Cele 70 de cărţi care ar deţine secretele creştinismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii au descoperit cărţile într-o peşteră din Iordania. Cărţile descoperite în Iordania au împărţit deja academicienii în două tabere. Dezbaterea se poartă asupra autenticităţii lor.

Cărţile de metal sunt de nepreţuit pentru cei care studiază religia şi istoria, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Dacă se dovedeşte autenticitatea cărţilor, aceasta ar fi cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă, din 1947.

Pe paginile de mărimea unei cărţi de credit sunt imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mesia şi chiar la Răstignire şi Înviere. Pentru că multe dintre pagini sunt sigilate, academicienii speculează că acestea ar reprezenta colecţia pierdută de codexuri menţionate în Cartea Apocalipsei, în Biblie.

Ultimii ani ai lui Iisus

Volumele au fost descoperite în urmă cu cinci ani în­tr-o peşteră, într-o parte a Iordaniei în care s-ar fi dus refugiaţii creştini după căderea Ierusalimului, în 70 era noastră. Şi alte documente importante au mai fost găsite anterior în această zonă. Testele metalurgice iniţiale indică faptul că unele dintre ele ar putea data din primul secol din era noastră. Această estimare este bazată pe analiza coroziunilor găsite pe cărţi, despre care experţii spun că ar fi imposibil de realizat în mod artificial. În cazul în care data este verificată, cărţile ar fi printre cele mai vechi documente creştine, anterioare scrierilor Sfântului Paul.

Perspectiva că acestea ar putea conţine menţiuni contemporane ai ultimilor ani din viaţa lui Iisus li se pare interesantă cercetătorilor, deşi entuziasmul lor este temperat de câteva falsuri sofisticate descoperite anterior. David Elkington, cercetător britanic care studiază istoria şi arheologia religioasă antică şi unul dintre puţinii care au examinat cărţile, spune că ar putea fi „descoperirea majoră a istoriei creştine".

„Gândul că ţii în mână aceste obiecte care au fost deţinute de primii sfinţi îţi taie răsuflarea", spune el. Dar misterele din paginile lor nu sunt singurele necunoscute. Astăzi, chiar şi locul din care provin este un mister. După descoperirea lor de către un beduin iordanian, tezaurul a fost preluat de un beduin israelian, care le-ar fi trecut graniţa în mod ilegal în Israel.Guvernul israelian vrea acum să repatrieze şi să protejeze colecţia.

Imagini sugestive

Philip Davies, profesor emerit în studii biblice la Universitatea Sheffield, spune că există dovezi puternice că aceste cărţi au o origine creştină, prin plăcile turnate care formează o imagine a oraşului Ierusalim. „Am fost uluit de îndată ce le-am văzut", spune el. „Mi s-a părut din start o imagine creştină. În prim-plan există o cruce şi în spatele ei ar putea fi mormântul lui Iisus, o mică clădire cu o deschidere. Dincolo de această clădire se află zidurile oraşului", explică acesta.

Echipa de cercetători britanici se teme că deţinătorul prezent, un israelian, ar căuta să vândă o parte dintre cărţi pe piaţa neagră sau, mai rău, să le distrugă. Omul neagă acuzaţiile şi spune că volumele se află în posesia familiei lui de 100 de ani. „Cartea Apocalipsei menţionează o carte pecetluită care a fost deschisă doar de către Mesia. Alte texte din acea perioadă menţionează şi ele cărţile sigilate ale înţelepciunii şi o tradiţie secretă transmisă de Iisus celor mai apropiaţi discipoli ai săi. Acesta este contextul acestei descoperiri", spune Margaret Barker, fostă preşedintă a Societăţii pentru Studiul Vechiului Testament.

"Gândul că ţii în mână aceste obiecte care au fost deţinute de primii sfinţi îţi taie răsuflarea."
David Elkington
cercetător britanic

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite