Pentagonul condamnă Rusia pentru refuzul de a exclude folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete nucleare ruseşti
Rachete nucleare ruseşti

Pentagonul a condamnat refuzul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, de a exclude folosirea armelor nucleare în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Rusia va folosi arma nucleară doar dacă „existenţa sa ar fi ameninţată”. Rusia deţine cel mai mare număr de focoase nucleare din lume.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a calificat drept „periculoase” declaraţiile lui Peskov. „O putere nucleară responsabilă nu ar trebui să se comporte în acest fel”, a declarat John Kirby, potrivit The Guardian.

Totuşi, el a precizat că oficialii Pentagonului „nu au observat nimic care să ne conducă la concluzia că trebuie să ne schimbăm postura de descurajare strategică”. „Monitorizăm situaţia cât de bine putem în fiecare zi”, a adăugat Kirby.

Şi fostul secretar american al Apărării Leon Panetta a criticat declaraţia lui Peskov. „Nu văd cum ar putea fi considerată situaţia altfel decât periculoasă când Rusia caută o posibilă scuză de a folosi arme nucleare cu încărcătură redusă”, a declarat Panetta pentru CNN.

„Şi totul bazat pe premisă falsă că Rusia este cea ameninţată. Cred că este cu adevărat îngrijorător că Rusia ia în considerare această posibilitate”, a mai arătat Leon Panetta.

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Costin Georgescu spune că, în acest moment, Vladimir Putin este în stare de orice. „Este furios că nu-i iese nimic în Ucraina şi a ajuns să ia decizii nebuneşti, care au încălcat orice limite. Deci, Putin este în stare să folosească şi arme biologice sau chimice, pe care nici el nu le poate controla. Mai grav este că, probabil, se gândeşte să folosească şi arme nucleare tactice”, a precizat Costin Georgescu. 

Armele la care face referire fostul şef al Serviciului Român de Informaţii sunt nucleare şi pot avea o putere de o kilotonă sau chiar mai puţin. Ca referinţă, bomba de la Hiroshima a avut o putere de 15 kilotone.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite