Învaţă să-i asculţi pe cei din jurul tău!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre regulile elementare pentru o comunicare eficientă este să înveţi să asculţi ceea ce au de spus persoanele din jurul tău. Succesul tău profesional şi fericirea din cuplu depind de asta.

Fie că te afli la un interviu de angajare, fie că discuţi cu un potenţial client sau că prezinţi şefului un raport, reuşita acestor acţiuni depinde în mare măsură de abilităţile tale de comunicare. Însă acestea nu se limitează la cum vorbeşti sau la cum scrii, aşa cum foarte multe persoane gândesc.

Ca să ai succes pe plan profesional, nu este suficient să ştii să-ţi transmiţi mesajul persoanei pe care o ai în faţă. Trebuie mai întâi să înţelegi ce şi cum gândeşte persoana respectivă şi apoi să-ţi construieşti mesajul în funcţie de informaţiile pe care le-ai aflat despre şi de la el. Pentru un agent de vânzări, de exemplu, este crucial să înţeleagă mai întâi ce şi-ar dori cumpărătorul şi apoi să-şi muleze oferta în funcţie de preferinţele acestuia.

Analizează ce spune celălalt

În relaţia de cuplu, comunicarea este esenţială pentru o bună înţelegere. Din păcate, într-o controversă, majoritatea oamenilor au tendinţa de a-l învinui pe celălalt pentru diverse greşeli. Mergând la infinit în această convingere, nu fac decât să agraveze conflictul şi să aducă tensiune în relaţie, tensiune care poate duce la destrămarea cuplului.

Deşi poate părea greu de îndeplinit, mult mai constructiv ar fi să încerci să asculţi punctul de vedere al celuilalt şi să priveşti prin ochii lui problema pe care o dezbateţi. Ai putea, în acest mod, să găseşti un sâmbure de adevăr în cele spuse de el şi să-ţi schimbi măcar puţin perspectiva. Acest lucru vă va ajuta să ajungeţi la un numitor comun şi să puneţi capăt discuţiei înainte ca ea să devină motiv de supărare.

Arată-i interlocutorului că eşti interesat de ceea ce spune punându-i, din când în când, întrebări. Astfel vei obţine şi mai multe informaţii.

Nu-ţi întrerupe interlocutorul

Într-o conversaţie, cu toţii suntem nerăbdători să ne spunem punctul de vedere şi, de multe ori, nici nu mai aşteptăm să termine celălalt propoziţia pentru a-i da replica. O asemenea atitudine nu doar că este nepoliticoasă, dar ne poate face să pierdem anumite informaţii.

Când nu ascultăm până la capăt ideea pe care o expune interlocutorul, riscăm nu doar să dăm impresia că nu suntem interesaţi de ce are el de spus, ci şi să ratăm poate partea cea mai importantă a discuţiei sau partea cea mai sugestivă, care-i defineşte gândirea. La fel se poate întâmpla şi atunci când ne gândim la răspunsul pe care să-l dăm interlocutorului în timp ce el încă mai vorbeşte. Ar fi mult mai bine să-i asculţi toate argumentele şi apoi să faci o pauză de câteva secunde pentru a-ţi pune ideile în ordine.

Nu face altceva simultan

Pentru a reuşi să asculţi ceea ce ţi se comunică, trebuie să te concentrezi în totalitate pe interlocutor, şi cu ochii, şi cu urechile. Acest lucru înseamnă să nu te uiţi pe geam în timp ce el vorbeşte sau să nu-ţi „plimbi" privirea prin încăperea în care vă aflaţi. Altfel, persoana cu care discuţi va considera că eşti dezinteresat de ceea ce spune sau nu te va lua în serios.

La fel şi atunci când faci altceva în timp ce el vorbeşte, cum ar fi să tastezi ceva pe telefon sau să te joci cu un pix. Priveşte direct interlocutorul, dar nu timp îndelungat, pentru că o privire fixă este deranjantă.

Fii atent la tonul discuţiei

Poţi afla foarte multe lucruri din tonul pe care-l foloseşte persoana din faţa ta şi din felul cum pune accentul pe anumite cuvinte sau idei. Uneori, se întâmplă ca interlocutorul să aprobe o idee, dar tonul lui să spună că, de fapt, nu este de acord cu ea. Dacă eşti atent la aceste detalii, vei înţelege dintr-un discurs mult mai mult decât încearcă să transmită cuvintele.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Nu putem trăi într-o lume în care existăm doar noi, deşi unii se încăpăţânează să creadă asta. Concentrându-ne doar asupra noastră, riscăm, în timp, să pierdem legătura cu cei din jur. Ceilalţi emit opinii din care putem învăţa şi la care ne putem raporta pentru a evolua. Nefăcând acest lucru, ne pierdem reperele exterioare şi ne îndepărtăm de ceilalţi. Devenim izolaţi şi neconectaţi la realitate. Devenim egoişti, pentru că, neascultându-i pe ceilalţi, nu-i mai vedem pe ei şi nevoile lor.

Pentru a ne îmbunătăţi deschiderea către ceilalţi, trebuie să ne detaşăm de ceea ce ne preocupă în acel moment şi să ne facem timp şi pentru cei din jur. Fiind conectaţi la ei, le vom putea transmite mai bine informaţii. Trebuie, de asemenea, să acceptăm că altcineva poate vedea lucrurile altfel decât noi şi să respectăm acest lucru.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite