Diplomaţii americani cer înlăturarea lui Trump. „Ar fi doar primul pas către repararea credibilităţii noastre internaţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Departamentul american de Stat / FOTO caribbeannewsnow.com
Departamentul american de Stat / FOTO caribbeannewsnow.com

Diplomaţii americani au redactat două cabluri în care condamnă rolul jucat de Donald Trump în incitarea violenţelor de la Capitoliu şi îi cer lui Mike Pompeo, secretarul de stat, să sprijine invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituţiei pentru a-l înlătura pe Trump de la Casa Albă. Mişcarea diplomaţilor americani este fără precedent în istoria Statelor Unite.

„Eşecul de a-l trage la răspundere în mod public pe preşedinte va afecta grav democraţia noastră şi abilitatea de a ne îndeplini scopurile politicii noastre externe”, scriu diplomaţii americani într-unul dintre cele două cabluri obţinute de Associated Press

Diplomaţii americani care au semnat cele două mesaje se tem că evenimentele de la Capitoliu subminează credibilitatea Statelor Unite de a promova şi apăra valorile democratice în afara graniţelor.

„La fel cum denunţăm constant lideri străini care folosesc violenţa şi intimidarea pentru a interveni în procese democratice paşnice şi pentru a trece peste voinţa cetăţenilor, poziţia publică a departamentului de Stat în această privinţă trebuie să-l menţioneze clar pe preşedintele Trump. Este vital să comunicăm lumii că în sistemul nostru, nimeni - nici măcar preşedintele - nu este deasupra legii şi imun la contestare publică. Acesta ar fi doar primul pas către repararea credibilităţii noastre internaţionale care a fost grav afectată”, arată unul dintre mesajele diplomaţilor americani.

Mai mult, aceştia îi cer lui Mike Pompeo, secretarul de stat american, să sprijine orice efoturi legale ale vicepreşedintelui Mike Pence şi al altor membri ai cabinetului să protejeze sistemul politic american, inclusiv prin „posibila implementare a procedurilor articolului 4 al celui de-al 25 Amendament al Consituţiei, dacă se impune”.

Amendamentul îi permite vicepreşedintelui şi unei majorităţi a Cabinetului să-l declare pe preşedintele Statelor Unite „inapt” să conducă, vicepreşedintele devenind în urma invocării preşedinte interimar. 

Mesajele diplomaţilor americani au fost transmise pe aşa-numitul „canal de disensiune” al departamentului de Stat. Introdus în 1971, canalul este un mecanism prin care angajaţii departamentului de stat pot formula critici constructive ale deciziilor în domeniul politicii externe luate de oficialii de rang înalt, inclusiv de către preşedinte. 

Tradiţional, disensiunile se referă la decizii individuale ori direcţii ale politicii duse într-o anumită problemă. Chiar dacă natura acestor mesaje nu permite o evaluare sigură, nefiind publice, mesajul transmis de diplomaţii americani pare fără precedent în istoria Statelor Unite prin anvergura pe care o are şi caracterizarea preşedintelui în funcţie drept un pericol pentru propria ţară.

„Este esenţial ca departamentul de Stat să denunţe în mod explicit rolul jucat de preşedintele Trump în acest atac violent asupra statului american”, accentuează unul dintre cablurile diplomatice.

Relatări din presa americană au vorbit adesea în ultimii patru ani de frustrarea diplomaţilor de carieră americani faţă de preşedintele Trump şi eforturile pe care acesta le-a dus ca să-i ţină departe de formularea politicii externe a Statelor Unite. Trump nu a ţinut niciodată în secret dispreţul pe care îl are pentru departamentul de Stat, caracterizându-l public în trecut - de faţă cu Pompeo şi reprezentanţi ai presei - drept „departamentul statului profund”, acesta considerându-i pe diplomaţii americani de carieră o adevărată cabală dornică să-i submineze politica externă.

Nu este clar deocamdată câţi diplomaţi americani au semnat aceste cabluri.

Citeşte şi:

Reporter la Casa Albă, despre situaţia lui Trump: Este ignorat de propria administraţie. Democraţii se pregătesc să lanseze o procedură istorică

Candidatul Trump ar putea dispărea definitiv. Care sunt mizele suspendării şi şansele de reuşită ANALIZĂ 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite