Cum a putut fi invadat Capitoliul? Cine răspunde de siguranţa clădirii şi a congresmanilor americani FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polţia Capitoliului, depăşită de susţinătorii furioşi ai preşedintelui în funcţie Donald Trump Foto AFP
Polţia Capitoliului, depăşită de susţinătorii furioşi ai preşedintelui în funcţie Donald Trump Foto AFP

După ce o mulţime violentă de susţinători ai preşedintelui Donald Trump au luat, miercuri cu asalt Capitoliul, au apărut numeroase întrebări privind modul în care aceşti oameni au reuşit să pătrundă în Congres şi privind modul de acţiune al poliţiei.

GALERIE FOTO


Ultimele ore au fost suprarealiste în Statele Unite. În timp ce Congresul urma să se întâlnească miercuri pentru valida victoria democratuli Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA,  susţinătorii preşedintelui în funcţie, Donald Trump au invadat Congresul Statelor Unite, unde congresmenii erau adunaţi şi evenimentul era în desfăşurare. 

Cu câteva minute mai devreme, Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea în scrutinul naţional, le ceruse susţinătorilor săi, care veniseră la Washington să participe la mitingul numit „Salvaţi America“ să „meargă” spre Capitol. Mai mulţi dintre protestatari au putut intra în birourile aleşilor şi în hemiciclu - au murit patru persoane, o femeie în clădire şi alte trei în circumstanţe încă tulburi.

Forţa federală de poliţie a afirmat săptămâna trecută că are un plan cuprinzător pentru a asigura siguranţa Congresului în timp ce aleşii americani ratifică victoria obţinută în Colegiul Electoral de Joe Biden.

Ceea ce s-a văzut însă a fost un eşec, potrivit deputatului Tim Ryan, preşedinte Comisiei de alocări pentru ramura legislativă din Camera Reprezentanţilor, care supervizează bugetul alocat Poliţiei Capitoliului.

"Au existat în mod clar eşecuri enorme, strategice şi de planificare ale Poliţiei Capitoliului, ale ofiţerilor legislativului şi ale oricui altcuiva a făcut parte din coordonarea acestui efort aici", a spus Ryan, un democrat din Ohio. 

"Aceasta este clădirea Capitoliului american, cu Congresul SUA în sesiune, ocupându-se de procesul electoral prezidenţial", a mai spus el.

Mulţimea a spart geamuri, a pătruns atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor, dar în şi birourile congresmenilor, printre care şi cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Autorii violenţelor au provocat întârzierea cu câteva ore a deliberărilor Congresului, iar complexul a fost închis.

Inacţiunea poliţiei

Imaginile cu asaltul asupra Capitoliului ridică multe întrebări despre securitatea locului, presupus a fi unul dintre cel mai bine protejat din ţară. În multe înregistrări, poliţia pare să fie în număr prea mic şi  forţată să dea înapoi în faţa atacatorilor.

Când aceştia din urmă pătrund în Rotundă, izbucnesc lupte cu ofiţerii serviciului de securitate al clădirii, care are totuşi 1.700 de angajaţi, scrie Washington Post. "În timp ce protestatarii s-au apropiat de Capitolul, a avut loc o schimbare vizibilă în comportamentul lor. Au trecut de gardul de lângă Capitol şi s-au ciocnit cu liniile de poliţie din jurul clădirii. Era clar că mulţimea intenţiona să provoace rău poliţiştii prin aruncarea unor produse chimice asupra lor pentru a forţa intrarea în clădire. După cum ştiţi, au putut să pătrunsă", a declarat Robert Contee, şeful poliţiei zonei metropolitane a Washingtonului, în timpul unui briefing de presă.

Cu toate acestea, după cum subliniază presa americană, mai multe imagini difuzate pe reţelele de socializare arată cum poliţiştii nu intervin. Un alt film incriminator îl arată pe unul dintre ei făcând o fotografie cu un intrus, în timp ce un al doilea pare să deschidă barierele pentru a permite protestatarilor să se apropie de Capitoliu.

Standard dublu? 

Dincolo de încălcările flagrante ale securităţii, această lovitură a susţinătorilor lui Trump ilustrează, de asemenea, potrivit Washington Post, un standard dublu, în tratarea demonstraţiilor. Cu câteva săptămâni în urmă, când mişcarea Black Lives Matter a manifestat în capitală după moartea lui George Floyd, ucis în timpul unei intervenţii a poliţiei, forţele de poliţie federale, precum şi Garda Naţională au fost desfăşurate, ceea ce nu nu s-a întâmplat în prima fază la Capitoliu, miercuri.În 2013, aceeaşi poliţie a deschis focul asupra unei maşini care a dărâmat o baricadă în imediata apropiere a clădirii. Deocamdată, poliţia Capitolului a refuzat să comenteze.

Poliţia Capitoliului, decimată de coronavirus şi risc subestimat 

Miercuri, agenţii din jurul Capitoliului, care era protejat doar de bariere simple, nu au fost echipaţi cu echipamente antirevoltă, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor recente. După cum a explicat un poliţist,  ei erau acolo pentru a face faţă unui miting, nu unui atac. „Nu trebuia să fie nimeni lângă Capitoliu. (...) Nimeni nu se urcă vreodată pe treptele Capitolilui este un act ilegal ... Au fost acte ilegale şi aceşti oameni ar fi trebuit să fie imediat arestaţi ", a declarat Tim Ryan, congresman democrat. "Cred că este destul de clar că vor exista o serie de oameni care vor rămâne fără slujbă foarte, foarte repede", a adăugat el. Dacă poliţia locală pare să fi fost decimată de epidemia de coronavirus, încă virulentă în Statele Unite, riscul pare să fi fost subestimat de serviciile de securitate din Capitoliu.

Întăriri din statele vecine 

În timp ce manifestanţii au reuşit să intre în Capitoliu, în hemiciclu şi în biroul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, poliţia a încercat să recâştige controlul situaţiei. Mai multe imagini arată agenţi ai Secret Service, arme în mână, încercând să protejeze aleşii de atacatori. Pentru a restabili calmul, a trebuit solicitate întăriri din statele vecine. "Am cerut poliţiei de stat din Virginia şi Maryland să detaşeze agenţi, iar aceştia au ajutat imediat agenţii Departamentului de Poliţie Metropolitană pentru a recâştiga controlul Capitolului", a declarat Muriel Bowser, primarul Washingtonului, în timpul unui briefing de presă. 

La câteva ore după începerea evenimentelor, SWAT, precum şi soldaţii Gărzii Naţionale, mobilizată lla ordinul vicepreşedintelui Mike Pence, pentru că preşedintele Trump a refuzat, au intervenit pentru a da afară ultimii manifestanţi aflaţi încă în Capitol. În total, poliţia de la Washington spune că a arestat 52 de persoane, inclusiv 47 pentru purtarea unor arem şi intrare ilegală în Congres..

Într-o conferinţă de presă din cursul după-amiezii, şeful MPD, Robert J. Contee al III-lea, a spus că în urma a 13 arestări au fost găsite cinci arme. Niciunul dintre cei arestaţi nu era locuitor al Washingtonului, a precizat Contee.

Nu se ştie cum de forţa de poliţie a Capitoliului, cu 1.879 de poliţişti angajaţi şi un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul. Preşedinta Comisiei administrative a Camerei Reprezentanţilor, Zoe Lofgren, care are rol în supervizarea Poliţiei Capitoliului, spune că se va efectua o investigaţie asupra breşei de securitate produse.

"Breşa care s-a produs astăzi la Capitoliu ridică grave preocupări de securitate. Intenţionez să cer Comisiei administrative a Camerei să lucreze cu conducerile celor două tabere din Cameră şi Senat pentru a răspunde acestor preocupări şi să evalueze răspunsul (forţelor de ordine) în zilele următoare", a scris democrata din California într-un comunicat.

Şefa Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentaţilor, Maxine Waters, a cerut şi ea o evaluare. Ryan a spus că a existat suficient timp pentru pregătirea reacţiei şi a menţionat că a avut mai multe discuţii cu ofiţerii de poliţie angajaţi ai Capitoliului inclusiv marţi. "A fost un eşec strategic cu siguranţă şi puteţi să fiţi siguri că vom afla de ce s-a întâmplat asta", a mai spus Ryan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite