Donald Trump şi primarul din Portland se învinovăţesc reciproc pentru violenţele recente în care un bărbat alb a fost împuşcat. A intervenit şi Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

O nouă rundă de confruntări între Donald Trump şi democraţi s-a iscat după noi violenţe în oraşul liberal Portland şi caravane ale suporterilor preşedintelui american s-au încleştat cu protestatari BLM. Un adept al grupării de dreapta Patriot Prayer a fost împuşcat în circumstanţe încă neeleucidate.

Donald Trump a intrat în polemici atât cu contracandidatul său Joe Biden, cât şi cu primarul din Portland pe care preşedintele american l-a acuzat că permite ca oamenii să moară şi oraşul să fie distrus.

Joe Biden a reacţionat denunţând faptul că Trump „încurajează iresponsabil violenţele”.

Sâmbătă, un bărbat identificat ca Aaron “Jay” Danielson, membru al grupării Patriot Prayer, a fost împuşcat mortal - s-a întâmplat la 15 minute după ce o caravană din 600 de maşini în care se aflau suporteri ai lui Trump a părăsit oraşul. Poliţia a transmis că o anchetă este în curs: sunt examinate înregistrări de pe camerele de supraveghere şi anchetatorii au făcut apel la martori şi filmări din timpul incidentului. Forţele de ordine au încercat iniţial să devieze caravana, dar nu au reuşit aceasta fiind prea numeroasă. Au apărut imagini cu un bărbat alb reţinut de poliţişti, dar nu există niciun fel de detalii oficiale legate de potenţiali suspecţi.

Primarul Portland a făcut apel la oameni să nu răspundă chemărilor de răbunare de pe reţele sociale.

„Pentru aceia din voi care au vorbit pe Twitter de planuri în vederea unor represalii am următorul mesaj: staţi deoparte”. El a răspuns şi criticilor lui Trump blamându-l la rândul său pentru a fi incitat la ură şi dezbinare.

„Aş aprecia dacă preşedintele ne-ar susţine, iar dacă nu o face să stea naibii deoparte”, a transmis acesta.

Primarul a recunoscut că e nevoie de o altă abordare a protestelor - în măsura în care unii protestatari au vandalizat oraşul - la o întâlnire, săptămâna trecută, la care au participat reprezentanţi ai forţelor de ordine şi ai comercianţilor locali. Unii activişti progresişti au cerut demisia lui Wheeler, întrucât a dovedit că nu poate gestiona protestele.

Trump a scris duminică pe Twitter că „Portland nu-şi va reveni niciodată” condus fiind de un „prostănac de primar”. El a sugerat încă o dată trimiterea trupelor federale şi l-a acuzat şi pe Biden că nu doreşte să-şi asume un rol de lider.

„Primarii democraţi radicali de stânga, precum prostănacul neputincios care administrează Portland, sau tipul ce stă acum în subsolul său - şi nu vrea să conducă sau să ia poziţie contra crimelor, nu vor fi niciodată capabili să facă ceva”, a scris Trump.

Într-un comunicat, Biden a transmis: „Trump îşi poate închipui că legea şi ordinea îl fac puternic - dar eşecul său în a-şi îndemna susţinătorii să se oprească arată cât de slab este”.

Duminică, primarul Portland (Oregon) Ted Wheeler i-a adresat lui Trump un mesaj în direct în timpul unei conferinţe de presă în contextul unei serii de tweet-uri critice ale acestuia din urmă în care-l numea prostănac şi spunea că e responsabil de intensificarea violenţelor din oraş.

„Domnule preşedinte, cum te poţi gândi că asemenea comentarii, dacă mă urmăreşti acum, sunt utile în acest moment? Este o poziţia agresivă, nicidecum una de colaborare...Am încercat să fac asta ...spunând mai devreme că fiecare trebuie să-şi facă partea sa - şi apoi să -şi asume responsabilitatea.

Să lucrăm împreună. Nu ar fi trebui să oferim asta ca mesaj ? Donald Trump şi Ted Wheeler colaborând astfel încât ţara să meargă mai departe. De ce nu am încerca asta?”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite