba despre refuzul de a-ţi verifica mailurile la sfârşit de săptămână sau de a sta prea mult peste program, câteva scopuri mărunte de acest fel te ajută să îţi pui ordine în viaţă. Încearcă să te gândeşti la ele ca la un soi de experimente, pentru a vedea care funcţionează pentru tine. „Oamenii sunt mai dispuşi să încerce un anumit lucru pentru o perioadă scurtă de timp“, arată Ryan. Dacă funcţionează pentru tine şi pentru şeful tău, include-le în viaţa ta pe o perioadă nedeterminată. Dacă nu, încearcă altceva data viitoare.

Ia-ţi zilele de concediu

Prietenii, familia şi obligaţiile sociale nu sunt singurele pe care le sacrifici atunci când munceşti prea mult. Mulţi dintre cei incluşi în studiu au arătat că le lipsesc hobby-urile. „Cercetările arată că ai într-adevăr nevoie de pauze. Te timţi mult mai productiv şi te poţi concentra mai uşor apoi“, spune Ryan.

Cere întăriri

După ce ai decis că eşti pregătit să îţi iei o zi liberă, nu te simţi vinovat. „Oamenii tind să creadă că sunt indispensabili“, arată Ryan, dar e foarte probabil ca lucrurile să meargă bine şi fără tine, iar dacă asta nu se întâmplă, nu e vina ta. Orice companie ar trebui să aibă un sistem prin care să prevină astfel de situaţii. „Poartă o conversaţie cu şeful tău, să vezi dacă e cineva care să îţi ţină locul“, spune Ryan. „Este dificil, mai ales în locurile în care sunt prea puţini angajaţi, dar trebuie să fie o cale“. Dacă toate astea eşuează, discută cu unul dintre colegi, pentru ca fiecare să îi ţină locul celuilalt.

Negociază flexibilitatea

Dacă şi tu crezi că flexibilitatea este importantă, nu eşti singurul: 53% dintre adulţii cu un loc de muncă au declarat că ar putea lucra mai bine de acasă, ocazional, potrivit unui sondaj din 2012 realizat de Mom Corps. Dacă lucrezi pentru o companie care nu a reglementat acest aspect, încearcă să discuţi cu echipa ta, dar fii precaut. „Cea mai bună metodă de a face asta este în aşa fel încât să arăţi că aveţi de câştigat atât tu, cât şi angajatorul“, spune Allison O’Kelly, CEO la Mom Corps. Sfatul ei este să te prezinţi în faţa şefului cu o soluţie – lucrezi de acasă marţea şi joia, dar îndeplineşti mai multe sarcini, să fii deschis altor propuneri şi să ceri o perioadă de probă. „Asigură-te că eşti prezent, fie că eşti acolo sau nu“, spune O’Kelly.

Stabileşte-ţi priorităţile

Fă schimbări, astfel încât oamenii importanţi din viaţa ta să ştie că încă ai timp pentru ei, arată Ryan.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite