Rusia se gândeşte la un „cadou“ mai puţin obişnuit pentru Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile americane de informaţii au obţinut date potrivit cărora Rusia se gândeşte să-l predea Statelor Unite pe Edward Snowden, un gest menit a fi un „cadou“ pentru şeful Casei Albe, Donald Trump, care l-a numit pe fostul consultant al NSA „spion“ şi „trădător“, afirmând chiar că merită să fie executat, relatează nbcnews.com.

Cel puţin aşa susţine un oficial american care a analizat o serie de rapoarte sensibile de spionaj referitoare la deliberările ruşilor şi din care reiese că predarea lui Snowden ar fi una dintre diversele stratageme prin care s-ar putea câştiga bunăvoinţa lui Trump.

NBC News adaugă că o a doua sursă din comunitatea de informaţii a confirmat datele despre conversaţiile ruşilor, precizând că acestea au fost adunate după ce republicanul Donald Trump a fost învestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite (pe data de 20 ianuarie, n. red.).

De cealaltă parte, avocatul lui Snowden, Ben Wizner, a declarat pentru NBC News că nu are cunoştinţă despre niciun plan prin care Snowden să fie trimis înapoi în Statele Unite.

„Echipa Snowden nu a primit niciun fel de semnal şi nu are niciun motiv nou de îngrijorare“, a spus Wizner.

Informaţiile publicate de NBC l-au determinat şi pe Snowden să răspundă.  Fostul consultant al NSA a scris pe reţeaua Twitter: „În sfârşit: dovezi irefutabile care arată că nu am cooperat niciodată cu serviciile de informaţii din Rusia. Nicio ţară nu transferă spioni, întrucât ceilalţi ar fi îngrijoraţi că vine şi rândul lor“.

Moscova nu ar avea nimic de pierdut

Pe de altă parte, fostul consilier adjunct pe probleme de securitate naţională Juan Zarate a avertizat administraţia Trump să fie precaută în privinţa acceptării unei oferte referitoare la Snowden din partea Rusiei.

„Pentru Rusia, aceasta ar fi o situaţie de câştig-câştig. Au obţinut deja ce aveau nevoie de la Edward Snowden în materie de informaţii şi l-au folosit cu siguranţă pentru a depăşi Statele Unite în privinţa supravegherii şi activităţii cibernetice“, a afirmat Zarate.

Casa Albă nu a făcut niciun comentariu referitor la această temă, dar Departamenul de Justiţie a declarat pentru NBC News că ar saluta întoarcerea lui Snowden, care este vizat de acuzaţii federale care presupun cel puţin 30 de ani de închisoare.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că discuţiile despre predarea lui Snowden sunt „prostii“.

Fost angajat al CIA şi al unui contractor al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), Edward Snowden este pus sub urmărire de către autorităţile din Statele Unite pentru declasificarea de documente secrete şi pentru predarea câtorva zeci de mii de documente guvernamentale unor jurnalişti. Documentele relevă amploarea programelor de supraveghere ale Statelor Unite. 

Snowden se află în Rusia din iunie 2013, iar la mijlocul lunii trecute a primit dreptul de a sta pe teritoriul rus până în 2020.

La scurt timp după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale, el a spus că nu se teme dacă guvernul acestuia îşi va intensifica eforturile pentru a-l aresta, a relatat France Presse. „Nu am ce să fac“, a afirmat Edward Snowden la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.

„Adevărul este că da, Donald Trump a numit un nou director al CIA care mă foloseşte ca exemplu pentru a spune că disidenţii trebuie pedepsiţi cu moartea“, a afirmat el la acea vreme.

„Chiar dacă voi fi lovit de vreun autobuz sau o dronă ori aruncat din avion mâine, nu are atâta importanţă pentru mine, pentru că eu cred în deciziile pe care deja le-am luat“, a mai spus  Snowden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite