Contemplarea artei excită centrii dragostei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Admirarea unor capodopere de artă te face să te simţi ca atunci când eşti îndrăgostit. Aceeaşi parte a creierului nostru care reacţionează atunci când suntem îndrăgostiţi este stimulată şi în momentele în care contemplăm lucrări artistice de o valoare excepţională.

Concluzia a fost trasă în urma unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă britanici. Mai precis, echivalenţa a fost demonstrată de o echipă coordonată de profesorul Semir Zeki, neurobiolog la Universitatea College din Londra, Marea Britanie, informează cotidianul „The Daily Telegraph".

Profesorul Zeki a scanat creierul mai multor voluntari în timp ce aceştia au privit 28 de tablouri celebre, între care „Întâlnirea de la Grenouillère", de Claude Monet, „Naşterea lui Venus", de Sandro Botticelli, şi „Catedrala Salisbury", semnată de  John Constable. „Atunci când ne uităm la lucruri pe care le considerăm frumoase se observă o creştere a activităţii la nivelul centrilor responsabili de plăcere din creierul nostru", a spus profesorul Zeki.

„În cadrul experimentului făcut, reacţia a fost imediată", a mai declarat acesta pentru sursa citată. Potrivit oamenilor de ştiinţă, în minutele în care admirăm tablouri remarcabile se elimină o cantitate mare de dopamină la nivelul creierului, iar asta ne face să simţim o plăcere intensă. Acelaşi efect, coroborat cu o creştere a fluxului sangvin, este asociat cu sentimentele legate de relaţiile romantice, dar şi consumului de droguri. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite