Test de diplomaţie SUA-Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul Obama – Medvedev va arăta dacă cele două părţi sunt pregătite pentru „resetarea“ relaţiilor deteriorate în perioada Bush.Preşedintele american Barack Obama soseşte mâine la Moscova cu intenţia de a şterge animozităţile trecutului.

Moscova a fost cuprinsă de agitaţie în ajunul vizitei liderului american Barack Obama. Explicabil, deoarece între SUA şi Rusia nu s-au mai auzit demult veşti bune. Sunt însă pregătite cele două părţi pentru o cooperare reală sau totul de se va limita la „efectul de imagine“ al unui prim summit? Aceasta este întrebarea care îi frământă atât pe analiştii ruşi, cât şi pe cei străini.

Citiţi şi:

Securitatea informatică a SUA se loveşte de problema vieţii private
Liderul de la Casa Albă vrea să reia relaţiile cu Rusia ‘de la zero’
Iranul subiect primordial pentru Obama în Rusia şi la G8

În timpul fostei Administraţii Bush, relaţiile dintre cele două state s-au răcit până la un nivel care amintea de Războiul Rece. Obama, care nu va fi însoţit şi de secretarul de stat Hillary Clinton, pare dispus să continue eforturile lansate de colaboratorii săi, pentru a depăşi animozităţile cu Rusia.

Fantoma Războiului Rece

Obama, al şaselea preşedinte american care merge la Moscova, va trebui să depună, însă, multe eforturi pentru a înlătura fantomele Războiului Rece şi pentru a deschide o nouă eră în relaţiile diplomatice ruso-americane, scrie AFP.

Nici tandemul carismatic format din Bill Clinton şi Boris Elţîn, nici celebrele cuvinte ale lui George W. Bush, care a declarat că a văzut „sufletul“ lui Vladimir Putin, nu au putut înlătura neîncrederea moştenită din trecut şi nici preveni diferendele în dosare precum scutul antirachetă şi Georgia.

În acest context complex, Obama intenţionează să întoarcă pagina Administraţiei Bush şi să apeseze pe butonul de „resetare“ pentru a lua de la zero relaţiile cu Rusia, în timpul întâlnirilor sale cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin.

Robert Legvold, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia, este de părere că relaţiile au „deraiat“ în ultimul deceniu şi „au intrat în zid“ în august 2008, în timpul conflictului de cinci zile din Georgia. „Noua administraţie a reluat dialogul cu Moscova, însă procesul riscă să cunoască modificări, întârzieri şi regrese“, avertizează Legvold.

Potrivit lui Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), „Războiul Rece s-a încheiat teoretic, dar nu şi practic. Pentru ca războiul să ia sfârşit, trebuie să transpunem cuvintele în acţiuni“, afirmă Kosaciov.

Subiecte fierbinţi

Pe durata vizitei, o atenţie deosebită va fi acordată negocierilor pentru tratatul de reducere a arsenalelor nucleare ale celor două superputeri, ce ar înlocui acordul START-1, semnat în 1991 şi care expiră la 5 decembrie.

Şi problema iraniană va fi abordată pe parcursul celor două zile cât va sta Obama la Moscova, atât cu preşedintele Dmitri Medvedev, cât şi cu premierul Putin, şi va fi reluată şi în timpul summit-ului G8 ce se va desfăşura de miercuri până vineri în Italia.

Rusia, care are interese considerabile în Iran şi care construieşte prima centrală nucleară din această ţară, s-a opus până în prezent politicii dure a Washintonului faţă de republica islamică.

Priorităţi regionale diferite

Cotidianul rus „Gazeta“ consideră că principalul obstacol în calea  relansării relaţiilor dintre cele două superputeri o constituie lista priorităţilor regionale.Pentru SUA, prioritare sunt Afganistanul, Iranul, Irakul, Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord.

În schimb, chiar dacă nu contestă importanţa listei americane, Rusia are priorităţi legate de vecinătatea ceva mai apropiată: Ucraina, Republica Moldova, Caucaz, Asia Centrală. Comparativ cu Bush, Administraţia Obama şi-a redus activitatea în spaţiul postsovietic, lucru care bucură Rusia.

Totuşi, nu este vorba despre o revizuire a cursului politic, ci despre o evaluare realistă a actualelor posibilităţi. Nicio administraţie americană nu va accepta dorinţa Moscovei de a avea drepturi speciale asupra teritoriilor învecinate, după cum nici Rusia nu va renunţa vreodată la aceste pretenţii.Ambele poziţii sunt determinate de viziunile fundamentale ale celor două părţi privind propriile interese, subliniază publicaţia rusă.

Pe urmele lui Nixon

Ca importanţă şi simbolistică, analiştii compară vizita lui Obama la Moscova cu cea a lui Richard Nixon, devenit, la 22 mai 1972, primul preşedinte american care a mers în URSS. Alte prezenţe semnificative ale liderilor americani pe pământ rusesc : Ronald Reagan în 1988, Gerald Ford, care a participat la negocierile de la Vladivostok din 1974, şi George Bush senior, în 1991, cu puţin înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite