Statele Unite au pus capăt tratamentului comercial preferenţial acordat Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a pus capăt tratamentului comercial preferenţial de care beneficia Turcia din partea Statelor Unite. Este vorba de un sistem care-i permitea Turciei să exporte produse în Statele Unite fără să plătească taxe vamale, relatează Reuters.

Casa Albă a apreciat joi, într-un comunicat, că este „adecvat“ să pună capăt participării Turciei la Sistemul Generalizat al Preferinţelor (SGP), având în vedere noua politică economică a Ankarei.

Această decizie intră în vigoare vineri, a precizat Casa Albă.

Donald Trump a impus anul trecut taxe vamale de 20% importurilor de aluminiu din Turcia şi de 50% pentru cele de oţel, cu scopul de a exercita presiuni asupra Ankarei în vederea eliberării pastorului american Andrew Brunson, acuzat de terorism de către autorităţile de la Ankara. Pastorul a fost eliberat în octombrie.

Casa Albă a a mai anunţat că reduce la 25% taxele vamale impuse importurilor de oţel din Turcia.

„Menţinerea taxelor vamale actuale, de 25%, impuse celei mai mari părţi a ţărilor este necesară şi adecvată pentru moment, pentru a se remedia ameninţarea slăbirii securităţii naţionale“, se arată în comunicat.

Turcia făcea parte dintre cele 120 de ţări care participă la SPG, un program care îşi propune să promoveze dezvoltarea economică a unor beneficiari prin eliminarea barierelor comerciale la mii de produse.

În cadrul SPG, Statele Unite au importat în 2017 produse turce în valoare de 1,66 de miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), reprezentând 17,7% din importurile americane provenind din Turcia, potrivit unor date de la Biroul reprezentantului însărcinat cu Comerţul (USTR), notează Reuters.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite