Sexul la vârste înaintate: specialiştii avertizează că este bun pentru sănătatea femeilor, dar riscant pentru bărbaţi. Care sunt cauzele şi ce probleme pot apărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă sexul moderat după o anumită vârstă
Specialiştii recomandă sexul moderat după o anumită vârstă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, bărbaţii resimt diferit efectele activităţii sexuale faţă de cum se întâmplă în cazul femeilor. Un studiu recent demonstrează că partidele frecvente şi plăcute de sex sunt benefice pentru sănătatea femeilor de peste 55 de ani, în timp ce pentru bărbaţi pot reprezenta un adevărat risc.

În cadrul studiului, publicat în numărul din septembrie al revistei academice „Journal of Helath and Social Behavior“, a fost analizat, pe parcursul a cinci ani, comportamentul sexual a peste 2.000 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani. Echipa de cercetătorii, de la Universitatea din Michigan şi de la Universitatea din Chicago, a descoperit că în timp ce sexul „des şi bun“ are un efect pozitiv asupra sănătăţii femeilor, în cazul bărbaţilor poate avea un efect letal, scrie site-ul psychologytoday.com.

Experţii au avut în vedere modul în care viaţa sexuală a partenerilor le afectează funcţia cardiovasculară şi riscul de a dezvolta boli de inimă, iar rezultatul arată că partidele dese şi plăcute de sex îi pun în pericol pe bărbaţii mai în vârstă, facilitând infarctul şi alte probleme cardiovasculare. La polul opus, pentru femeile trecute de 57 de ani o viaţă sexuală activă poate scădea riscul de hipertensiune. 

„Aceste constatări pun sub semnul întrebării presupunerea larg răspândită conform căreia sexul aduce beneficii tuturor, indiferent de vârstă“, a subliniat Hui Liu, profesor de sociologie la Universitatea din Michigan.

Pentru a determina riscul cardiovascular, cercetătorii au avut în vedere presiunea arterială, ritmul cardiac, nivelul proteinei C şi alte afecţiuni cardiovasculare măsurabile. Aceştia au descoperit că bărbaţii care fac sex frecvent (o dată pe săptămână sau de mai multe ori) sunt expuşi unui risc mai mare de a suferi un atac de cord sau de a dezvolta alte probleme cardiovasculare în următorii cinci ani faţă de bărbaţii în vârstă care nu mai sunt activi sau au o viaţă moderată din punct de vedere sexual. Pentru femei, în schimb, sexul des şi plăcut reduce riscul de hipertensiune arterială. 

Cercetătorii sugerează că dificultăţile pe care bărbaţii le întâmpină în materie de sex odată cu înaintarea în vârstă îi pot epuiza din mai multe puncte de vedere, aspect ce pune o mare presiune pe sistemul cardiovascular. Lucrurile stau diferit în cazul femeilor în vârstă mai ales datorită hormonilor eliberaţi în timpul actului sexual, care le protejează pe acestea de bolile de inimă. 

„Bărbaţii mai în vârstă întâmpină dificultăţi pentru a atinge orgasmul, din motive medicale sau emoţionale, şi uneori, pentru a ajunge la punctul culminant, s-ar putea să se supună unei presiuni mai mari, să fie epuizaţi şi să fie foarte stresaţi, lucruri ce afectează sistemul cardioviscular“, a explicat Liu. 

De asemenea, specialiştii atrag atenţia că un rol important îl joacă şi nivelul testosteronului şi consumul de medicamente pentru îmbunătăţirea funcţiei sexuale. „Deşi nu sunt foarte multe dovezi ştiinţifice, există posibilitatea ca medicaţia sexuală sau suplimentele să aibă efecte negative asupra sănătăţii cardiovasculare a bărbaţilor înaintaţi în vârstă“, adaugă Liu. 

Cercetătorii au anunţat că vor continua să studieze acest aspect, însă până la noi rezultate recomandă sexul moderat. Pe de altă parte, studii anterioare sugerează că, în general, o relaţie sexuală puternică, profundă şi apropiată este foarte importantă pentru parteneri, poate reduce stresul, conferă linişte psihică şi poate fi benefică pentru sistemul cardiovascular. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite