Superbogaţii Californiei riscă să rămână fără apă. Seceta a atins cote „apocaliptice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
California îndură o secetă de proporţii „epocale“ FOTO huffingtonpost.com
California îndură o secetă de proporţii „epocale“ FOTO huffingtonpost.com

Într-una dintre cele mai bogate zone ale Americii, rezidenţii plătesc de peste zece ori mai mult pentru apă, în încercare de a ţine la distanţă, cât pot, seceta „epocală“ a Californiei. Casa unor celebrităţi ca Oprah Winfrey, George Lucas, Kevin Costner sau Ellen DeGeneres este devastată de lipsa apei, oamenii ajungând, din disperare, să cumpere apă cu camioanele.

Montecito, California, pare, la prima vedere, un orăşel idilic aflat chiar sub munţii Santa Ynez şi răcorit de briza Oceanului Pacific. Aici, într-o zonă foarte bogată, în care locuiesc celebrităţi ca Rob Lowe, Kevin Costner sau George Lucas, dar şi foarte mulţi directori de companii, se pare că sunt probleme grave: nimeni, nici măcar vestita Oprah Winfrey nu poate să aducă ploaia, notează „The Telegraph“.

California îndură o secetă de proporţii „epocale“, după cum spune guvernatorul statului Jerry Brown. Peluzele de peste tot, inclusiv de pe proprietatea de două hectare a reginei emisiunilor Oprah Winfrey, sunt neîngrijite şi pârjolite. Potrivit localnicilor, unii proprietari de case care valorează zece milioane de dolari sau mai mult, mănâncă de pe farfurii de unică folosinţă pentru a evita folosirea maşinii de spălat vase.

În februarie, Departamentul Apelor din Montecito a impus economii severe celor peste 10.000 de rezidenţi. S-a anunţat că uzul general de apă trebuie să scadă cu 30% sau oraşul va rămâne fără apă în doar câteva luni. Marii consumatori şi-au văzut „porţia“ de apă tăiată şi cu 90%. 

Unii rezidenţi au continuat să facă risipă, prin folosirea aspersoarelor, aşa că amenzile de milioane au curs din belşug, într-un final risipitorii fiind ameninţaţi că li se va tăia complet sursa de apă.

Într-o încercare disperată de a-şi salva peluzele perfecte, unii dintre milionarii din Montecito au încercat să învingă natura, cumpărând apă din afara zonei de secetă. În fiecare dimineaţă, devreme, camioane încărcate cu preţioasa apă, trec pe străzi spre proprietăţile pârjolite.

Cei care cumpără apă plătesc până la 80 de dolari (62 de euro) pentru o unitate de 748 de galoane (2.831 de litri). În mod normal, aceeaşi unitate ar costa doar 6,86 dolari (5,3 euro) de la departamentul de apă.

Camioanele pline de apă sunt acum o privelişte obişnuită în Montecito. Însă originea apei rămâne, într-un fel, un mister. „Văd camioane în fiecare zi, arată ca cele care transportă combustibil, însă scrie mare «apă» pe ele. Dar nimeni nu ştie de unde vin“, spune Tori Delgado, care lucrează la un magazin de vinuri şi brânzeturi din Montecino. Probabil, apa este vândută de persoane private din alte părţi ale Californiei care au propriile fântâni.

De oriunde ar veni apa, cumpărătorii ei par să împiedice, chiar dacă temporar, inevitabilul. Mulţi milionari preferă, însă economia. Oprah Winfrey este printre ei. „Acum două luni ne spunea să oprim apa, şi acum nu se vede petic verde pe peluza ei“, spune un rezident.

Departamentul de Apă din Montecito a interzis udarea grădinilor în mijlocul zilei, umplerea piscinelor sau construcţia de noi case. Între timp, rezidenţii înfuriaţi solicită mai multă apă. Unul dintre ei chiar a cerut apă pentru a salva 300 de copaci, însă i s-a spus că acei copaci vor trebui să moară.

„Oamenii vin la noi şi ne spun că vor să-şi construiască o piscină, de exemplu. Dar noi îi refuzăm. Dacă nu va ploua anul următor, statul se va usca. Vorbim de un film apocaliptic în desfăşurare“, declară şi Tom Mosby, manager general la Departamentul de Apă din Montecino.

Aproape 80% din apa din Montecito provine din Lacul Cachuma, un rezervor aflat la doar 30 de minute distanţă cu maşina. Două treimi din Cachuma sunt acum secate.

Acum mulţi sunt de acord cu solicitarea guvernatorului Brown, ca oamenii să tragă apa la toaletă mai rar. „Eu chiar fac asta. Las apa netrasă o zi întreagă. Risipeşti apă“, spune John Braid care are 83 de ani.

Măsurile drastice par să funcţioneze. În august, consumul de apă general a scăzut cu 50%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Acest fapt se datorează, în special, lui Larry Reiche a cărui porţie de apă a fost tăiată cu 60% în februarie. Reiche a cheltuit 200.000 de dolari (155.000 de euro) pentru a-şi proteja casa de secetă. A scos 325 de metri pătraţi de gazon şi l-a înlocuit cu unul artificial, a dezrădăcinat doisprezece palmieri şi şi-a oprit fântânile arteziene. Plantele avide de apă au fost înlocuite de cactuşi. Mai mult, se foloseşte de tehnologie cu infraroşu pentru a găsi o ţeavă care curge. „Nu contează câţi bani ai, dacă nu mai ai apă, te-ai ars. Au trecut zilele când aruncai cu apa în toate părţile. Acum California este un deşert şi oamenii trebuie să-şi dea seama că dacă rămânem fără apă, chiar ne vom întoarce în deşert“, spune Reiche.

Unii rezidenţi acuză departamentul de apă de incompetenţă, alţii îşi trimit rufele la spălat în afara statului pentru a nu fi amendaţi, iar alţii, spun zvonurile, şi-au vopsit gazonul în verde, existând poveşti şi despre un caniş care s-a înverzit după ce s-a tăvălit pe iarba vopsită.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite