Violenţe în SUA, după ce un adolescent de culoare a fost împuşcat mortal de poliţie. FBI a deschis o anchetă

Violenţe în SUA, după ce un adolescent de culoare a fost împuşcat mortal de poliţie. FBI a deschis o anchetă

Oamenii din Saint-Louis s-a revoltat după ce poliţia a ucis un adolescent de culoare FOTO Forbes

FBI a deschis luni o anchetă în urma uciderii unui tânăr de culoare, împuşcat de către un poliţist, la Ferguson (Missouri), în centrul Statelor Unite, un incident care a avut loc în circumstanţe controversate şi care a provocat revolte şi mobilizarea comunităţii de culoare, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia de la nivel federal "a lansat o anchetă federală vizând eventuale încălcări ale drepturilor civice, care va completa ancheta poliţiei din comitatul St-Louis", a declarat pentru AFP Cheryl Mimura, o purtătoare de cuvânt a Biroului FBI local.

Secretarul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat, citat într-un comunicat, că incidentul "merită o anchetă completă", care va fi efectuată de către FBI în colaborare cu servicii din cadrul Departamentului Justiţiei.

"Efectuarea unor asemenea investigaţii profunde este foarte importantă pentru păstrarea încrederii între poliţie şi comunitatea pe care o serveşte", a subliniat Holder.

Revolte au izbucnit, iar magazine au fost jefuite în noaptea de duminică spre luni în acest oraş de la periferia Saint-Louis, după uciderea cu o zi înainte a lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, de către un poliţist.

Doi poliţişti au fost răniţi, iar 32 de persoane au fost arestate pentru jefuirea unor magazine.

Versiunile despre circumstanţele decesului tânărului diferă. Potrivit unui martor, Michael Brown mergea pe stradă, iar un agent de poliţie s-a luat de el şi a tras asupra adolescentului în timp ce acesta avea mâinile ridicate.

Potrivit poliţiei, Michael Brown a fost ucis după ce a agresat un poliţist şi a încercat să-l dezarmeze.

Tânărul a fost împuşcat "în mai multe rânduri", potrivit poliţiei. Tânărul a fost împuşcat de opt ori, potrivit familiei adolescentului.

Membrii familiei tânărului a îndemnat la calm luni după-amiaza şi au cerut "să i se facă dreptate fiului" lor.

Uciderea lui Michael Brown este, "din nou, uciderea absurdă a unei persoane de culoare", a declarat avocatul familiei, Benjamin Crump, prezent la conferinţa de presă.

Crump a fost avocatul familiei lui Trayvon Martin, un tânăr de culoare omorât în 2012 de către un vigil într-un cartier din Florida (sud-est). Uciderea lui Trayvon Martin a relansat în Statele Unite o dezbatere asupra rasismului şi legislaţiei care stabileşte cadrul legitimei apărări.

Avocatul a îndemnat orice eventual martor la incident să vorbească. "Vom putea înţelege, atunci când toate acestea se vor termina, ceea ce s-a întâmplat cu adevărat şi cum a fost executat acest copil", a adăugat el.

"Nu violenţă, ci dreptate", a adăugat Lesley McSpadde, mama tânărului, extrem de afectată, abia putând să vorbească.

Primarul oraşului James Knowles a declarat luni, într-un interviu pentru CNN, că va fi efectuată o anchetă imparţială, dar nu de către instanţele municipale, ci de către poliţia de la nivelul comitatului St-Louis. "Se va face dreptate", a dat el asigurări.

"Este o anchetă foarte complicată", a declarat Jon Belmar, şeful poliţiei comitatului St-Louis. "Trebuie să fie. Un om şi-a pierdut viaţa. Un poliţist este implicat. Ancheta trebuie să fie făcută bine" a spus el.

Calmul a revenit în oraş luni dimineaţa, dar şcolile au rămas închise, potrivit ziarului local St-Louis Post Dispatch.

Câteva sute de persoane au participat luni la o manifestaţie, fără incidente, cerând să se facă dreptate.

Importanta organizaţie de apărare a a persoanelor de culoare NAACP a anunţat că "moartea unei persoane de culoare de mâna celor care au jurat să apere şi să servească membrii comunităţii îţi zdrobeşte inima".

Potrivit presei locale, incidentul relevă existenţa unor tensiuni rasiale între poliţia locală majoritar albă şi locuitorii unui oraş cu populaţie majoritară de culoare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările