Ce produse apicole trebuie să consumăm în funcţie de sezon: cum prevenim astenia de primăvară şi cum ne întărim imunitatea

Ce produse apicole trebuie să consumăm în funcţie
de sezon: cum prevenim astenia de primăvară şi cum ne întărim imunitatea

Sistemul nostru imunitar este mai slab sau mai puternic în funcţie de sezon, iar alimentaţia noastră ar trebui adaptată după acest criteriu şi din meniul zilnic nu ar trebui să ne lipsească produsele apicole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii de la ApiLand afirmă că din meniul nostru zilnic nu trebuie să lipseasă produsele apicole, deoarece mierea, polenul şi păstura contribuie semnificativ la sănătatea şi vitalitatea noastră. Compania a realizat, în premieră, şi un calendar cu tipul de produse apicole pe care trebuie să le consumăm lună de lună şi proprietăţile pe care acestea le au.

Ianuarie – Întâmpină noul an cu energie şi vitalitate

Imediat după Revelion, specialiştii recomandă să consumaţi păstura, polenul crud, tonicul regal şi bomboanele cu miere de Manuka.

„Păstura este renumită peste tot în lume pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului, pentru că reduce semnificativ colesterolul din sânge şi pentru faptul că protejează ficatul şi tubul digestiv. De cealaltă parte, în completare, polenul crud stimulează funcţionarea rinichilor, ajută la detoxifierea organismului şi îmbunătăţeşte capacitatea de memorare. Dacă vom consuma tonic regal, vom creşte nivelul de energie şi vitalitate al organismului, vom combate stresul, oboseala şi insomniile, fenomene specifice începutului de an şi ne vom întări imunitatea. Bomboanele Manuka reduc inflamaţiile şi calmează durerile în gât, protejează căile respiratorii şi au un gust pe care toată lumea îl va îndrăgi“, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Februarie – Scapă de răceala şi gripă

În friguroasa lună februarie este recomandat consumul tincturii de propolis, astfel încât să ţineţi cât mai departe răceala, să amelioraţi eventualele bronşite şi pneumonii şi să vă eliberaţi căile respiratorii de mucozităţi. De asemenea, ni se recomandă să consumăm capsule cu propolis bio, pentru a ucide bacteriile şi viruşii din corp, miere de Manuka – pentru a trata durerile de gât, febra, gripa, răceala şi bronşitele cronice şi, totodată, polen crud, care ne reglează flora intestinală şi metabolismul.

Martie – Pregătiri pentru schimbarea de sezon

Chiar dacă ne pregătim de schimbarea sezonului, este bine să continuăm să consumăm tinctura de propolis pentru a lupta împotriva răcelilor şi pentru a ne trata de gastrită, ulcer gastric şi duodenal. În acelaşi timp, problemele gastro-intestinale pot fi prevenite cu ajutorul mierii de Manuka, care previne şi astenia de primăvară. Lăptişorul de matcă este, de asemenea, ideal dacă vrem să ne creştem rezistenţa la efort fizic şi intelectual, iar polenul crud trebuie să nu lipsească din dieta noastră zilnică, deoarece acţionează benefic asupra venelor şi vaselor capilare şi ne ţine departe de anxietate şi depresii minore.

Aprilie – Primăvara fără astenie şi imunitate scăzută

Tonicul regal este ideal la mijlocul primăverii, deoarece creşte nivelul de energie şi vitalitate al corpului şi ne ajută la îmbunătăţirea memoriei şi procesului de învăţare. De asemenea, „tonicul apicultorului“ combate stresul, oboseala fizică şi psihică şi înlătură nevrozele, depresiile şi neurastenia. Mierea de salcâm, cea polifloră, şi mierea de tei sunt ideale pentru prevenirea asteniei şi pentru întărirea sistemului imunitar, fiind recomandate în special copiilor, gravidelor şi persoanelor aflate în covalescenţă. La meniul zilnic se adaugă polenul crud, pentru echilibrarea sistemului digestiv şi pentru a ne menţine în formă.

Mai – Detoxifiere naturală

Şi în luna mai este foarte important să ne detoxifiem organismul, să reducem colesterolul din sânge şi să ne protejăm ficatul şi tubul digestiv. Cel mai recomandat produs apicol pentru această perioadă este păstura, dar în acelaşi timp este recomandat şi consumul de tonic regal, miere de salcâm şi polen crud, deoarece ne ajută să combatem stresul, oboseala şi insomniile, să suplinim carenţele alimentare specifice apropierii de sezonul cald şi să avem grijă de sănătatea ochilor.

Iunie – Energie, memorie, atenţie şi concentrare maximă

Începutul verii înseamnă vitalitate, energie şi distracţie. Pentru ca organismul nostru să ţină pasul cu ritmul infernal al verii, specialiştii ne recomandă să consumăm lăptişor de matcă, deoarece acest produs-minune ne ajută să creştem imunitatea şi rezistenţa la efortul fizic şi intelectual, dar acţionează benefic şi asupra sistemului nostru nervos. Mierea de tei este, de asemenea, recomandată deoarece calmează stările de nervozitate, ne ajută să luptăm împotriva stresului şi a stărilor de oboseală şi tratează eficient crampele musculare. Totodată, în această lună, este foarte important să consumăm polen crud şi bomboane de miere, pentru a creşte nivelul energetic general.

Iulie – Aveţi grijă de frumuseţe cu produse naturale

Din cauza căldurii excesive, în luna iulie trebuie să avem grijă de tenul nostru mai mult ca oricând. „Produsele apicole sunt unele dintre cele mai bune din întreaga lume pentru diminuarea şi estomparea ridurilor, pentru producerea de colagen natural, care redă elasticitate pielii. Lăptişorul de matcă este un asemenea produs apicol de o importanţă majoră pentru frumuseţea noastră care, printre multe altele, regenerează, hidratează şi vitalizează părul. De asemenea, recomandăm polenul crud, care conferă vitalitate, strălucire şi volum părului, mierea de Manuka, renumită pentru vindecarea acneelor şi eczemelor şi pentru oferirea fermităţii şi elasticităţii pielii. Aceasta din urmă se găseşte şi sub formă de cremă de faţă, de mâini şi pastă de dinţi“, explică Ovidiu Bodea.

August – Fără probleme de sănătate în vacanţă

În această lună, majoritatea dintre noi ne aflăm în vacanţă şi trebuie să ne bucurăm de ea aşa cum se cuvine. Pentru a avea un tonus crescut, specialiştii recomandă tonicul regal şi tonicul apicultorului, deoarece acestea sunt ideale pentru întărirea sistemului nostru imunitar şi pentru înlăturarea nevrozelor şi stărilor depresive. Tinctura de propolis ne ajută la prevenirea răcelilor şi gripei, iar polenul crud diminuează stările de somnolenţă şi oboseală şi contribuie la regenerarea florei intestinale.

Septembrie – Pregătirea pentru întoarcerea la şcoală sau la muncă

Schimbarea de anotimp trebuie să vină cu o nouă dietă alimentară, iar produsele apicole care ne ajută la creşterea imunităţii sunt recomandate de orice medic. Consumarea lăptişorului de matcă, a tonicului regal, a tincturii de propolis şi a polenului crud în această lună ne ajută să ne protejăm de viroze respiratorii şi infecţii microbiene. Totodată, polenul crud facilitează absorbţia de calciu în organism, vitală la începutul sezonului rece.

Octombrie – Toamnă fără astenie şi probleme digestive

După o lună de la începerea jobului, pentru adulţi, şi a şcolii, pentru copii, se poate instala o oarecare stare de depresie, pe care o putem combate dacă vom consuma tonicul apicultorului sau mierea de Manuka. Tinctura de propolis trebuie să fie nelipsită din casa noastră în perioada virozelor, iar polenul crud previne inflamarea colonului, tonifică, fortifică şi energizează organismul.

Noiembrie – Suplinirea cu succes a carenţele alimentare

Mierea polifloră este recomandă în luna noiembrie deoarece echilibrează procesul de digestie şi acţionează benefic asupra ficatului şi inimii. Pentru a ne feri de viroze, trebuie să continuăm dieta bazată pe tonicul apicultorului şi pe lăptişorul de matcă, iar polenul crud ne va ajuta să ameliorăm afecţiunile hepatice şi să ne detoxifiem ficatul şi rinichii.

Decembrie – Cum să te bucuri din plin de sărbătorile de iarnă

Deoarece vom interacţiona cu foarte mulţi oameni în perioada sărbătorilor, riscul să contactăm o boală virală este major. Pentru a preveni acest lucru, este indicat consumul de lăptişor de matcă, tonic regal şi tinctură de propolis. Pe lângă proprietăţile de întărire a sistemului imunitar, aceste produse ne ajută să reducem colesterolul din sânge şi să combatem stresul, oboseala şi insomniile. De asemenea, în luna decembrie este recomandat consumul de miere crudă – fie de salcâm, polifloră sau de tei –, de polen crud, pentru reducerea tensiunii arteriale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: