Cum te poate condamna la moarte o postare pe Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hamza Kashgari riscă să fie executat pentru că l-a jignit  pe Mahomed
Hamza Kashgari riscă să fie executat pentru că l-a jignit pe Mahomed

Un blogger din Arabia Saudită riscă să fie executat, după ce a postat pe reţeaua de socializare mai multe comentarii considerate jignitoare la adresa Profetului Mahomed.

Hamza Kashgari, un blogger în vârstă de 23 de ani din Arabia Saudită, a fost deportat în ţara sa natală, după ce fugise în Malaysia pentru a scăpa de un proces în urma căruia ar putea primi pedeapsa cu moartea. Sauditul a postat pe Twitter un mesaj în care afirma că are îndoieli în legătură cu Mahomed şi cu faptele sale, dar după ce a primit mai multe ameninţări a şters mesajul şi a decis să fugă în capitala malaysiană, Kuala Lumpur.

„Am iubit lucruri care ţin de tine şi am urât lucruri care ţin de tine şi sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg în legătură cu tine ... Nu mă voi ruga pentru tine", a fost mesajul tânărului, postat cu ocazia aniversării Profetului Mahomed.

Poliţiştii din Malaysia au confirmat că l-au reţinut pe Hamza Kashgari în timp ce acesta se afla pe aeroport, iar duminică l-au trimis înapoi în Arabia Saudită, pentru a răspunde pentru faptele sale. Cu toate că mai mulţi clerici islamişti, dar şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, au criticat decizia condamnării bărbatului la pedeapsa cu moartea, legile din Arabia Saudită spun că blasfemia este o crimă pentru care plăteşti cu propria viaţă. Schulz a promis că va face tot ce-i stă în putinţă să împiedice uciderea bloggerului şi a reiterat ataşamentul profund al Parlamentului European pentru valoarea universală a libertăţii de expresie.

Arestarea, coordonată de Interpol

Cu toate că cele două ţări nu au un tratat de extrădare, guvernul malaysian se află în relaţii foarte bune cu saudiţii, ambele ţări fiind musulmane, iar acest lucru a contribuit foarte mult la deportarea tânărului în ţara sa natală. Autorităţile din Kuala Lumpur au declarat însă că faptele lui Kashgari sunt o problemă saudită internă pe care nu o vor comenta. Chiar şi aşa, purtătorul de cuvânt al poliţiei din capitala Malaysiei a afirmat că arestarea lui Hamza Kashgari a fost coordonată de către Interpol. „Arestarea tânărului de 23 de ani din Arabia Saudită a fost coordonată de către Interpol şi la această operaţiune a luat parte şi poliţia din Malaysia. El a fost trimis în ţara sa duminică", a spus oficialul.

Din cauza arestării lui Hamza Kashgari, Interpolul este acum acuzat de abuz de putere, deoarece organizaţia nu ar trebui să joace niciun rol în încercarea Arabiei Saudite de a-l aresta pe Hamza Kashgari, indiferent cât de nepotrivite au fost comentariile acestuia pe Twitter, susţine Jago Russell, şeful organizaţiei Fair Trials International, care a făcut campanie împotriva arestării sauditului. „Dacă o alertă a Interpol este motivul pentru arestarea sa, acesta este un abuz grav al acestui puternic organism internaţional care ar trebui să respecte drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare şi ar trebui să nu se implice în cazuri religioase sau politice", a spus Jago Russell. 

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite