Cum îţi convingi copilul să îşi facă temele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ameninţările părinţilor nu sunt o soluţie pe termen lung pentru a convinge copilul să-şi facă temele FOTO: blogs.greatschools.org
Ameninţările părinţilor nu sunt o soluţie pe termen lung pentru a convinge copilul să-şi facă temele FOTO: blogs.greatschools.org

Lecţiile pentru acasă devin adesea sămânţa de scandal între copii şi părinţi. Cei mici se revoltă că nu vor să le facă, iar cei mari ajung să-şi piardă cumpătul încercând să-i pună la punct. Cum îţi convingi copilul să îşi facă temele? Creează-i o rutină şi deschide-i apetitul pentru învăţat, recomandă psihologii.

Temele nu sunt o activitate prea distractivă pentru cei mici, motiv pentru care fac tot posibilul ca să le amâne până seara, târziu. Acesta este cel mai nepotrivit moment pentru lecţii, fiindcă atenţia şi concentrarea sunt foarte scăzute, iar copilul este obosit şi irascibil.

Să-l convingi pe cel mic că temele sunt benefice pentru el este o bătălie pierdută înainte să o începi, dacă ne gândim la tentaţiile din jur: televizor, calculator şi multe gadgeturi de zeci de ori mai interesante decât un manual.

Ameninţările, recompensele şi ţipetele poate că dau rezultate pe termen scurt, dar te vei convinge că nu sunt o soluţie pe termen lung. Iată câteva soluţii mai eficiente venite din partea psihologilor:

Cum îţi convingi copilul să îşi facă temele: Începeţi cu o pauză după şcoală

După ce a venit de la şcoală, copilul are nevoie de o mică „detoxifiere“ de lecţii. Petreceţi timp în parc şi lăsaţi-l să doarmă de prânz. Activităţile în aer liber sunt cele mai recomandate pentru a zse detaşa de activităţile şcolare. Copiii care au program după-amiază nu mai au energie pentru lecţii seara, aşa că trebuie lăsate pe a doua zi dimineaţă.

Creaţi o rutină

Copilul trebuie să ştie că, între anumite ore, trebuie să-şi îndeplinească responsabilităţile de şcoală. Un program de teme îl va ajuta să se mobilizeze şi organizeze mai bine. În acest fel, părinţii nu vor mai fi nevoiţi să-i amintească zi de zi celui mic că este momentul să-şi facă lecţiile.

De altfel, psihologul american Erica Reischer, specialist în coaching pentru părinţi, spune că un copil trebuie ajutat să-şi asume responsabilităţi. „Când ai grijă să-i aminteşti mereu copilului că trebuie să-şi facă temele ca să nu uite şi să primească o notă proastă la şcoală, îi faci un bine pe termen scurt, dar nu la fel stau lucrurile pe termen lung, pentru că, procedând în acest fel, copilul tău nu are prilejul să înveţe să fie responsabil pentru el sau să înveţe abilităţi importante precum gestionarea eficientă a timpului şi autodisciplina“, explică psihologul citat de publicaţia „Psychology Today“.

Învaţă-l să prioritizeze lecţiile

Volumul foarte mare de teme îl poate dezarma şi panica pe cel mic. El va avea tendinţa să se apuce de mai multe lecţii deodată şi se va enerva. Mult mai eficient ar fi să-l învăţaţi să le prioritizeze. Cel mai indicat este să înceapă cu cele mai grele teme, când încă are energie şi răbdare.

Cum îţi convingi copilul să îşi facă temele. Recompense versus încurajări

Recompensele în bani sau timp la calculator/televizor pe care probabil le-ai testat deja şi ai descoperit că nu dau rezultate ar trebui înlocuite cu încurajări verbale. Acestea, spre deosebire de recompense, au un efect benefic pe termen lung: îi pot deschide apetitul pentru învăţat.

Laudă-i progresele şi nu îl compara niciodată cu fraţii ori cu colegii lui. compară-l cu el însuşi şi arată-i că eşti mândru de el când are performanţe la şcoală.

Asigură-i un loc confortabil pentru teme

Un birou ales pe gustul copilului l-ar putea ajuta să se apropie mai uşor de colţul de studiu. Alegeţi împreună locul din casă în care să-l poziţionaţi, dar asigurându-vă că este unul liniştit şi cât mai departe de televizor sau computer.

Nu îl ameninţa cu temele

Copiii nu trebuie să perceapă lecţiile ca pe o pedeapsă şi, sub nicio formă, ele nu trebuie folosite în ameninţări. Lecţiile sunt o responsabilitate a celui mic şi ele trebuie asimilate în acest fel. Părinţii trebuie să le explice că sunt o sarcină pe care o pot duce împreună la bun sfârşit dacă întâmpină dificultăţi pe parcurs.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite