Trump nu mai acuză China de manipulare monetară dacă Beijingul face presiuni asupra regimului nord-coreean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump, întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele SUA, Donald Trump, întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping

Donald Trump a argumentat că a renunţat să acuze China de activităţi de manipulare monetară întrucât Beijingul colaborează cu Washingtonul pentru soluţionarea crizei nord-coreene.

 "De ce să mai acuz China de manipulare monetară când colaborează cu noi în problema nord-coreeană? Vom vedea ce se întâmplă!", a transmis Donald Trump duminică prin Twitter.

Donald Trump, preşedintele SUA, a renunţat la acuzaţiile privind presupuse activităţi chineze de manipulare monetară, explicând că i-a oferit omologului din China, Xi Jinping, posibilitatea unui acord comercial bilateral favorabil, în schimbul ajutorului în gestionarea ameninţării nord-coreene.

"Preşedintele Xi vrea să procedeze corect. Am relaţionat foarte bine, cred că am avut o compatibilitate foarte bună, cred că vrea să ne ajute cu problema Coreei de Nord", a declarat Donald Trump, într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal, referindu-se la întrevederea pe care a avut-o recent cu preşedintele Chinei.

"Am discutat despre comerţ, am discutat o serie de lucruri şi i-am spus că modul în care poate obţine un acord comercial bun este să ne ajute în problema Coreei de Nord, altfel vom avea o abordare unilaterală, şi acest lucru ar fi bun, unilateral oricum înseamnă alături de alte numeroase naţiuni", a explicat Donald Trump.

Liderul SUA a renunţat la acuzaţiile din campania electorală privind presupse activităţi chineze de manipulare monetară, deşi a argumentat că dolarul puternic obstrucţionează competitivitatea companiilor americane.

În esenţă, strategia administratiei Trump pare să fie de a convinge China să faca presiuni asupra regimului de la Phenian. Preşedintele Trump a spus că în discuţiile sale cu omologul chinez i-ar fi oferit să faca concesii în comert, în schimbul ajutorului în chestiunea nord-coreană. China are autoritate pentru ca reprezintă legătura Phenianului cu lumea înconjurătoare şi sursa a ceea ce regimul nord-corean are nevoie.

Şeful consilierilor pentru securitate naţională, general locotenent în retragere HR McMaster, a spus, citat de europa liberă, că toate opţiunile sunt luate în considerare cu privire la programul nuclear nord-corean. Dar generalul a adăugat că Statele Unite speră să nu fie nevoie să folosească forţa.

McMaster a spus că preşedintele Trump nu acceptă ca Statele Unite sau aliaţii lor să fie ameninţaţi de către un regim ostil, cu arme nucleare. În acest context, consilierul prezidenţial a arătat că cooperează cu aliaţi şi cu conducerea Chinei, pentru a găsi soluţii.

El a explicat că agenţia sa, împreună cu Departamentul de Stat şi cu Pentagonul discută pentru a avea opţiuni care să fie prezentate şefului executivului, în cazul în care comportamentul destabilizator al Phenianului continuă. El a adaugat că în săptămânile şi lunile următoare vor exista oportunităţi pentru toţi cei implicaţi să acţioneze pentru a evita un conflict armat.

Dar atât McMaster cât şi alte oficialităţi de la Casa Alba au spus ca a venit momentul să se întreprindă ceva în legătură cu ameninţarea nucleară nord-coreană. Administraţia Trump susţine că strategia de a coopera cu China începe să dea rezultate, menţionând suspendarea transporturilor de cărbune din Corea de Nord către China. Pe ansablu însă, importurile chineze din acea ţară s-au mărit. Întrebat dacă crede că Beijing-ul va face presiuni semnificative asupra regimului nord-coreean, consilierul prezidenţial a răspuns „Vom vedea ce se va întâmpla”.

HR McMaster a elogiat faptul că China s-a abţinut în Consiliul de Securitate ONU în legătură cu rezoluţia care condamna regimul sirian pentru atacurile cu arme chimice. Oficialul SUA a spus că Beijing-ul a luat o decizie „curajoasă”. Rusia s-a opus prin veto la acea rezoluţie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite