Articol publicitar

Înfundarea reţelei de canalizare: ce probleme pot să apară?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canalizare

Această problemă poate să apară la blocuri în general dar şi la case, şi poate duce la refularea apei uzate în imobil. De regulă, defecţiunile sistemului de canalizare se împart în două categorii şi anume: scurgeri de canalizare şi înfundarea apelor uzate. Ambele defecţiuni pot cauza inundarea locuinţelor.

Cum se poate proteja reţeaua de canalizare?

Nu o să-ţi vină să crezi ce aruncă oamenii în sistemul de canalizare. Nu este vorba doar de hârtie igienică, ci şi de alte lucruri care în mod normal nu ar trebui să ajungă în canalizare. Imaginaţia oamenilor nu cunoaşte limite, dacă ajung să arunce în canalizare chiar şi cârpe, resturi de mâncare, medicamente, ulei de motor, coji de banane, etc.

Asta poate duce treptat la înfundarea şi deteriorarea reţelei de canalizare şi de asemenea, este afectat şi mediul natural (apa, solul). Rezolvarea avariilor la canalizare necesită uneori costuri uriaşe, mai ales dacă trebuie înlocuite ţevile.

Pentru a proteja reţeaua de canalizare, oamenii ar trebui să înceteze cu acest comportament de a arunca diverse lucruri în canalizare, care pun în pericol şi mediul.

Cum prevenim înfundarea ţevilor de scurgere la bloc?

Canalizare

Înfundarea ţevilor de scurgere la bloc poate da mari bătăi de cap oamenilor. Pentru deblocarea lor se poate chema un instalator. În general, conductele înfundate la bucătărie sunt o problemă ce apare la un moment dat, mai ales dacă nu se folosesc dispozitive care previn acumularea grăsimilor, cum sunt acele separatoare grăsimi de pe Apă-Gaz-Canalizare.ro.

Depozitele de grăsimi reduc capacitatea de drenaj a conductei şi asta face dificilă folosirea chiuvetei. În plus, aceste acumulări de reziduuri şi grăsimi emană un miros neplăcut, care se simte după un timp şi în bucătărie.

Pentru a rezolva problema, trebuie să curăţaţi în mod frecvent ţevile şi să folosiţi pentru asta anumite soluţii speciale (agenţi care dizolvă grăsimea din ţevi), sau remedii simple (oţet, bicarbonat de sodiu, apă fierbinte). Anumite soluţii chimice pot curăţa ţevile şi elimina depunerile de calcar. Şi soda caustică poate ajuta la desfundarea ţevilor. Apa clocotită este eficientă doar dacă blocajul este nesemnificativ.

Pe scurt, fiecare proprietar ar trebui după un anumit timp să-şi cureţe ţevile şi conductele de canalizare şi să facă din asta un obicei. Nu contează dacă stă la bloc sau la casă, pentru că înfundarea ţevilor se produce în ambele cazuri.

Separatoarele de grăsimi rezolvă problema de înfundare a ţevilor, ele se instalează sub chiuvete. Cu ajutorul lor se reţin resturile ce pot bloca ţevile, se separă apa de uleiuri, grăsimi şi reziduuri de origine animală şi non-animală.

Problemele de obstrucţie a ţevii sau a conductei de canalizare pot fi cauzate şi de alţi factori:

  • Un sediment de var solid, ce se depune pe pereţi, iar apoi pe el se acumulează depozite de grăsimi
  • Depuneri de calcar ce fac la un moment dat eliminarea apei imposibilă şi deci va fi nevoie de înlocuirea conductei
  • Aruncarea de obiecte străine în canalizare
  • Fire de păr ce rămân pe stratul peloid al ţevilor şi creează un blocaj serios
  • Aruncarea unor deşeuri alimentare mai mari în chiuvetă.

În timp se formează un dop care înfundă conducta şi care este dificil de îndepărtat, chiar şi prin curăţare mecanică. Dacă dopul este din var solid, care s-a prins de ţeavă, el se pietrifică în timp. Acesta produce şi un miros neplăcut în orificiul de scurgere al chiuvetei (din cauza deşeurilor animale, organice şi anorganice, în stare de putrefacţie), împiedică scurgerea apei şi produce chiar stagnarea acesteia.

Prevenirea înfundării ţevilor la societăţile comerciale

Şi anumite societăţii comerciale, cofetării, baruri, restaurante, hoteluri, patiserii sau fabrici de prelucrare a peştelui trebuie să instaleze separatoare grăsimi. În acest fel grăsimea animală şi non-animală nu va ajunge în sistemul de scurgere a apei uzate şi apoi în mediu, în sursele de apă şi în sol. În cazul separatoarelor de sine stătătoare, trebuie să se asigure şi o ventilaţie eficientă, cu evacuare a aerului deasupra acoperişului clădirii.

În cazul separatoarelor subterane, acestea trebuie protejate de îngheţ, în timpul iernii. Ele se instalează pe un pat din nisip, într-un loc protejat de un cămin din beton. Separatoarele nu se instalează lângă ferestrele locuinţelor oamenilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite