Sinuciderile din armata americană, un record în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul sinuciderilor din armata americană va atinge probabil un record în 2009, fenomen pe care Statul Major nu îl poate explica şi care pare să depăşească angajamentul SUA în Irak şi Afganistan, relatează AFP.

"La 16 noiembrie, forţele terestre înregistrau 140 de sinucideri în rândul soldaţilor activi, ceea ce egalează numărul total de cazuri în 2008, rămânând o lună şi jumătate până la sfârşitul anului", a anunţat ieri generalul Peter Chiarelli, care se aşteaptă şi la alte sinucideri în 2009.

"Totuşi, credem că facem progrese", a asigurat generalul, precizând că numărul sinuciderilor a scăzut global de-a lungul anilor, graţie eforturilor de prevenire şi depistare a problemelor psihologice, cum ar fi sindromul posttraumatic sau traumatismele cerebrale provocate de explozii sau de şocuri.

"În ianuarie şi februarie, am înregistrat 40 de sinucideri, aproape o treime din numărul total anul acesta, iar, din martie, tendinţa generală este în scădere, cu excepţia a două luni", a subliniat el.

Desfăşurările repetate în Irak şi Afganistan, efectuate de ani de zile, sunt în general considerate ca una dintre cauzele creşterii numărului sinuciderilor.

Cauzele sinuciderilor, încă nedeterminate


Totuşi, armata spune că legătura nu este neapărat clară. Ea a analizat datele strânse despre sinucideri, dar nu a reuşit să puncteze factori explicativi convingători care să fie legaţi, de exemplu, de zonele de luptă frecventate de soldaţii care s-au sinucis sau o parte a anului mai propice sinuciderilor.

Singura legătură este că militarii par mai înclinaţi spre sinucidere după ce au părăsit o bază sau un post, chiar dacă au rămas în SUA.

Armata analizează şi abuzul de alcool, de droguri sau de medicamente, consum al cărui nivel este mai ridicat decât în urmă cu opt ani, recunoaşte Chiarelli.

Şeful Statului Major interarme, armiralul Michael Mullen, a recunoscut că militarii americani sunt expuşi stresului din cauza celor două războaie, dar a spus că forţele militare nu sunt "pe punctul de a se prăbuşi". "Nu cred că suntem pe punctul de a ne prăbuşi, dar nu vreau să subestimez gravitatea tensiunilor la care sunt expuşi soldaţii şi familiile lor", a subliniat el.

Anunţul privitor la numărul-record de sinucideri intervine în condiţiile în care Barack Obama trebuie să decidă dacă va trimite sau nu întăriri în Afganistan. De asemenea, anunţul intervine şi după masacrul de la Fort Hood, în cursul căruia un psihiatru militar, care urma să fie trimis în Afganistan, a ucis 13 persoane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite