Statele Unite: NASA a lansat telescopul WISE

Statele Unite: NASA a lansat telescopul WISE

Lansarea a avut loc luni-dimineaţă în Statele Unite

NASA a lansat luni, de la o bază din California, telescopul în infraroşu ce va avea misiunea de a cartografia Universul, Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Racheta portantă Delta II, ce transportă telescopul orbital, a fost lansată la ora locală 06:09 (14:09 GMT) de la baza Vandenberg, aparţinând aviaţiei militare americane.

NASA a trebuit să amâne data iniţială a lansării, prevăzută pentru vineri, 11 decembrie, din cauza unor probleme la motorul rachetei portante.

Telescopul spaţial denumit Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) îşi va folosi abilităţile în domeniul infraroşu pentru a scana cerul, într-o proporţie mult mai mare decât în orice misiune anterioară sau program realizat până în prezent. Misiunea WISE va consta în obţinerea a peste un milion de imagini, ce vor constitui baza de catalogare a sute de milioane de obiecte astronomice.

Cea mai recentă hartă în infraroşu a cerului datează din urmă cu 26 de ani, dar performanţa lui WISE este de sute de ori mai mare decât a predecesorului său, fapt pentru care se aşteaptă să descopere obiecte pe care omenirea nu le-a văzut niciodată.

WISE va orbita Terra pe la poli la o altitudine de 525 km (326 mile), înconjurând planeta de 15 ori în fiecare zi, timp de şase luni. În acest interval, la fiecare 11 secunde WISE va lua o imagine în infraroşu (de minim 8 ori pentru fiecare porţiune de cer). După primele şase luni, WISE va mai petrece încă trei luni pe orbită pentru a face o scanare suplimentară a cerului. Va observa în detaliu structura galaxiei noastre. La finalul misiunii WISE oamenii de ştiinţă vor dispune de peste 1,5 milioane de fotografii ce vor acoperi în cvasitotalitate Universul cunoscut ale Universului.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările