10 obiceiuri care te ajută să câştigi lupta cu timpul, recomandate de psihoterapeutul Simona Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihoterapeut Simona Nicolaescu
Psihoterapeut Simona Nicolaescu

Simona Nicolaescu, speaker, trainer, coach şi susţinător al vieţii echilibrate în România, recomandă zece obiceiuri ce ar trebui integrate în rutina zilnică pentru a câştiga lupta cu timpul.

Odată ajunşi în mileniul vitezei şi al lucrurilor petrecute în mare grabă, începem să pierdem din vedere aspecte importante din viaţa noastră. Timpul petrecut cu familia sau cu prietenii s-a transformat în apeluri video sau mesaje, pasiunile care odată ne atrăgeau le-am pus undeva deoparte, lăsându-le pe mai târziu, pentru când vom avea timp. Pentru a câştiga lupta cu timpul, Simona Nicolaescu, speaker, trainer, coach şi susţinător al vieţii echilibrate în România, recomandă zece obiceiuri ce ar trebui integrate în rutina zilnică:

1. Ia o pauză de la telefonul mobil

Potrivit unui studiu recent realizat, o persoană obişnuită îşi atinge telefonul de 2617 ori pe zi. De cele mai multe ori, facem asta fără ca măcar să ne dăm seama. Ai putea chiar să îţi instalezi aplicaţia prin care îţi contorizezi timpul petrecut pe smartphone. Vei fi uimit!

Încearcă să alegi o zi în care să renunţi complet la orice device (sau măcar o jumătate de zi) şi să foloseşti timpul obţinut în beneficiul tău. Fii doar tu cu tine sau alături de familia ta, mergi la alergat, petrece timpul făcând ceea ce iubeşti cu cine iubeşti şi fă-ţi timp să apreciezi momentul preţios care este prezentul.

2. Foloseşte-ţi zilele de vacanţă

Cu un program atât de încărcat, ideea de a lua o vacanţă poate părea ireală. Indiferent cât de mult îţi place locul de muncă, este important să iei o vacanţă. Chiar şi doar o zi liberă este o resetare absolut necesară din când în când. Planifică o excursie de zi chiar în oraşul tău sau dă o fugă la un centru spa. Te vei întoarce cu bateriile încărcate, garantat!

3. Învaţă să te relaxezi şi să respiri

Fiecare zi aduce cu ea un carusel de stres, anxietate şi solicitări care de care mai urgente. Toate acestea conduc la producerea execesivă a cortizolului, ceea ce poate conduce la oboseală suprarenală, devenind epuizat fizic şi mental. Foloseşte-te, în fiecare zi, de pauza de masă pentru a te deconecta, pentru a savura mâncarea într-un spaţiu liniştit, fără discuţii legate de job. Aceste momente te vor ajuta să faci o pauză de la haos, să îţi regăseşti echilibrul şi să îţi iei energia necesară pentru continuarea zilei la cote maxime.

4. Schimbă-ţi relaţia cu mâncarea

Cum te simţi după ce ai mâncat? Ai, în general, un sentiment pozitiv şi fericit după masă sau există de fiecare dată o culpă neplăcută în spatele minţii tale? Ascultă, cu adevărat, numeroasele moduri în care corpul tău comunică cu tine. Îţi este foame? Nu amâna, mănâncă. Eşti obosit? E timpul să te odihneşti. Ai dureri fizice? Este timpul pentru o formă uşoară de mişcare, cum ar fi yoga sau stretching. Învaţă să răspunzi cerinţelor corpului tău şi să fii în parteneriat cu el în loc să lupţi împotriva lui şi astfel vei beneficia de o stare de sănătate foarte bună.

5. Stabileşte-ţi un program de fitness

Începe prin aţi aloca o oră sau două pe săptămână, iar gradual poţi creşte timpul. Fii consecvent şi menţine acelaşi program pentru cel puţin o lună de zile. Vei vedea că, la final, va deveni un obicei pe care îl vei practica cu mare uşurinţă. Dacă, totuşi, nu te regăseşti în nicio activitate de la sala de fitness, caută-ţi acel hobby care să îţi aducă motivaţia şi bucuria de a-l practica.

6. Stabileşte-ţi o rutină a somnului

Dezvoltarea unei rutine nocturne este primul pas pentru a avea o zi sănătoasă şi productivă. Modul în care te odihneşti are un impact considerabil asupra stării tale generale de sănătate, dar şi asupra modului în care îţi gestionezi situaţiile stresante din viaţa ta.

7. Ia în considerare crearea unui jurnal

Dacă te simţi copleşit, ia-ţi ceva timp pentru a-ţi elibera mintea. Uneori, asta înseamnă să pui orice emoţia îţi trece prin minte pe hârtie. Într-un studiu din 2005 asupra beneficiilor emoţionale şi fizice ale scrisului expresiv, cercetătorii au descoperit că doar 15 până la 20 de minute de scriere de trei până la cinci ori pe parcursul studiului de patru luni au fost suficiente pentru a face diferenţa. De fapt, actul de a scrie este atât de puternic încât poate face chiar şi rănile fizice să se vindece mai repede.

8. Setează-ţi intenţiile

Chiar şi într-o zi bună, minţile noastre pot rătăci pe un teritoriu negativ. Simplul act de a-ţi stabili intenţiile te va ajuta să faci schimbări puternice în viaţa ta. Intenţiile te ajută să îţi vezi visurile împlinite. Trebuie să ştii unde vei ajunge pentru a ajunge acolo.

9. Conectează-te cu Pământul

Când a fost ultima dată când ai umblat fără pantofi pe iarbă afară? A trecut ceva timp, nu-i aşa? Potrivit nutriţionistului Kymberly Snyder, simplul act de împământare ne ajută să ne readucem la o stare neutră, echilibrată. 

10. Exersează primul ajutor emoţional

Beţi apă atunci când ai dureri de cap şi iei vitamina C când te simţi rău, dar ce ai făcut în ultima vreme pentru sănătatea ta mintală? Cât de des îţi faci timp pentru a vindeca orice răni psihologice?Ai putea începe chiar azi să exersezi deconectarea de la cotidian cu ajutorul meditaţiei mindfulness. Am pregătit, în acest sens, un ghidaj audio care să te sprijine la început de drum spre crearea unei stări de echilibru între mintea, corpul şi emoţiile tale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite