Cel mai rezistent lemn din lume. Esenţe de lemn recomandate pentru construcţii durabile

Cel mai rezistent lemn din lume. Esenţe de lemn recomandate pentru construcţii durabile

Cel mai rezistent lemn din lume: Quebrancho FOTO hundegger.de

Cel mai rezistent lemn din lume este Quebrancho, care provine de la copacul omonin ce creşte în regiunile tropicale ale Americii de Sud.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii care testează rezistenţa lemnului folosesc de obicei un test special, numit rezistenţa Janka. Acesta presupune aflarea forţei necesare (măsurată în Newtoni) pentru a fixa o minge de oţel cu diametrul de 11,28 mm într-o bucată de lemn, până la jumătate. Astfel se stabileşte un top al celor mai tari esenţe de lemn.

Cel mai rezistent lemn din lume. Quebrancho este pe primul loc

Potrivit wood-database.com, cel mai rezistent lemn din lume este Quebrancho (Schinopsis spp.), care se găseşte în regiunile tropicale din America de Sud. Copacul are aproximativ 1 metru diametru şi 9-15 metri înălţime. Culoarea acestui lemn variază de la nuanţe de maroniu deschis până la maroniu roşiatic. Expus mult timp la lumină, se va închide puţin la culoare. Este un lemn foarte tare şi rezistent chiar şi la atacul insectelor, fiind ideal pentru construcţii indiferent de condiţiile meteo.

cel mai rezistent lemn din lume quebrancho

Cel mai rezistent lemn din lume. Lignum Vitae (Guaiacum officinale)

Pe locul al doilea se situează Lignum Vitae (Guaiacum officinale). Lemnul provine de la o specie de arbori în pericol de dispariţie şi este recunoscut ca unul dintre cele mai rezistente esenţe. Culoarea variază de la măsliniu la verde închis şi chiar negru. Arborele creşte în America Centrală şi America de Sud. Este foarte rezistent şi extrem de greu de prelucrat.

Cel mai rezistent lemn din lume. Acacia cambagei

Al treilea în clasamentul celor mai rezistente tipuri de lemn este Acacia cambagei. Este un arbore originar din Australia, de culoare foarte închisă, putând fi folosit şi ca înlocuitor pentru mahon. Este însă mult mai rezistent ca acesta din urmă.

Cel mai rezistent lemn din lume. Brosimum guianensis

Cel mai rezistent lemn din lume

Pe locul al patrulea este Brosimum guianensis, cunoscut şi sub numele de „lemnul şarpe” datorită texturii sale, care seamănă cu pielea reptilei. Arborele creşte în nordul Americii de Sud, în zonele de coastă şi este destul de înalt, aproximativ 20-25 metri.

Cel mai rezistent lemn din lume. Bulnesia arborea

Cel mai rezistent lemn din lume

Bulnesia arborea este pe locul al cincilea ca rezistenţă şi este un lemn foarte căutat. Este destul de ieftin, frumos, are culoarea verde măsliniu, cu un model discret sub forma unor pene. Arborele creşte tot în America Centrală şi de Sud. Lemnul este foarte bun pentru exterior, rezistă la atacul insectelor şi la contact direct cu solul.

Cel mai rezistent lemn din lume. Tecul este cel mai cunoscut

Chiar dacă nu este în topul celor mai rezistente 10 esenţe de lemn din lume, tecul (Tectona grandis) este cel mai cunoscut. Arborele este originar din sudul Asiei şi lemnul său este folosit de mii de ani, mai ales la construcţii navale. Tecul poate ajunge şi la 40 metri înălţime, iar culoarea lemnului este roşiatică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările