Cum îţi afectează viaţa locul în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinea venirii pe lume - primul născut, mijlociul, ultimul sau singur la părinţi - este un element-cheie în descifrarea personalităţii, spun specialiştii. Faptul că ai un frate mai mic sau mai mare sau că eşti singur la părinţi are o influenţă foarte mare asupra comportamentului tău.

Psihologul clinician Linda Blair a analizat cum factorii care ţin de locul pe care îl ocupă o persoană în familie afectează fiecare aspect al vieţii unei persoane, de la carieră la relaţiile pe care le are. Potrivit cotidianului „The Daily Mail", care preia câteva fragmente din cartea ei, există câteva caracteristici comune pe care oamenii le au în funcţie de ordinea venirii pe lume în familie.

1. Primul născut

Însetat de aprobare - Imediat după naştere, s-a bucurat de toată atenţia părinţilor. Când a venit însă pe lume un alt copil, lucrurile ­s-au schimbat. De aceea, primul născut vrea mereu mai multă atenţie. Caută aprobarea adulţilor, dar şi a superiorilor - pentru că cel care deţine puterea este pentru ei un fel de părinte.

Conservator, respectă legea - Pentru că vrea să-i mulţumească pe superiori, acceptă regulile şi valorile stabilite de aceştia.

Îşi doreşte să fie şef - Nu numai că îi admiră pe cei care se află la putere, dar îşi doreşte să fie în locul lor. Are succes pe plan academic - Un bun student, îşi face mereu temele pentru a-şi mulţumi părinţii.

Organizat şi responsabil - Ca prim născut, a văzut cum părinţii au grijă de fraţii mai mici. Pentru că şi-a ajutat părinţii, este mai organizat şi se oferă deseori voluntar când există multă treabă.

Îşi face autocritica - Îi e frică de respingere şi urăşte nereuşitele. Cu cât următorul din familie e născut mai aproape, autocritica e mai dură. Foarte mulţi dintre primii născuţi se simt mereu vinovaţi atunci când ceva nu iese foarte bine.

Nu ştie să delege - Se teme că alţii nu ar face treburile la fel de bine.

2. Mijlociul

Relaxat - Pentru că părinţii au mai avut un copil, sunt mai relaxaţi. Mediul în care creşte îl face şi pe el să fie la fel.

Diplomat - Se înţelege bine cu oricine din familie şi din grupul de prieteni sau de colegi. De asemenea, este foarte atent cu aceştia. El este şi cel care încearcă să găsească întotdeauna soluţia oricărei probleme.

Uşor de convins - Pentru că a fost înconjurat de fraţi mai mari şi mai mici, este obişnuit să fie sociabil. Ceilalţi ar putea profita însă de el, iar acest lucru i-ar putea creea probleme.

Realist - Înconjurat de copii mai mici şi mai mari, învaţă să privească realist talentele şi aptitudinile fiecăruia.

Sociabil - Mereu atent cu ceilaţi, ar putea totuşi să uite de propriile interese.

3. Ultimul născut

Dependent de ceilalţi - De obicei a fost ajutat de ceilalţi membri ai familiei, aşa că nu a trebuit niciodată să se descurce singur pentru a rezolva o problemă.

Sociabil şi fermecător - Foarte prietenos, îi place să fie mereu în centrul atenţiei. Uneori devine frustrat şi manipulativ dacă nu are parte de atenţia dorită.

Dezorganizat - Pentru că e­ste interesat de ceea ce îi oferă ceilalţi, cu greu îşi stabileşte propriile obiective.

Creativ - Fără să aibă planuri precise, acceptă inovaţia.

Rebel - Căutând soluţii de a atrage atenţia, se revoltă împotriva convenţionalului.

Îşi asumă riscuri - De obicei, copiii testează limitele impuse de părinţi. Cum părinţii se relaxează în timp, odată cu apariţia fiecărui copil, ultimii născuţi nu au parte de prea multe riscuri. De aceea şi le doresc.

Stimă de sine scăzută - În copilărie, toţi erau mai mari, mai puternici. De aceea tinde să-şi desconsidere calităţile.

Uşor de dezamăgit - Pentru că aşteaptă mereu ajutorul, atunci când el nu vine, este dezamăgit. Îi va învinovăţi pe ceilalţi când ceva nu iese cum trebuie.

4. Singur la părinţi

Succes pe plan academic - Se descurcă bine la şcoală şi, cum nu a avut rude cu care să intre în competiţie, care să-i provoace sentimente de gelozie, nu are probleme de memorie sau de concentrare.

Încrezător în sine - Mereu înconjurat de dragostea părinţilor, dezvoltă o stimă de sine crescută.

Fericit chiar şi singur - Obişnuit cu singurătatea, se simte bine chiar şi fără prieteni în jur.

Logic şi organizat - Foarte bun planificator, face liste şi se organizează singur. De aceea primeşte, de obicei, funcţii cu responsabilităţi.

Nu foarte sociabil - Chiar dacă părinţii încearcă să-l încurajeze să devină mai sociabil, acest lucru se întâmplă rar. De aceea îi e greu să se integreze într-un grup.

Perfecţionist - De mic şi-a măsurat forţele cu adulţii, astfel că standardele lui sunt înalte, la fel ca şi aşteptările.

Explicate pe larg

Fragmentele din cotidianul „The Daily Mail" sunt preluate din cartea „Ordinea naşterii: Ce spune cu adevărat despre caracterul tău poziţia pe care o ai în familie" („Birth Order: What Your Position In The Family Really Tells You About Your Character"). Volumul va fi lansat în această lună.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite