Cine este principala ameninţare a Americii: China sau Rusia?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinţii Chinei, Xi Jingping, şi Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. FOTO EPA-EFE
Preşedinţii Chinei, Xi Jingping, şi Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. FOTO EPA-EFE

În acest material vom prezenta o serie de articole importante din presa chineză (23-30 septembrie 2021) consacrate proiectului AUKUS, Federaţiei Ruse, cooperării UE cu China, excluderii companiilor ruseşti şi chineze de la construirea unei noi unităţi în centrala nucleară din Cehia şi „alianţa sino-rusă”.

Reamintim că discutarea acestor materiale, inclusiv a revistei presei chineze, se va face nu doar în materialele publicate pe acest blog, dar şi în emisiunile „China la zi”, consacrate noilor evoluţii geopolitice (prima emisiune aici).

  • Înalt oficial rus:„AUKUS va permite Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei să dezvolte submarine nucleare în Pacific, care să descurajeze China şi Rusia” (23 sept 2021)
  • Gen. Glen D. VanHerck: „Preocupările legate de China cresc pe zi ce trece, însă Rusia rămâne principala ameninţare militară a Statelor Unite ale Americii” (23 sept 2021)
  • Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite: „Ambele popoare tânjesc după pace şi prosperitate” (23 sept 2021)
  • Wojchekhovsky, Comisarul UE pentru Agricultură: „Cooperarea cu China în sectorul agricol este de o importanţă majoră” (24 sept 2021)
  • Presa rusă: Republica Cehă exclude companiile ruseşti şi chineze de la construirea unei noi unităţi în centrala nucleară de la Dukovany (28 sept 2021)
  • După ce „alianţa sino-rusă” a devenit celebră, Rusia a făcut o nouă promisiune fără precedent.  SUA se tem de ce se va întâmpla (28 sept 2021)
  • Înalt oficial rus: „AUKUS va permite Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei să dezvolte submarine nucleare în Pacific,  care să descurajeze China şi Rusia”

Potrivit unui reportaj al postului de televiziune Russia Today (RT) din 21 septembrie, un înalt oficial rus a declarat că noul acord geopolitic prin care Statele Unite, Marea Britanie şi Australia vor dezvolta submarine nucleare în adâncul Oceanului Pacific reprezintă o mişcare ostilă nu doar împotriva Chinei, ci şi împotriva Rusiei.

Într-un interviu acordat ziarului rusesc „Arguments and Facts pe 21 septembrie, Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat că, acordul dintre Statele Unite, Marea Britanie şi Australia (cunoscut sub numele de AUKUS) va deveni în mod inevitabil un alt bloc militar menit să limiteze şi să se confrunte cu cele două cele mai puternice puteri non-occidentale, Rusia şi China.

Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse/ Foto : Russian News Agency (TASS)

Nikolai Patrushev Foto Russian News Agency (TASS)

În cadrul interviului, Patrushev a comparat AUKUS cu QUAD, o formă de dialog strategic între Statele Unite, India, Japonia şi Australia, menţinut prin discuţii cu ţările member. El a spus că, QUAD este „un grup politico-militar cu un caracter clar pro-american şi chiar zilele trecute s-a format un alt grup militar în regiune - AUKUS (Australia, Marea Britanie şi Statele Unite) – care are aceleaşi obiective. Potrivit acestuia, noul acord reprezintă o ameninţare la adresa „întregii arhitecturi de securitate asiatice”, întrucât Statele Unite şi Marea Britanie vor furniza Australiei cunoştinţe tehnice pentru a dezvolta şi desfăşura submarine cu propulsie nucleară.

USS West Virginia

Franţa a criticat acordul deoarece Australia a reziliat un contract semnat anterior cu aceasta pentru achiziţionarea a 12 submarine convenţionale în valoare de 56 miliarde de euro. Ca reacţie la acţiunea Australiei, weekendul trecut, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din Washington şi Canberra. Ambasadorul francez din Australia, Jean-Pierre Thebault, a declarat că, după ce Franţa a fost „înjunghiată pe la spate”, toate opţiunile sunt luate în considerare în ceea ce priveşte răspunsul diplomatic.

Sursă, 23 sept 2021.

  • Gen. Glen D. VanHerck: Preocupările legate de China cresc pe zi ce trece, însă Rusia rămâne principala ameninţare militară a Statelor Unite”

Potrivit unui reportaj al postului de televiziune Russia Today (RT) din data de 22 septembrie, un înalt oficial militar american a declarat că, deşi preocupările SUA legate de China cresc pe zi ce trece, Rusia rămâne principala ameninţare militară a Statelor Unite.

Într-un interviu acordat revistei Air Force Magazine, Gen. VanHerck, comandant al Comandamentului de Nord al SUA, cât şi al Comandamentului de Apărare Aerospaţială din America de Nord, a afirmat că Rusia şi China sunt „egale” în ceea ce priveşte capacităţile cibernetice, însă, când vine vorba despre războiul fizic, Moscova prezintă mai multe avantaje.

Gen.VanHerck susţine că Rusia reprezintă principala ameninţare militară din punct de vedere al pregătirii (submarinele, bombardierele, rachetele de croazieră etc). În acelaşi timp, el numeşte China „o ameninţare pe termen lung”.


Gen. VanHerck, comandant al Comandamentului de Nord al SUA şi al Comandamentului de Apărare Aerospaţială din America de Nord/ Foto: Mass-media occidentală

VanHerck

Comandantul american a mai susţinut că, atât Rusia, cât şi China vor putea ataca SUA din spaţiul cosmic în viitorul apropiat, făcând astfel Statele Unite să îşi îmbunătăţească capacităţile de apărare pentru a putea face faţă acestor forme de atac.

În ultimul timp, Gen. VanHerck s-a opus opiniei conform căreia „China reprezintă o ameninţare mult mai mare decât Rusia”. La începutul acestui an, Gen. VanHerck a subliniat că, gama de submarine şi rachete de înaltă tehnologie a Moscovei reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru SUA.

Acesta a mai declarat că, potrivit site-ului US Naval Research Institute (USNI), Rusia a dezvoltat o tehnică care nu exista acum 20 de ani. Are rachete de croazieră cu o secţiune transversală radar foarte mică şi submarine comparabile cu ale noastre.

Sursă, 23 sept. 2021.

  • Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite: „Ambele popoare tânjesc după pace şi prosperitate”

Pe data de 22 septembrie, Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite, a fost invitat să participe la un dialog online, organizat de Centrul Carter în colaborare cu Fundaţia George Bush cu privire la relaţiile SUA-China.

În discursul său, Qin Gang a subliniat că, prin eforturile comune ale mai multor generaţii de lideri chinezi şi americani, precum şi a altor oameni din toate categoriile sociale, relaţiile sino-americane au avut parte de o dezvoltare rapidă. Cu toate acestea, unele persoane din Statele Unite definesc în prezent relaţiile sino-americane ca o confruntare între democraţie şi autoritarism, incitând la opoziţie ideologică, aceasta fiind şi esenţa dificultăţilor majore cu care se confruntă relaţiile dintre cele două ţări.

Ca sistem politic, termenul „democraţie” a luat naştere în Grecia antică, având sens de „conducerea poporului” şi „suveranitatea în popor”. Se poate observa că printre criteriile de bază ale democraţiei se regăsesc următoarele: dacă populaţia are o participare extinsă, dacă are dreptul de a guverna ţara, dacă cererile oamenilor pot fi ascultate şi satisfăcute, dacă oamenii au un sentiment de câştig şi fericire, poporul fiind de altfel nucleul democraţiei”, a spus ambasadorul Chinei în Statele Unite.

Qin Gang a subliniat faptul că încă din cele mai vechi timpuri, China a fost orientată întotdeauna către popor. Democraţia poporului chinez este astăzi o democraţie în întregul proces. Cetăţenii nu numai că au dreptul de a vota, dar au şi dreptul de a participa la guvernare. În timp ce unii oameni încă creează aşa-numita dispută „democraţie şi autoritarism”, iar lumea pune laolaltă aşa-numita „alianţă a democraţiilor” împotriva Chinei, 1.4 miliarde de chinezi au scăpat complet de sărăcie şi se îndreaptă spre prosperitate comună; China a devenit a doua cea mai mare economie din lume şi cea mai mare ţară comercială, reuşind totodată să se dezvolte în toate domeniile societăţii.

Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite

Qin Gang

Qing Gang a mai adăugat ,,Nu am spus niciodată că sistemul nostru este cel mai bun din lume, deoarece considerăm că „cel mai bun” este ceea ce se pliază cel mai bine pe o ţară.”

Ambasadorul Chinei în Statele Unite a menţionat faptul că istoria, cultura şi sistemele SUA şi ale Chinei sunt diferite, însă, cetăţenii ambelor ţări aspiră la pace şi prosperitate. Liderii ambelor ţări doresc să obţină fericirea pentru oamenii lor şi să creeze un mediu paşnic şi stabil, aceasta fiind şi „marea armonie” dintre China şi Statele Unite.

China şi Statele Unite nu au cum şi nici nu ar trebui să încerce să se schimbe reciproc, ci, mai degrabă, ar trebui să rupă barierele ideologice, să renunţe la logica jocului cu sumă zero deoarece fiecare are propria frumuseţe, prin urmare ar trebui să se respecte reciproc şi să coexiste paşnic.

Sursă, 23 sept. 2021.

  • Wojchekhovsky, Comisarul UE pentru Agricultură: Cooperarea cu China în sectorul agricol este de o importanţă majoră

China reprezintă una dintre cele mai mari pieţi de desfacere în domeniul agricol, cu o multitudine de societăţi angrosiste, fiind totodată un mare producător. Dezvoltarea sa agricolă este una foarte dinamică, de aceea, cooperarea cu China în sectorul agricol este de o importanţă vitală pentru UE”, a declarat Janusz Wojchhovsky, membru al Comisiei Europene, responsabil cu afacerile agricole, într-un interviu acordat unui reporter de la Agenţia de Ştiri Xinhua.

În ultimii ani, China şi UE au făcut schimburi şi evaluări frecvente de politici şi reglementări, ştiinţă şi tehnologie agricolă, precum şi indicaţii geografice. Acestea au menţinut o bună interacţiune în cadrul multilateral, cum ar fi Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru a promova guvernanţa alimentară şi agricolă la nivel mondial. China este a doua cea mai mare piaţă de export din UE de produse agricole, cele două fiind reciproc un important partener comercial de produse agricole. În 2020, comerţul agricol China-UE a avut un impuls de creştere rapid sub noua pandemie de Covid, iar scala comercială a ajuns la 30 de miliarde de dolari.

Wojchekhovsky a declarat că promovarea dezvoltării rurale este fructul eforturilor comune ale UE şi ale Chinei. Ambele părţi au mult de lucrat pentru promovarea dezvoltării tehnologiei agricole, a aplicării datelor mari şi a inovaţiei în agricultură şi producţia de alimente. Acesta consideră că standardele stricte de igienă ale produselor de export din UE pot satisface cererea tot mai mare de produse de înaltă calitate de pe piaţa chineză.

Referitor la oportunităţile şi provocările cu care se confruntă ambele părţi, Wojciechowski a spus că atât UE, cât şi China se confruntă cu provocări comune în dezvoltarea durabilă a agriculturii, a sistemului alimentar şi a dezvoltării agriculturii, precum şi a zonelor rurale. Cele două părţi trebuie să facă schimb de idei şi soluţii şi să consolideze cooperarea în abordarea schimbărilor climatice, promovarea dezvoltării ecologice şi protejarea biodiversităţii.

El a mai afirmat faptul că răspândirea epidemiei a avut un impact semnificativ asupra producţiei actuale de produse agricole şi a lanţului global de aprovizionare. UE şi China ar trebui să se unească pentru a promova comerţul agricol în cadrul multilateral al OMC.

După 8 ani şi 22 de runde de negocieri formale şi sute de consultări informale, Acordul privind indicaţiile geografice China-UE a fost semnat oficial pe 14 septembrie 2020, intrând în vigoare pe data de 1 martie 2021. Potrivit datelor geografice China-UE, prin intermediul acordului, ambele părţi au recunoscut reciproc peste 500 de indicaţii geografice. Aceasta este prima recunoaştere reciprocă pe scară largă a indicaţiilor geografice între China şi Europa, având o importanţă semnificativă în promovarea cooperării economice şi comerciale China-UE, precum şi a dezvoltării economice.

 „Semnarea oficială a Acordului privind indicaţiile geografice China-UE este o piatră de hotar şi un semn important al aderenţei ambelor părţi la deschiderea şi respectarea normelor internaţionale. Acest acord este susţinut pe scară largă în UE şi este un acord reciproc avantajos.”

El a mărturisit că, deşi acest acord aduce mai multe beneficii economice producătorilor, acesta permite, de asemenea, consumatorilor să cumpere produse autentice la un preţ rezonabil. În plus, acordul joacă, totodată, un rol pozitiv în promovarea dezvoltării economice regionale, în special a turismului şi a protecţiei patrimoniului cultural.

Wojchekhovsky a afirmat: „De  la semnarea şi intrarea în vigoare a acordului, am lucrat cu China pentru a ne asigura că acesta este implementat pe deplin şi într-un mod cât mai eficient. Am organizat o serie de activităţi de schimb cu instituţiile chineze relevante pentru a împărtăşi experienţa în promovarea expertizelor legate de indicaţiile geografice. "

Acesta a declarat că în prezent, aproximativ 100 de indicaţii geografice în Europa şi China sunt protejate de drepturi de proprietate intelectuală, iar al doilea lot de 175 va fi finalizat în următorii câţiva ani: ,,Aceasta este o realizare majoră şi tangibilă şi suntem foarte mândri de ea."

Sursă, 24 sept. 2021.

  •   Presa rusă: Republica Cehă exclude companiile ruseşti şi chineze de la construirea unei noi unităţi în centrala nucleară de la Dukovany

Potrivit presei ruse, centrala nucleară de la Dukovany a fost construită în anii ‘80 cu patru unităţi, iar Cehia intenţionează ca până în anul 2029 să înceapă construcţia unei noi unităţi la această centrală nucleară şi să o pună în funcţiune în 2036. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 6 miliarde de euro.

Potrivit RIA Novosti, Cehia va lansa o licitaţie la sfârşitul acestui an. Rosatom (Rusia), Westinghouse Electric Corporation (SUA), China General Nuclear Power Group (China), EDF (Franţa) şi Korea Hydro & Nuclear Power (Coreea de Sud) au depus oferte. Se aşteaptă ca până în 2024, Cehia să identifice compania câştigătoare. Cu toate acestea, în prezent, unele voci din Cehia nu sunt mulţumite de implicarea companiilor chineze şi ruseşti în acest proiect.

Potrivit TASS, pe 16 iunie, anul acesta, Camera Deputaţilor a Parlamentului Ceh a exclus companiile chineze şi ruseşti de la licitaţia pentru construcţia unei noi unităţi la centrala nucleară de la Dukovany. Partea cehă interzice utilizarea tehnologiei chineze şi ruse şi de componente de sprijin în cadrul proiectului. Senatul Parlamentului Ceh a cerut, la rândul său, să se interzică participarea companiilor asociate cu China şi Rusia la funcţionarea ulterioară a noii unităţi.

După trei luni, pe 27 septembrie, RIA Novosti şi TASS au citat postul de televiziune ceh Ceska Televize, care a declarat că Zeman a semnat o lege care exclude participarea companiilor chineze şi ruseşti la construcţia şi exploatarea ulterioară a noii unităţi de la centrala nucleară de la Dukovany. Potrivit TASS, legea a fost susţinută de Senat şi Camera Deputaţilor a Parlamentului ceh.

Conform cerinţelor cehe, numai companiile din ţările care au aderat la Acordul privind achiziţiile publice (AAP) al Organizaţiei Mondiale a Comerţului pot participa la construcţia şi, ulterior, la operarea noii unităţi de la centrala nucleară. Întrucât nici China şi nici Rusia nu au aderat încă la AAP, tehnologia din aceste două ţări nu poate fi utilizată pentru noua unitate.

În ceea ce priveşte participarea companiilor chineze la proiectul centralei nucleare de la Dukovany, în luna martie a acestui an, partea cehă a anunţat de fapt informaţia în avans: Ministerul ceh al Industriei şi Comerţului a declarat la 25 martie că partea cehă va exclude companiile chineze de la licitaţia pentru construirea de noi unităţi la centrala nucleară Dukovany.

Ca reacţie la declaraţia făcută, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în Republica Cehă a spus că partea chineză a luat act de această ştire şi şi-a exprimat o profundă îngrijorare şi opoziţia fermă faţă de decizia părţii cehe de a exclude întreprinderile chineze de la licitaţia pentru proiectul în cauză. Trebuie subliniat faptul că această abordare a părţii cehe reprezintă o abatere gravă de la principiul concurenţei loiale, o încălcare gravă a normelor economice şi comerciale internaţionale şi un prejudiciu grav adus drepturilor şi intereselor legitime ale întreprinderilor chineze. China îndeamnă partea cehă să îşi corecteze abordarea greşită, să adere la principiile economiei de piaţă şi ale concurenţei loiale şi să asigure în mod eficient un mediu de afaceri deschis, echitabil, transparent şi nediscriminatoriu pentru ca întreprinderile chineze să desfăşoare investiţii şi afaceri normale în Cehia, astfel încât să creeze condiţiile necesare pentru o cooperare reciproc avantajoasă între China şi Cehia.

Sursa, 28 sept. 2021.

  • După ce „alianţa sino-rusă” a devenit celebră, Rusia a făcut o nouă promisiune fără precedent.  SUA se tem de ce se va întâmpla

În ultimii ani, China şi Rusia au menţinut o cooperare destul de strânsă în multe domenii, cum ar fi economia şi diplomaţia, ceea ce a atras, de asemenea, atenţia mai multor ţări, inclusiv a Statelor Unite. Deşi China este o ţară nealiniată, o serie de prese străine consideră că este posibil ca China şi Rusia să formeze o alianţă.

După ce diverse speculaţii cu privire la „alianţa sino-rusă” au devenit celebre în întreaga lume, presa rusă a publicat articole care sugerează că Rusia ar putea fi un sprijin puternic al Chinei împotriva alianţei „AUKUS”. Alianţa este o nouă alianţă militară condusă de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia. Multe prese străine au sugerat că alianţa creată vizează în primul rând China.

Potrivit unui articol publicat pe 24 septembrie de publicaţia rusă Politika, Rusia ar putea fi un sprijin puternic pentru China împotriva AUKUS. În forma sa actuală, China are nevoie, dacă nu de un aliat, cel puţin de o susţinere puternică. În prezent, singura ţară care poate juca un astfel de rol este Rusia. De asemenea, partea rusă a subliniat în nenumărate rânduri că va continua să aprofundeze relaţiile bilaterale cu China, aşadar este clar că ceea ce creează teamă SUA, s-a întâmplat deja. Dacă SUA continuă să facă ravagii în lume, este posibil ca ele să asiste la un contraatac comun din partea Chinei şi a Rusiei.

Sursa, 28 sept 2021.

Traducere: Paula Toma (coorodonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite