Serviciile americane recunosc că nu au descoperit încă ce provoacă „sindromul Havana“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Statele Unite încă nu ştiu sigur ce provoacă „sindromul Havana”, denumirea dată unei simptomatologii misterioase ce a afectat diplomaţi americani din mai multe ţări, a declarat luni directoarea comunităţii naţionale de informaţii a SUA, Avril Haines, după o întâlnire avută cu experţi şi oficiali cu rang înalt cu care a discutat despre această problemă, informează digi24.ro.

Chestiunea a ieşit la suprafaţă în anul 2016, când diplomaţi americani şi familiile acestora în Cuba au relatat că au avut dureri de cap, stări de greaţă şi sângerări nazale după ce au auzit sunete stridente, noaptea.

De atunci, simptome similare au fost semnalate de funcţionari americani din China, Rusia şi chiar în SUA.

Presa relata în iulie că în perioada scursă de la învestirea preşedintelui Joe Biden, circa 20 de agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani la Viena s-au plâns de aceleaşi simptome.

Fenomenul a stârnit bănuieli, încă nedovedite, că Rusia sau alte ţări au folosit dispozitive electronice de înaltă intensitate pentru a le face rău fizic diplomaţilor americani din Cuba, China, dar şi din alte locuri, scrie AFP, preluată de Agerpres.

La cinci ani după primul caz de acest fel, semnalat la Havana, experţii medicali, serviciile secrete şi responsabilii din SUA încă nu ştiu ce provoacă aceste „probleme anormale de sănătate” care au afectat diplomaţi americani şi familiile lor, arată Avril Haines, directorul serviciului naţional de informaţii, într-un comunicat.

„Identificarea cauzei problemelor de sănătate anormale, oferirea celor mai bune îngrijiri celor afectaţi şi oprirea continuării unor astfel de incidente este o prioritate absolută”, a transmis Avril Haines.

În ultimii ani, diplomaţii americani afectaţi au acuzat guvernul că nu a făcut suficient pentru a descoperi cauza ori sursa simptomelor ciudate pe care le-au suferit.

Avril Haines a avut vineri o discuţie pe această temă la care au participat, printre alţii, secretarul apărării, secretarul de stat, şefa trezoreriei, secretarul pentru energie, procurorul general şi responsabili ai securităţii interne.

Toţi aceşti oficiali „au spus clar că vor susţine persoanele afectate de probleme de sănătate anormale pentru a se asigura că ele sunt crezute, înţelese şi respectate”, a precizat Avril Haines.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite