Donald Trump îi cere lui Vladimir Putin să publice informaţii „compromiţătoare” despre Hunter Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a sugerat din nou că văduva fostului primar al Moscovei i-a dat 3,5 milioane de dolari lui Hunter Biden, fiul actualului preşedinte al Statelor Unite, şi i-a cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să facă dezvăluiri.

Donald Trump arată din nou că nu-i pasă de neamestecul extern în afacerile interne ale ţării sale atâta timp cât interesele sale coincid cu cele ale interesaţilor străini, chiar şi potenţiali factori destabilizatori. Într-un interviu acordat controversatului jurnalist conspiraţionist cu opinii de extremă dreaptă John Solomon, fostul lider de la Casa Albă îi solicită lui Vladimir Putin, în plină agresiune militară împotriva Ucrainei, să publice potenţiale informaţii compromiţătoare despre Hunter Biden dacă dispune de aşa ceva. Trump revine asupra unei acuzaţii lansate şi repetate de mai multe ori în campania prezidenţială americană din 2020, şi anume că Hunter Biden şi familia sa au primit o plată în valoare de 3,5 de la Elena Baturina, văduva fostului primar al Moscovei Iuri Lujkov, decedat în decembrie 2019.

„Sunt mulţi bani. Ea i-a dat 3,5 milioane de dolari şi cred că Putin are răspunsul. Cred că trebuie să publice. Cred că trebuie să cunoaştem răspunsul”, a spus Trump.

În timpul unei dezbateri înainte de alegerile din 3 noiembrie 2020, Donald Trump l-a chestionat direct pe Joe Biden în legătură cu această acuzaţie. „De ce, din curiozitate, soţia primarului Moscovei i-a dat 3,5 milioane de dolari fiului dvs?”, a întrebat Trump. „Nu este adevărat”, a răspuns Biden.

Potrivit taberei lui Trump, Baturina ar fi transmis aceşti bani în 2014 către Rosemont Seneca Thornton LLC ca plată pentru un „acord de consultanţă”. Rosemont Seneca Thornton LLC este un consorţiu format din compania de consultanţă Thornton Group din Massachusetts şi compania de investiţii Rosemont Seneca Partners. Aceasta din urmă a fost fondată în 2009 de către Hunter Biden şi alţi trei oameni de afaceri. Legăturile dintre consorţiu şi Hunter Biden nu sunt clare. O anchetă în acest caz este în curs.

Casa Albă a refuzat să comenteze noua solicitare a lui Trump la adresa lui Putin. Contactaţi de Politico, avocaţii lui Hunter Biden nu au făcut deocamdată nicio declaraţie.

Elena Baturina, 59 de ani, se prezintă ca o femeie de afaceri cu activităţi în diverse sectoare. Este cunoscută mai ales ca directoare generală a companiei de construcţii şi imobiliare Inteco. Averea ei este estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Hunter Biden, 52 de ani, este la rândul său un om de afaceri cu activităţi mai ales în sectorul investiţiilor.

Fiul lui Biden a fost una dintre ţintele favorite ale echipei de campanie a lui Trump, fiind acuzat îndeosebi de afaceri obscure în China şi în Ucraina pe vremea când tatăl său era vicepreşedinte al Statelor Unite, între 2009 şi 2017.

De exemplu, Donald Trump îl acuză pe Hunter Biden că a obţinut concedierea unui procuror ucrainean pentru a proteja de o anchetă de corupţie compania energetică Burisma, din al cărei Consiliu de Administraţie a făcut parte între aprilie 2014 şi aprilie 2019.

În 2019, cu un an înainte de campania pentru realegere, Trump ar fi condiţionat deblocarea unui ajutor militar pentru Ucraina de deschiderea unei anchete asupra unor presupuse fapte de corupţie ale lui Hunter Biden în această ţară. Volodimir Zelenski, proaspăt ales preşedinte fără nicio experienţă politică în spate, s-a abţinut să intre în bătăliile politice de la Washington, pentru a nu-i îndepărta nici pe republicani şi nici pe democraţi de la cauza ţării sale, agresată de Rusia în 2014, cu anexarea peninsulei Crimeea şi izbucnirea unui conflict militar în Donbas, şi ameninţată de o invazie la scară largă.

Deşi nu a dat curs exercitării influenţei sale pentru deschiderea unei anchete, totuşi Zelenski a încercat să menajeze administraţia Trump, negând orice presiuni din partea celui de-al 45-lea preşedinte american.

Democraţii au deschis o procedură de destituire împotriva lui Donald Trump, acuzându-l de abuz de putere.

Potrivit democraţilor, Trump a încercat să „trişeze” cu scopul de a obţine al doilea mandat, făcând presiuni pe Ucraina să-l „murdărească” pe vicepreşedintele lui Barack Obama şi folosind în acest sens mijloacele statului.

În replică, republicanii au susţinut că Donald Trump şi-a folosit prerogativele prezidenţiale pentru a lupta împotriva corupţiei în Ucraina.

În cele din urmă, Trump a fost achitat de Senatul SUA.

Donald Trump a mai cerut Rusiei să-l ajute în luptele sale cu rivalii politici. În 2016, Trump a solicitat Guvernului rus să publice e-mailurile contracandidatei sale de atunci la Casa Albă, Hillary Clinton, a cărei corespondenţă electronică fusese spartă de hackeri.

Noua solicitare a lui Trump ridică întrebări despre poziţionarea lui în contextul războiului din Ucraina, ţară agresată din nou de Vladimir Putin. În stilu-i obişnuit, după invazie, Trump l-a numit pe Putin un „deştept”, un „geniu” în strategia aleasă împotriva Kievului, apoi a doua zi, pe fondul criticilor, a catalogat războiul din Ucraina drept „un lucru foarte trist pentru întreaga lume” care „nu s-ar fi întâmplat” dacă ar fi fost reales preşedinte.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite