Statele Unite: Un judecător a întors din drum un avion cu imigranţi expulzaţi la bord şi l-a ameninţat pe ministrul Justiţiei cu un proces

Statele
Unite: Un judecător a întors din drum un avion cu imigranţi expulzaţi la bord şi l-a ameninţat
pe ministrul Justiţiei cu un proces

FOTO EPA-EFE

Un judecător din Washington a dispus ca un avion cu care erau trimise acasă o mamă şi fiica sa ce au cerut azil în Statele Unite să se întoarcă din drum şi l-a ameninţat pe secretarul american al Justiţiei că-l dă în judecată cu privire la un ultraj faţă de un magistrat, a anunţat un ONG, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele două imigrante au depus plângere prin care contestă expulzarea lor către Salvador, iar o audiere consacrată cererii lor a avut loc joi, a anunţat ACLU, puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice, care a depus plângerea în numele lor.

Potrivit ONG-ului, judecătorul a blocat expulzarea lor în aşteptarea examinării cazului.

Însă, „în timp ce noi ne aflam în faţa completului, am aflat că Guvernul a expulzat o clientă şi pe fiica ei, un copil, cu doar câteva ore înainte, punându-le vieţile în pericol“, a anunţat ACLU într-o serie de tweet-uri. „Asta contrazice angajamentul Guvernului în instanţă, potrivit căruia NIMENI nu avea să fie expulzat până a doua zi cel mai devreme“.

„Judecătorul a dispus ca Guvernul să întoarcă avionul din drum şi să aducă înapoi mama solicitantă de azil şi copilul ei în Statele Unite“, a adăugat organizaţia. Şi „el a spus că dacă problema nu este rezolvată, intenţionează să intenteze proces cu privire la ultraj la adresa unui magistrat - împotriva, în primul rând, a secretarului Justiţiei“ Jeff Sessions.

Judecătorul Emmet G. Sullivan a catalogat decizia de expulzare a Guvernului drept „scandaloasă“, potrivit ziarului The Washington Post (WP).

„Cineva care caută să i se facă dreptate în Statele Unite să fie expulzat în timp ce avocaţii săi pledează în favoarea sa? (...) Nu sunt deloc mulţumit. Este inacceptabil“, a spus magistratul.

Potrivit unui reprezentant al Departamentului Securităţii Interne, citat de NBC News, avionul nu a putut să se întoarcă din drum, însă Carmen - un pseudonim - şi fiica sa minoră nu au coborât din avion după aterizare şi urmau să fie readuse înapoi în Statele Unite.

Mama şi fiica sa fac parte dintr-un grup de migranţi „care fug din calea violenţelor conjugale şi brutalităţii gangurilor“ din America Centrală şi care a făcut plângere marţi, cu ajutorul ACLU şi Gender and Refugee Studies, pentru a evita expulzarea.

Potrivit ACLU, Carmen a fugit din Salvador după 20 de ani de violenţe sexuale oribile din partea soţului său şi ameninţări cu moartea de la un gang“.

„Carmen a fost violată în mod repetat, hărţuită şi ameninţată cu moartea de către soţul ei, chiar şi atunci când trăiau despărţiţi. În iunie 2018, ea a fugit împreună cu fiica sa şi a cerut azil în Statele Unite. În pofida faptului că agenţi au conchis că versiunea lor este veridică, într-un final li s-a respins protecţia azilului, pentru că ele nu aveau «frică credibilă de persecuţie»“, a precizat organizaţia pe site.

În iunie, Sessions a anunţat că Statele Unite urmează să-şi înăsprească procedurile de solicitare de azil, cu scopul de a limita un flux de imigranţi originari din America Centrală.

Acuzaţii cu privire la violenţe conjugale sau violenţe din partea unor ganguri nu vor mai fi, astfel, suficiente în vederea depunerii unei solicitări la posturi de frontieră, a declarat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: