Atacatorul care urma să comită atentatul împotriva unui avion cu destinația SUA era, de fapt, un agent infiltrat în Al-Qaida

Atacatorul care urma să comită atentatul împotriva unui avion cu destinația SUA era, de fapt, un agent infiltrat în Al-Qaida

Avionul vizat de atac avea ca destinație Statele Unite Foto: Reuters

Atacatorul kamikaze care urma să detoneze o bombă la bordul unui avion cu destinaţia Statele Unite era, de fapt, un agent infiltrat în cadrul ramurii yemenite a Al-Qaida de către serviciile secrete americane sau saudite, scrie „The New York Times".

Ştiri pe aceeaşi temă

Informațiile din presa americană au apărut în contextul în care, luni, un responsabil american din domeniul antiterorismului a declarat că Statele Unite au dejucat recent un proiect de atentat sinucigaş cu bombă împotriva unui avion de pasageri.

Agentul dublu, a cărui naţionalitate nu a fost precizată, s-a oferit voluntar pentru acest proiect de misiune sinucigaşă după modelul atentatului cu explozibilul ascuns în lenjeria intimă de la Crăciunul anului 2009, menționează „The New York Times".

Acesta a fugit prin Emiratele Arabe Unite cu dispozitivul explozibil aflat acum în mâinile tehnicienilor americani de la FBI.

Informaţiile „cruciale" deținute de agent le-au permis serviciilor americane să îl elimine duminică, într-un raid aerian în Yemen, pe unul dintre principalii lideri ai reţelei Al-Qaida din Peninsula Arabă, yemenitul Fahd al-Quso, continuă publicația.

Al-Quso era căutat pentru atentatul împotriva unei nave americane, USS Cole, în largul Yemenului în 2000.

Preşedintele comisiei de Siguranţă internă a Camerei Reprezentanţilor, Peter King, a declarat marţi dimineaţă că raidul aerian avea legătură cu proiectul de atentat. „Casa Albă mi-a transmis că fac parte din aceeaşi operaţiune", a declarat acesta pentru CNN.

Agentul dublu ar mai fi furnizat CIA, serviciilor saudite de informaţii şi celor din alte ţări nespecificate informaţii despre alţi responsabili ai ramurii yemenite a Al-Qaida.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările