Planul de atac al Guam-ului, „gata până la mijlocul lui august“, anunţă Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Coreea de Nord a declarat că până la mijlocul lui august va fi pregătită să lanseze patru rachete în imediata apropiere a bazelor militare americane din Guam, relatează BBC.

Presa de stat de la Phenian, KCNA, a declarat că rachetele de tip Hwasong-12 vor trece peste teritoriul Japoniei şi vor ateriza la 30 de kilometri de Guam, asta dacă va primi aprobarea lui Kim Jong-un.

Totodată, Coreea de Nord a comentat şi ameninţările lui Donald Trump care spunea că va răspunde cu „foc şi furie”, spunând despre liderul de la Casa Albă că este „lipsit de raţiune”.

„Un dialog sănătos nu este posibil cu o asemenea persoană, lipsită de raţiune. Numai forţa absolută funcţionează asupra acesteia (n.red.: Donald Trump)” a adăugat KCNA

Câteva ore mai devreme, şeful Pentagonului, Jim Mattis, avertiza Coreea de Nord că acţiunile i-ar putea aduce „sfârşitul regimului” şi că aceştia ar fi „depăşiţi masiv” într-un eventual război împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

„Deşi există eforturi diplomatice iniţiate de Departamentul de Stat pentru a pune capăt tensiunilor din peninsula Coreeană, trebuie notat că împreună cu aliaţii noştri, avem cele mai precise, încercate şi robuste capacităţi de apărare şi ofensivă de pe Pământ” a completat Mattis.

Marţi, în presa americană a apărut un raport de la Washington Post, care citează mai mulţi oficiali de securitate, unde se anunţă că Phenianul a reuşit să producă un focos nuclear îndeajuns de mic cât să încapă într-o rachetă. Totuşi, informaţiile au rămas neconfirmate, iar analiştii se îndoiesc că Phenianul ar lansa un atac preventiv şi „sinucigaş” asupra Statelor Unite. 

Phenianul a anunţat încă de miercuri că se gândeşte la un plan de atac cu rachete asupra Guam-ului, care găzduieşte mai multe baze militare americane, bombardiere şi aproximativ 163.000 de civili.

Guamul este deosebit de important din punct de vedere strategic, fiind un avantpost militar al Statelor Unite, notează USA Today. În prezent, în Guam se află cel puţin 6.000 de militari americani şi baze militare strategice, printre acestea numărându-se Baza Forţelor Aeriene Andersen, unde se află bombardiere B52 şi avioane de luptă, şi Baza Navală Guam.

Acum câteva zile, Naţiunile Unite au aprobat o hătărâre în urma căreia Coreea de Nord va suferi cele mai aspre sancţiuni economice de până acum. Mai precis, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a decis să limiteze exporturile de la Phenian, limitând cu aproximativ 1 miliard de dolari veniturile, reprezentând aproximativ o treime din cel total provenit din exporturi.

Tensiunile dintre cei doi lideri s-au intensificat după ce, în iulie, Phenianul a testat două rachete intercontinentale balistice, spunând că ar avea capacitatea să lovească SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite