Pentagon: Columbienii arestaţi pentru asasinarea preşedintelui din Haiti au participat la programe de instruire militară în SUA

Pentagon: Columbienii arestaţi pentru asasinarea preşedintelui din Haiti au participat la programe de instruire militară în SUA

Cel puţin 13 columbieni bănuiţi că au fost implicaţi în asasinarea şocantă a săptămânii trecute a preşedintelui haitian Jovenel Moïse Foto: Arhivă

Unii dintre foştii militari columbieni care au fost arestaţi în legătură cu asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise au participat la programe de instruire şi educaţie militară din SUA, a confirmat, joi. Pentagonul, potrivit The Hill.

Ştiri pe aceeaşi temă

"O revizuire a bazelor noastre de date de instruire indică faptul că un număr mic de indivizi columbieni reţinuţi ca parte a acestei investigaţii au participat la programe de instruire şi educaţie militară din SUA, în timp ce serveau ca membri activi ai forţelor militare columbiene", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Col. Ken Hoffman.

Declaraţia nu a explicat cât de mulţi dintre bărbaţi au primit instruire sau ce a presupus instruirea. Revizuirea departamentului în acest domeniu este în curs, a spus Hoffman.
 
Cel puţin 13 columbieni bănuiţi că au fost implicaţi în asasinarea şocantă a săptămânii trecute a preşedintelui haitian Jovenel Moïse au fost identificaţi ca foşti militari columbieni.
 
Autorităţile haitiene au arestat cel puţin 20 de persoane în legătură cu uciderea lui Moïse, inclusiv doi cetăţeni americani de origine haitiană. 
 
Haiti a cerut trupelor americane să vină să ajute la protejarea infrastructurii critice în timpul frământărilor, însă administraţia Biden nu a luat o decizie atunci. Oficialii administraţiei s-au deplasat în Haiti la începutul acestei săptămâni pentru a revizui securitatea ţării şi pentru a ajuta la investigarea acesteia asupra crimei. 
 
Moïse a fost împuşcat mortal în casa sa din afara Port-au-Prince în primele ore ale zilei de 7 iulie. Detaliile despre cine a orchestrat şi finanţat uciderea rămân tulburi, iar vestea că unii dintre bărbaţii implicaţi au primit instruire militară americană va alimenta cu siguranţă suspiciuni despre cine se afla în spatele atacului. 
 
Văduva lui Jovenel Moise a declarat că soţul ei a fost "ciuruit" de mercenarii care au pătruns în casa lor, relatează BBC.
 
Martine Moïse a declarat că atacul s-a întâmplat atât de repede, încât soţul ei, Jovenel, nu a putut "spune niciun cuvânt". Ea a fost, de asemenea, rănită în atac şi a fost transportată la Miami pentru tratament. Sâmbătă, ea a postat un mesaj vocal pe pagina ei de Twitter, în care promite să continue munca soţului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările