Doi americani şi un britanic, ucişi pe frontul de la Rakka, anunţă YPG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi americani şi un britanic au fost ucişi în timp ce luptau alături de forţe kurde siriene în ofensiva în vederea recuceririi de la gruparea jihadistă Statul Islamic a bastionului acesteia de la Rakka, au anunţat marţi aceste forţe, relatează AFP.

Cei trei bărbaţi, angajaţi în cadrul Unităţilor pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG), par să fie primii voluntari străini ucişi de la începutul luptelor în acest oraş situat în nordul Siriei, o ţară devastată de război de peste şase ani.

Într-un comunicat publicat pe site, YPG anunţă că americanii Robert Grodt şi Nicholas Warden şi britancul Luke Rutter se află între cei şase ”martiri” pe frontul de la Rakka, fără să precizeze locul exact în care au fost ucişi.

În mesaje postate marţi pe Twitter, YPG afirmă că Rutter şi Warden "au căzut ca martiri în acţiune” pe 5 iulie, iar Grodt a fost ucis o zi mai târziu.

YPG au difuzat de asemnea o înregistrare video, pe contul lor de Twitter, în care Rutter apare în faţa camerei în ţinută militară, cu arma în mână. El spune că a fost format şi a învăţat limba kurdă de când a sosit în Siria, în martie.

”Am minţit oameni care-mi sunt dragi pentru a veni aici. Nu îmi regret decizia şi sper să o respectaţi”, spune el.

YPG sunt o componentă majoră a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă susţinută de Statele Unite care luptă împotriva Statului Islamic alături de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de americani.

FDS au lansat în noiembrie o operaţiune în vederea recuceririi Rakka. Aceste forţe au avut nevoie de şapte luni pentru ca să se apropie de oraş, în care au pătruns pe 6 iunie. Pe drumul pe care l-au străbătut, ele au cucerit mai multe regiuni în jurul oraşului.

Ultima cucerire a fost anunţată de FDS luni seara - satul Al-Akerychi, la est de Rakka.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, satul respectiv servea grupării extremiste sunnite ca bază militară şi tabără de antrenament. Tabăra de antrenament purta numele fostului lider al-Qaida, Osama ben Laden.

În acest sat, potrivit Observatorului, Statul Islamic a executat în 2015 aproximativ 200 de combatanţi, acuzaţi că încercau să dezerteze din cadrul grupării.

Potrivit ONG-ului, forţele kurde şi arabe siriene, susţinute aerian şi terestru de forţe americane, deţin în prezent controlul asupra a aproximativ 30% din Rakka. Ele au întâmpinat dificultăţi, până acum, să avanseze în oraş împotriva unui adevărat baraj de foc al jihadiştilor.

Rakka a devenit un oraş în mod trist celebru din cauza atrocităţilor comise de jihadişti şi ar fi un centru de planificare a atentatelor sângeroase în străinătate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite