17 noiembrie: Ziua în care a început Revoluția de catifea, scânteia care a dus și la prăbușirea regimului Ceaușescu

0
Publicat:

Manifestațiile din 17 noiembrie 1989 din Praga au declanșat Revoluția de Catifea, contribuind la căderea regimului comunist în Cehoslovacia. Succesul mișcării a inspirat valul de revoluții din Europa de Est, culminând cu prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu în România.

Revoluţia de catifea din Cehoslovacia a început cu o manifestație a studenților la Praga FOTO Arhivă
Revoluţia de catifea din Cehoslovacia a început cu o manifestație a studenților la Praga FOTO Arhivă

1942: S-a născut Martin Scorsese, regizor american de film

Martin Scorsese, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, s-a născut pe 17 noiembrie în Queens, New York. Renumit pentru stilul său, Scorsese a explorat teme precum moralitatea, religia și cultura italo-americană, fiind responsabil pentru capodopere precum Taxi Driver, Goodfellas și The Irishman. De-a lungul carierei, a fost recompensat cu numeroase premii, inclusiv un Oscar pentru regia filmului The Departed.

În afară de filmele sale de ficțiune, Scorsese a contribuit semnificativ la documentarea istoriei cinematografiei și a muzicii prin documentare precum No Direction Home (despre Bob Dylan) și The Last Waltz.

1989: Începe Revoluția de catifea.

Manifestațiile din 17 noiembrie 1989, organizate de studenți în Praga, au marcat debutul Revoluției de Catifea, un proces pașnic care a dus la căderea regimului comunist în Cehoslovacia. Pornind de la comemorarea Zilei Internaționale a Studenților, protestele au escaladat după intervenția brutală a poliției, mobilizând rapid mii de cetățeni.

În zilele următoare, demonstrațiile s-au extins la nivel național, culminând cu schimbări politice majore. La sfârșitul lunii decembrie, Vaclav Havel a devenit președinte al țării, marcând trecerea la democrație. Revoluția de Catifea rămâne un simbol al puterii mișcărilor pașnice în fața regimurilor opresive.

1992: România obține statutul de asociat al Comunității Economice Europene

La Bruxelles, în această zi, România a parafat un acord prin care a obținut statutul de asociat al Comunității Economice Europene (CEE), un pas semnificativ spre integrarea europeană. Documentul reprezenta recunoașterea progresului țării în procesul de reformă politică și economică după căderea regimului comunist.

Acest acord a fost o etapă importantă în apropierea României de Uniunea Europeană, consolidând legăturile economice și politice. În anii următori, România a continuat să implementeze reforme majore, culminând cu aderarea oficială la Uniunea Europeană în 2007.

2003: Arnold Schwarzenegger devine Guvernatorul Californiei

Arnold Schwarzenegger, celebru actor și fost culturist, a depus jurământul ca Guvernator al Californiei, după ce câștigase alegerile într-un scrutin special. În timpul mandatului său, Schwarzenegger s-a concentrat pe politici de mediu, promovând energii regenerabile și inițiative de reducere a emisiilor de carbon.

2019: Primul caz cunoscut de COVID-19

Pe 17 noiembrie 2019 în Wuhan, provincia Hubei din China, a fost raportat primul caz cunoscut de COVID-19. Pacientul, un bărbat de 55 de ani care vizitase o piață locală, a prezentat simptome care ulterior au fost recunoscute ca aparținând bolii declanșate de noul coronavirus, SARS-CoV-2.

Acest caz a marcat începutul pandemiei globale care a afectat viețile a miliarde de oameni și a avut un impact profund asupra economiei mondiale și sistemelor de sănătate.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite