Răsturnări în topul bogaţilor: Jeff Bezos îl detronează pe Bill Gates. Asia are mai mulţi miliardari decât SUA INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu publicarea Topului Forbes 400, pe 17 octombrie, Bill Gates era încoronat, pentru al 24-lea an consecutiv, drept cel mai bogat om al planetei, cu o avere de 89 de miliarde de dolari. Nici n-au trecut două săptămâni de atunci şi cofondatorul Microsoft s-a văzut detronat, cel puţin temporar, prin jocul burselor, de fondatorul companiei Amazon, Jeff Bezos, care figura pe locul al doilea al Topului Forbes, cu 81,5 miliarde de dolari.

Pentru că averile celor doi sunt compuse, în mare parte, din acţiunile la bursă ale companiilor lor, acestea au înregistrat salturi spectaculoase într-un interval foarte scurt. 

Vineri dimineaţă, acţiunile Amazon au deschis cu o creştere de 8%, adăugând aproape 7 miliarde de dolari la averea lui Bezos, până la 89,7 miliarde. Dar şi acţiunile Microsoft crescuseră cu 7%, astfel că şi Bill Gates ajunsese la 90,1 miliarde, păstrându-şi primul loc. După numai câteva ore de tranzacţionare, Amazon a mai crescut cu 2%, propulsându-l pe Bezos pe primul loc în topul bogaţilor, cu o avere de 90,6 miliarde de dolari.

Este posibil ca Bill Gates să fie detronat doar pentru o vreme, nefiind prima dată când se întâmplă acest lucru. El a mai fost depăşit temporar în trecut de miliardarul mexican Carlos Slim (în 2007, apoi de mai multe ori în perioada 2010-2013) şi chiar de Jeff Bezos (în 27 iulie 2017).

Asia are cei mai mulţi miliardari

Cei mai bogaţi oameni din lume sunt şi mai bogaţi decât până acum, iar miliardarii din Asia sunt din ce în ce mai numeroşi în topul averilor. Aceasta este concluzia unui studiu al UBS Group AG şi PricewaterhouseCoopers, publicat joi, la zece zile după ce a apărut noul Top Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume. 

Mai precis, averea miliardarilor a crescut cu 17%, până la circa 6 miliarde de dolari în 2016, după un declin în anul precedent. E adevărat, şi numărul miliardarilor a crescut cu peste 10%, respectiv cu 145, de la 1397 la 1542 de miliardari.

Însă trei sferturi dintre noii miliardari provin din China şi India. În total, 117 dintre cei 145 care au intrat în top sunt din Asia, care urcă astfel de la 520 la 637 de bogătaşi, iar noua cifră o întrece, pentru prima dată, pe cea din Statele Unite, unde au apărut doar 25 de miliardari noi, ridicând totalul de la 538 la 563.

Dar nu trebuie să-i plângem pe miliardarii americani, scrie Bloomberg, pentru că ei controlează deocamdată cea mai mare avere: 2.753 miliarde de dolari, faţă de cei 1.965 miliarde de dolari ai asiaticilor. 

Însă expansiunea economică asiatică a produs anul trecut un miliardar la fiecare trei zile şi, dacă această tendinţă continuă, Asia va depăşi Statele Unite şi la nivelul averii deţinute de super-bogaţi în doar patru ani, relevă analiza realizată de UBS Group AG şi PricewaterhouseCoopers.

Secretul asiaticilor

Cât de rapid va vreşte averea miliardarilor din Asia depinde, parţial, de modul în care investiţiile de stat din Chine vor fi înlocuite de alte surse de capital, a declarat joi directorul de investiţii al băncii elveţiene UBS, Mark Haefele, la conferinţa de presă care a însoţit lansarea studiului. 

„Pe măsură ce China îşi conectează pieţele de capital la sistemul global, fluzurile de capital vor suferi un impact puternic, inclusiv în Europa“, a explicat el. Iar punerea în aplicare a politicilor de creştere ale preşedintelui Xi Jinping va influenţa suplimentar viteza cu care averea totală a miliardarilor asiatici tinde să o depăşească pe cea a americanilor, a adăugat Haefele.

O combinaţie între stabilitatea geopolitică din China, creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară, investiţiile în infrastructură, dezvoltarea clasei mijlocii şi mărirea preţurilor la bunuri şi servicii – toate acestea au dus la creşterea averilor din Asia, arată raportul, citând interviuri cu cei mai bogaţi oameni de pe continent.

Ban la ban trage

Pe bătrânul continent, numărul miliardarilor rămâne aproape neschimbat: 342 faţă de 339. Raportul explică această stagnare atât prin cauze naturale (decesul unor miliardari), cât şi prin faptul că „antreprenorii consideră Europa un loc dificil pentru afaceri, atât din cauza culturii de afaceri prea conservatoare, cât şi a reglementărilor stricte“.

Piramida distribuţiei averilor – care arată că 1% din locuitorii planetei deţin 50% din avere, sau că 10% deţin 85% - se aplică într-o oarecare măsură şi în interiorul topului bogătaşilor, unde o elită mai restrânsă deţine grosul averilor. 

Mai precis, dintre cei 1.542 de miliardari care au adunat 6 trilioane de dolari, 500 de miliardari deţin 5,2 trilioane. Mai mult, şi procentul lor de creştere pe 2016 a fost mai bun: 19% faţă de media de 17 % a Topului Forbes, adică 824 miliarde de dolari din totalul de 1 trilion al întregii liste.

În fine, raportul UBS/PwC mai notează că, deşi asaltul „lupilor tineri“ asupra topului super-bogaţilor e tot mai puternic, cei mai bogaţi dintre ei merg mai departe ca un grup: vârsta medie a miliardarilor e 63 de ani, în timp ce în 1995 era de 60 de ani. 

Însă, în următorii 20 de ani, cei care au 70 de ani sau mai mult vor transfera urmaşilor lor averi însumând 2,4 trilioane de dolari, estimează raportul.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite