VIDEO Prima dezbatere Trump-Biden: haotică, tensionată şi fără un câştigător clar. „Nu-l ascultaţi pe clovnul ăsta!”/ „Nu-mi spune mie de inteligenţa ta, Joe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea dintre Donald Trump şi Joe Biden este prima dintr-o serie de trei dezbateri, FOTO EPA-EFE
Dezbaterea dintre Donald Trump şi Joe Biden este prima dintr-o serie de trei dezbateri, FOTO EPA-EFE

Donald Trump, preşedintele republican în exerciţiu, şi Joe Biden, candidatul democrat pentru Casa Albă, s-au întâlnit în cadrul primei dezbateri din campania electorală. Haotică, tensionată şi punctată de întreruperile dese ale lui Donald Trump, dezbaterea n-a avut un câştigător clar.

Cei doi candidaţi au intrat cu scopuri diferite în confruntare. Cu un avans important în sondaje care se menţine constant de multe luni, Biden trebuia doar să nu gafeze. Scopul a fost îndeplinit - chiar dacă în unele momente a părut pe cale să confunde diferite lucruri (de exemplu, să spună că susţine Green New Deal imediat după ce spusese că nu este de acord cu acest plan de politici), fostul vicepreşedinte american nu a gafat major niciodată. 

Donald Trump, pe de altă parte, trebuia să atace, iar analiştii politici au prezis înainte de dezbatere că principala strategie a preşedintelui în exerciţiu va fi să-l agaseze pe candidatul democrat, încercând să provoace o gafă din partea acestuia. Nu s-au înşelat. Încă din primele minute, Trump a început să-l întrerupă pe Biden şi să arunce cu tot felul de acuze către acesta. Dinamica a dat naştere câtorva replici memorabile. Trump a pus sub semnul întrebării inteligenţa lui Biden, iar candidatul democrat l-a numit de câteva ori „clovn” pe Trump. „Poţi să taci din gură, omule?” a întrebat Biden, exasperat, la un moment dat. Chris Wallace, jurnalistul postului Fox News care a moderat dezbaterea, a fost obligat să-l roage pe Trump de câteva ori să nu-l mai întrerupă pe Biden, cerinţă care n-a părut să se materializeze. 

Problema grea a pandemiei

Dincolo de a-l ataca pe Biden, candidatul republican a mai avut şi o a doua misiune: apărarea acţiunilor sale din ultimii patru ani, o perioadă marcată de crize profunde, de la protestele anti-rasism la răspunsul dat de către administraţia sa pandemiei de COVID-19. De altfel, atunci când Chris Wallace a anunţat că discuţia se va muta la tema pandemiei, Joe Biden a zâmbit şi i-a transmis scurt lui Trump: „Mult noroc cu asta”. Statele Unite continuă să se afle pe prima poziţie la nivel mondial atât atunci când vine vorba de numărul de cazuri de COVID-19, cât şi atunci când vine vorba de numărul de decese cauzate de virus.

Trump s-a apărat spunând că măsurile pe care le-a luat au prevenit un număr mai ridicat de decese şi sugerând că Biden ar fi făcut lucrurile mult mai rău dacă se afla în poziţia sa. Candidatul democrat nu i-a dat un răspuns direct, ci s-a uitat către cameră, întrebându-i pe spectatori dacă chiar pot să-l creadă pe Trump. Sondajele arată că majoritatea americanilor dezaprobă modul în care Trump a gestionat pandemia de COVID-19. 

Preşedintele american a insistat că ascultă sfaturile experţilor, iar când problema adunărilor de campanie ale preşedintelui american a fost ridicată, acesta a răspuns spunând că sunt luate toate măsurile de siguranţă, iar Biden are adunări cu un număr mult mai scăzut de persoane doar pentru că nu poate strânge atât de mulţi susţinători ca el. 

Problema taxelor plătite de Trump

Duminică, articolul din New York Times despre taxele pe venit infime plătite de Trump părea o adevărată lovitură - după mulţi ani, americanii vedeau în sfârşit informaţiile pe care preşedintele lor le-a ţinut departe de ochii publicului. În cadrul dezbaterii, însă, Biden a eşuat să-i pună probleme semnificative lui Trump cu această întrebare. Acesta a oferit un răspuns similar cu cel din 2016 - că a plătit foarte multe milioane statului american sub formă de taxe şi că abilitatea sa de a evita să plătească sume chiar mai mari nu e problematică: orice om de afaceri trebuie să ştie cum să fenteze pe cât poate codul fiscal. 

Biden a încercat să lege subiectul de reformele fiscale adoptate de republicani. Chiar dacă părea că a găsit o formă bună pentru atacarea lui Trump pe această temă, spunând că preşedintele a plătit mai puţine taxe federale decât un învăţător, mesajul s-a pierdut, însă, repede în valul de replici al lui Trump, iar Biden n-a insistat.

Soarta alegerilor

Ultima parte a dezbaterii a fost dedicată organizării alegerilor şi, în special, îngrijorărilor - ridicate atât de republicani, cât şi de democraţi, chiar dacă din motive radical diferite - că alegerile nu vor fi organizate corespunzător. Trump a început să enumere o serie de anecdote care, conform lui, atestă faptul că votul prin corespondenţă poate fi fraudat foarte uşor. „Nu se va termina bine”, a spus preşedintele, apăsând din nou pedala pe ideea că democraţii încearcă să fure alegerile cu ajutorul fraudării votului prin corespondenţă. 

Biden s-a limitat la a cere ca toate voturile să fie numărate şi la promisiunea că va respecta rezultatul alegerilor în momentul în care un câştigător este ales conform procedurilor în vigoare. Părea că vrea să spună mai multe despre problemele ridicate de organizarea alegerilor, dar Trump l-a întrerupt din nou, iar Wallace a anunţat sfârşitul dezbaterii. 

Pe scurt, o dezbatere în care niciun candidat n-a părut capabil să dea o lovitură decisivă ori să domine discuţia. Rămâne de văzut în sondajele din următoarele zile ce impact a avut confruntarea - nu pare însă foarte probabil ca această dezbatere haotică va reuşi să convingă prea mulţi votanţi indecişi de virtuţile vreunuia dintre candidaţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite