Pandemia Covid 19. Peste 10.000 de morţi în SUA. New York ia în calcul înmormântările temporare pe Insula Hart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Statele Unite, pandemia de coronavirus se răspândeşte extrem de agresiv, New York fiind epicentrul. Primarul Bill de Blasio a declarat că autorităţile au pregătit planuri de urgenţă în cazul în care morgile din oraş nu mai fac faţă numărului mare de victime ale COVID-19. O catedrală din New York va fi folosită ca spital de campanie. Numărul morţilor l-a depăşit pe cel din ultimele şase războie.

În Statele Unite, pandemia de coronavirus se răspândeşte extrem de agresiv, între timp în America sunt tot atâtea cazuri de contaminare cât în Italia, Spania şi Franţa la un loc. Numărul infecţiilor se apropie de 350 de mii, cel al deceselor a trecut de 10.000. New York rămâne epicentrul epidemiei din America, cu peste 122 de mii de infecţii confirmate şi peste 4.700 de decese.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat că autorităţile au pregătit planuri de urgenţă în cazul în care morgile din oraş nu mai fac faţă numărului mare de victime ale COVID-19,

„Va fi foarte greu”, a declarat de Blasio, la o conferinţă de presă. „Dacă trebuie să facem înmormântări temporare până când vom depăşi această criză şi apoi să vorbim cu fiecare familie pentru a pune la punct aranjamentele corespunzătoare, avem capacitatea de a face asta”, a spus el".

Preşedintele comitetului de sănătate al Consiliului municipal, Mark D. Levine, un democrat din Manhattan, a stârnit revoltă în rândul locuitorilor oraşului, scriind pe Twitter că victimele de COVID-19 ar putea fi înmormântate temporar, într-un parc public. Primarul a negat cu fermitate existenţa unor planuri de utilizare a unui parc ca cimitir temporar. Secretarul său de presă, Freddi Goldstein, a explicat faptul că, dacă un astfel de pas va deveni necesar, oraşul va înmormânta persoanele decedate pe insula Hart din Bronx.

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie finală privind acest plan, oficialii anunţând că morgile încă au capacitatea necesară pentru a face faţă acestei situaţii.

"Am auzit o mulţime de zvonuri nebuneşti, dar nu am auzit nimic despre oraşul care îngroapă oamenii în parcuri", a declarat guvernatorul Andrew M. Cuomo.

Spitalele din New York, epicentrul epidemiei din SUA, cu aproape 3.500 de morţi, încep să ajungă la saturaţie. Iar cel mai populat oraş din SUA numără peste 72.000 de persoane infectate, scrie Agerpres.

La nivelul întregii ţări, pragul de 10.000 de decese legate de epidemia de coronavirus a fost depăşit luni, iar autorităţile naţionale se aşteaptă ca vârful să vină în săptămânile următoare. Aproximativ 368.000 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în SUA, cele mai multe din lume.

    

Şase resuscitări, patru morţi în 40 de minute

Opt etaje, două mii de angajaţi, majoritatea cadre medicale. Este mica armată dintr-un spital de stat din Brooklyn, New York, care luptă cu epidemia de coronavirus, în cel mai puternic focar din Statele Unite. Deşi în mod normal sunt interzise filmările în spitale pentru a proteja intimitatea bolnavilor, o echipă CNN a primit totusi dreptul de a filma peste tot. 

Prima linie de pe frontul anticoronavirus. Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Universtar din Brooklyn, parte a Universităţii de Ştiinţe SUNY Downstate. Pacient după pacient după alt pacient. Toţi, luptând pentru fiecare respiraţie. Această dimineaţă a fost deosebit de grea.

Medicul Cynthia Benson spune reporterilor că „Ziua a fost deosebit de intensă. Au murit mai mulţi pacienţi... într-un interval de timp foarte scurt. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de deznodământ, dar când se întâmplă de atâtea ori într-o singură tură, e destul de greu de suportat.”

Când echipa CNN a ajuns în unitatea de primiri urgenţe, ultima victimă a coronavirusului era sigilată chiar în zona de preluare a pacienţilor, unde medicii au încercat să-i salveze viaţa. Echipa CNN a vizitat SUNY Downstate timp de aproape trei ore, vineri. Cât timp au fost acolo, doar la Urgenţe, şase pacienţi au intrat în fază critică, adică au suferit un atac cardiac sau insuficienţă respiratorie. Patru dintre ei au murit. Partea devastatoare a unei singure zile.

Cynthia Benson spune că: „Ne-am pregătit pentru astfel de situaţii, ştiam ce ne aşteaptă, dar nu la un asemenea nivel. În mod obişnuit poţi avea un cod de resuscitare, poate într-o tură proastă chiar două. Implică o anumită emoţie, te întrebi dacă ai făcut tot ceea ce puteai face. Cred că este foarte greu să te pregăteşti pentru acest nivel de boală şi de suferinţă, de morbiditate şi mortalitate în atât de puţin timp. Cred că niciunul dintre noi nu a fost pregătit pentru aşa ceva.”

Coridoare întregi pline cu pacienţi infectaţi cu coronavirus. Pacienţi în stare gravă, care se chinuie să respire. Aceasta este realitatea luptei cu acest virus. La unii pacienţi, virusul le atacă plămânii, îi privează de oxigen, sufocându-i treptat.

Doctorul Lorenzo Paladino relatează că „în cazurile de COVID-19, pneumonia nu afectează doar un plămân, ci mai degrabă pe amândoi. Astfel, pacientul nu mai are niciun plămân funcţional şi, dincolo de asta, infecţia este generalizată la nivelul plămânilor, cu o reacţie inflamatorie masivă, cu efecte grave asupra plămânilor.”

Ajutorul dat acestor pacienţi aflaţi în stare critică, pentru a putea respira, este la fel de simplu cum prevăd tratatele medicale, dar tot constituie o necunoscută, pentru că acest coronavirus este deosebit de rezistent, crează confuzie printre medici şi ucide pacienţii.

O catedrală din New York va fi folosită ca spital de campanie

O mare catedrală din centrul New York-ului urmează a fi transformată în spital de campanie, în contextul în care metropola americană este lovită puternic de coronavirus, a anunţat marţi un oficial religios pentru New York Times, potrivit AFP.

Catedrala "Saint John the Divine" ("Sfântul Ioan cel Divin"), situată în Manhattan, va găzdui nouă corturi medicale la temperatură controlată în lungul său naos şi în cripta sa, a spus preotul paroh al bisericii, Clifton Daniel.

"În cursul secolelor precedente, catedralele a fost mereu folosite în acest fel, ca în timpul ciumei. Prin urmare, nu este o experienţă inedită pentru o catedrală. Este doar nouă pentru noi", a afirmat el.

Acest spital de campanie ar putea începe să primească pacienţi bolnavi de COVID-19 într-o săptămână, au precizat reprezentanţi ai catedralei.

La nivelul întregii ţări, pragul de 10.000 de decese legate de epidemia de coronavirus a fost depăşit luni, iar autorităţile naţionale se aşteaptă ca vârful să vină în săptămânile următoare. Aproximativ 368.000 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în SUA, cele mai multe din lume. 

Măsurile de izolare, prelungite până pe 29 aprilie în New York

Guvernatorul statului american New York, actualul epicentru al epidemiei de COVID-19 în SUA, a anunţat luni prelungirea până la 29 aprilie a măsurilor de izolare ce impun între altele închiderea şcolilor şi suspendarea tuturor activităţilor "neesenţiale", informează AFP. El a evocat totodată o scădere a ratelor de contaminare cu noul coronavirus.

"Dacă graficul se aplatizează şi scade rata de infectare, este pentru că distanţarea socială funcţionează", a spus guvernatorul Andrew Cuomo în conferinţa presă zilnică.

Distanţarea socială "trebuie să continue şi activităţile neesenţiale vor rămâne închise până la 29 aprilie. Nu e momentul de relaxare", a conchis Cuomo.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite