Închiderea ambasadelor americane din Orientul Mijlociu, o campanie de spălare a imaginii a Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, presa internaţională a ţinut isonul Statelor Unite, relatând despre închiderea ambasadelor americane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cauza „unui posibil complot terorist”. Susţinătorii programelor de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) s-au grăbit să ridice în slăvi instituţia, ceea ce nu face decât să întărească ipoteza că totul ar putea fi doar o campanie de spălare a imaginii a NSA.

La începutul verii, Agenţia Naţională de Securitate din SUA, cel mai puternic serviciu secret al lumii, primea o lovitură gravă, după ce Edward Snowden, care lucra ca agent secret în sistemul de administraţie şi consultare pentru o firmă subcontrantantă a NSA, a dat în vileag programele de supraveghere ale instituţiei. Prin PRISM, XKeyScore şi alte programe, care în timp au devenit deja cunoscute publicului larg, SUA supraveghează conversaţiile telefonice şi electronice nu doar a milioanelor de americani, ci şi a europenilor şi a latinoamericanilor.

Monitorizarea întreprinsă de NSA la nivel mondial a deranjat atât Europa, cât şi America de Sud şi a tensionat relaţiile dintre Washington şi celalalte centre de putere. Aşadar, răul făcut de Snowden a dăunat clar imaginii NSA, dar şi a Statelor Unite în lume.

Oficialii administraţiei Obama s-au luptat în ultimele săptămâni arate cât de bune au fost programele NSA în zădărnicirea comploturilor teroriste, deşi unii membri ai Congresului s-au arătat de-a dreptul sceptici în această privinţă.

NSA, ridicată în slăvi pentru interceptarea discuţiilor teroriste

Recent, pe fondul unor evadări din închisoare petrecute în Orientul Mijlociu, puse pe seama grupării al-Qaeda, SUA au găsit momentul perfect ca să spele imaginea serviciului său de informaţii.

După ce vineri SUA au anunţat că închid 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Germania, Marea Britanie şi Franţa şi-au închis temporar ambasada din Yemen. Motivul? Serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbiri ale teroriştilor Al Quaida în care erau pomenite atentate asupra reprezentanţelor diplomatice ale SUA. Interesant e că s-au închis misiuni diplomatice chiar şi acolo unde nu activează al-Qaeda, o grupare de care Obama susţinea că nu se mai teme, pentru că a fost destructurată.

Discuţiile interceptate de NSA ar fi avut loc între Nasir al-Wuhayshi, şeful grupării Al-Qaeda din Yemen, şi liderul teroriştilor, Ayman al Zawahiri. Acesta din urmă ar fi dat „ordine clare” lui al-Wuhaysi să ducă la capăt un atac, a relatat un oficial american, staţionat în Sanaa, capitala Yemenului, pentru McClatchy.

În context, mai mulţi congressmeni au ieşit la rampă zilele trecute şi au vorbit despre cea mai serioasă ameninţare la adresa Americii de la 11 septembrie 2001 încoace, aşa cum a fost ea descrisă de Saxby Chambliss, vicepreşedintele republican al comisiei pentru controlul serviciilor secrete.

Nu numai acesta s-a folosit de ocazie pentru a lăuda munca Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) căreia i s-ar datora aceste interceptări. „Al-Qaeda creşte în această parte a lumii, iar programele NSA îşi dovedesc din nou valoarea”, a declarat senatoarea Lindsey Graham în cadrul unei emisiuni de la CNN.

Scepticii văd o justificare slabă a programelor de supraveghere

Pe de altă parte, alţii se arată destul de reticienţi şi nu văd nicio legătură între programele-mamut ale NSA, care monitorizează practic toată activitatea online şi telefonică a oamenilor, interceptarea conversaţiilor teroriştilor şi închiderea ambasadelor. Cel puţin, nu în sensul prezentat în mod oficial.

„Dacă ne privim cea mai importantă problemă, iar asta e colectarea datelor la grămadă, nu există nicio indicaţie că acest program (n.r. - al NSA), care colectează cantităţi uriaşe de informaţii, a contribuit la deconspirarea acestui complot”, a declarat republicanul Adam Schiff.

De asemenea, un senator democrat a subliniat că nu există nicio dovadă a faptului că descoperirea s-ar fi făcut cu ajutorul uriaşei baze de date pe care NSA o strânge cu atâta efort. Democratul e de părere că, mai degrabă, măsurile de securitate fără precedent au legătură cu atentatul de anul trecut din Libia în care şi-au pierdut viaţa patru membri ai corpului diplomatic american.

„Hibele” campaniei de PR

Deşi totul pare pus la punct cum trebuie, există câteva probleme în mult-prea-trâmbiţata închidere a misiunilor diplomatice americane din Orientul Mijlociu.

Deşi oficialii americani susţin că NSA ar fi interceptat discuţii între Zawahiri, liderul al-Qaeda încă nelocalizat de serviciile americane, şi şeful ramurei al-Qaeda din Peninsula Arabică, se ştie că teroriştii se feresc să folosească medii convenţionale de comunicare, precum e-mail-ul şi telefonul. Aşadar, e greu de crezut că o asemenea discuţie a fost interceptată.

Apoi, este destul de neobişnuit ca Statele Unite să trâmbiţeze şi să fie atât de deschise cu presa în privinţa unui „complot terorist”. Cel mai logic ar fi fost să-l contracareze în linişte, aşa cum au mai făcut, nu să-l dea în ziar.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite