SUA iau în considerare să trimită nave de luptă la Marea Neagră în contextul exerciţiilor militare ale Rusiei. Marea Britanie, în „stare de alertă ridicată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul USS Theodore Roosevelt în Marea Neagră 23 iunie 2020 FOTO US Navy
Portavionul USS Theodore Roosevelt în Marea Neagră 23 iunie 2020 FOTO US Navy

SUA iau în considerare să trimită nave de luptă la Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni pentru a-şi arăta susţinerea pentru Ucraina în contextul unei prezenţe militare ruse intensificate la graniţa estică ucraineană, a declarat joi un oficial american din Ministerul Apărării, potrivit CNN. Ministerul britanic al apărării urmăreşte cu aceeaşi îngrijorare mişcările Rusiei şi monitorizează situaţia, dezvăluie Daily Mirror.

Oficialul american a precizat că în timp ce Marina SUA desfăşoară operaţiuni de rutină la Marea Neagră, o atare mişcare ar trimite un mesaj clar Moscovei că SUA monitorizează îndeaproape situaţia.

Nu este clar dacă SUA şi-au manifestat deja intenţia printr-o notificare prealabilă cu 14 zile în avans către Turcia - conform tratatului de la Montreux din 1936, Turcia, care controlează strâmtoarea Bosfor trebuie să-şi dea acordul în acest sens.

Potrivit aceleiaşi surse oficiale americane, Marina americană efectuează zboruri de recunoaştere deasupra Mării Negre în spaţiul aerian internaţional pentru a monitoriza activităţile navale şi eventuale mişcări de trupe în Crimeea.

Oficialul din Ministerul Apărări a subliniat că, în măsura în care apar schimbări semnificative, „vom fi gata să răspundem”. Potrivit evaluărilor curente, Rusia efectuează exerciţii militare şi antrenamente, iar agenţiile de informaţii nu au identificat ordine militare cu privire la acţiuni suplimentare, însă SUA sunt destul de conştiente că situaţia s-ar putea schimba rapid, scrie CNN.

Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, şeful Statului Major Mark Milley şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan au vorbit cu omologii lor ucraineni.

Joi, secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

„Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de mişcările Rusiei la graniţa Ucrainei. Rusia nu a mai avut atât de trupe la graniţa Ucrainei din 2014. Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi doar în această săptămână. Toate acestea sunt semne profund preocupante ", a spus Psaki.

Ea a mai spus că acţiunile guvernului rus vor fi revizuite în perioada următoare, iar concluziile vor fi finalizate în termen de „săptămâni, nu luni”. Psaki a precizat că noile sancţiuni asupra Moscovei nu vor fi introduse săptămâna aceasta.

Pentagonul şi Departamentul de Stat şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la comportamentul Rusiei în estul Ucrainei.

"Suntem îngrijoraţi din cauza recentelor escaladări ale agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de relatările credibile despre mişcările trupelor ruseşti la graniţele Ucrainei şi Crimeei ocupate", a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"Am cerut Rusiei o explicaţie a acestor provocări, dar, cel mai important, ceea ce am semnalat direct partenerilor noştri ucraineni este un mesaj de reasigurare", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că este important „ca toate părţile să respecte Acordul de la Minsk” şi „ca integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”.

Marea Britanie, „în stare de alertă ridicată”

Potrivit unei surse citate de Daily Mirror UK, oficiali militari şi guvernamentali sunt în stare de alertă ridicată şi monitorizează mişcările Rusiei.

Potrivit unor surse militare ucrainene de nivel înalt, Moscova a prins Ucraina pe picior greşit în măsura în măsura în care pregătirile sale de luptă sunt mai avansate decât s-a crezut. Comandanţii ucraineni calculaseră că, dacă Putin ar pregăti un atac în estul Ucraine,i ar face-o probabil nu mai devreme de mijlocul lunii mai.

Surse din cadrul armatei şi guvernului britanic au declarat însă pentru Daily Mirror că sunt în „în stare de alertă ridicată” şi monitorizează situaţia cu „îngrijorare crescândă”.

„Mişcările agresive de trupe înspre graniţă au stârnit multă îngrijorare în cadrul Ministerului Apărării. Situaţia este monitorizată constant. Aş descrie-o ca o criză în continuă creştere”.

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că mută peste zece nave ale Marinei, inclusiv bărci de debarcare şi nave de război de artilerie, în Marea Neagră pentru a participa la exerciţii militare.

Ministrul britanic al apărării  Ben Wallace a declarat într-un comunicat:„Miniştii apărării din alianţa Quint (Marea Britanie, SUA, Canada, Lituania şi Polonia) sunt uniţi în susţinerea neclintită a suvernanităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în faţa activităţii militare crescute a Rusiei. Vom lucra îndeaproape cu Ucraina pentru monitorizarea situaţiei şi vom solicita în continuare Rusiei desescaladarea situaţiei”.

Pe de altă parte, ministrul rus al apărării a explicat într-un comunicat: „Ca parte a antrenamentelor de iarnă, peste 10 vase amfibie, de artilerie şi bărci ale districtului militar sudic efectuează mişcări interflotă din Marea Caspică către Marea Neagră”.

Flota de la Marea Neagră a Rusiei se află în Crimeea anexată de Rusia în 2014.

În ultimele zile au sosit la graniţă camioane militare, multe încărcate cu baterii de lansare de rachete şi fără plăcuţe de înmatriculare. Întreaga regiune a fost împânzită de drone de supraveghere.

Trupele ruseşti au fost, de asemenea, echipate cu echipamente sofisticate de construcţie a podurilor de trecere a râului, alimentând în continuare alarma că ar putea fi pregătite să invadeze din mai multe puncte.

Forţele speciale Speţnaz şi un număr mare de paraşutişti de elită se numără printre unităţile de infanterie care se adună acum la graniţa cu Ucraina, fiind trimise din toată Rusia.

De asemenea, au în arsenalul lor camioane mari de „război psihic cibernetic” care pot transmite zgomote false de luptă pentru a deruta inamicul şi chiar a crea diversiuni potenţial nimicitoare.

Zeci de mii de soldaţi ucraineni - inclusiv rezervişti - au fost chemaţi la frontieră şi se crede că consilieri militari americani se află deja „în ţară”, potrivit surselor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite