Armistiţiu în Portland: Agenţii federali se retrag din oraş. FBI a cerut intervenţie federală încă din luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste Black Lives Matter în Portland şi Los Angeles FOTO EPA-EFE
Proteste Black Lives Matter în Portland şi Los Angeles FOTO EPA-EFE

Agenţii federali desfăşuraţi în oraşul Portland, vor începe o retragere etapizată de joi, a anunţat guvernatorul statului Oregon, Kate Brown, relatează Associated Press. FBI a numit protestele criză naţională încă din iunie, potrivit unui memo intern dezvăluit de The New York Times.

Secretarul Departamentului american de securitate internă Chad Wolf a transmis într-un comunicat că au avut loc negocieri asupra unui plan care prevede o prezenţă „robustă” a poliţiei statului la locul protestelor ce durează de două luni. Rezidenţi  au declarat pentru presa americană că prezenţa agenţilor federali a amplificat tensiunile şi i-a determinat pe şi mai mulţi să se alăture protestelor, în timp ce primarul a spus că intervenţia acestora nu este nicidecum o „strategie de dezescaladare”.

„Forţele de ordine statale şi locale vor începe să securizeze proprietăţi şi străzi, în special pe cele aflate în apropierea proprietăţilor federale devenite ţinte ale atacurilor în ultimele două luni”, a declarat Wolf.

Guvernatoarea statului Oregon, Kate Brown, a anunţat că agenţii federali vor părăsi centrul oraşului începând de joi.

Donald Trump a insistat în repetate rânduri ca aceştia să rămână în oraş până când autorităţile locale vor reinstaura securitatea în oraş avertizând că dacă nu vor acţiona în acest sens, „o vom face noi pentru ei”.

Serviciile federale Marshals şi Departamentul american de securitate internă au pus în balanţă în această săptămână, pe fondul încleştărilor tot mai violente, în faţa tribunalului federal din centrul oraşului, dintre protestatari şi forţele de ordine, dacă să suplimenteze numărul agenţilor federali. Acestea au luat în considerare pregătirea unui număr de 100 de agenţi federali care să meargă la locul protestelor în caz de nevoie.

Protestele izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd au degenerat în violenţe vandalizări şi incendieri ale secţiilor de poliţie, magazinelor şi clădirilor oficiale. Între forţele de ordine şi protestatari anti-rasism, dar şi din alte grupuri care s-a alăturat ulterior, au avut loc confruntări în care fiecare dintre tabere a folosit armele sale, unele dintre ele improvizate pe parcurs. Washington Post a scris despre faptul că protestatarii au început să recurgă la aspiratoare de frunze pentru a bloca gazele lacrimogene. Rezidenţi care s-au alăturat mai târziu protestelor au început să formeze ziduri umane ale mamelor, veteranilor sau taţilor într-o încercare de a da semnale de pace.

În Oregon ţinta a devenit clădirea tribunalului federal care între timp a fost securizată cu un gard şi baricadată. Protestatarii au încercat să distrugă gardul ridicat în jurul clădirii, au stârnit incendii în stradă şi au aruncat cu artificii, cocteiluri Molotov, pietre şi sticle asupra agenţilor de ordine aflaţi de cealaltă parte. La rândul lor, aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene, bile de piper şi arme de impact.

New York Times a dezvăluit un memo al directorului adjunct al FBI, datat 2 iunie, în care acesta solicita mobilizare imediată în contextul unei „crize naţionale”. Acesta a cerut să fie investigaţi „protestatarii violenţi, instigatorii”, dar şi să fie examinate prin intermediul reţelelor sociale acţiuni a ceea ce par a fi „comportamente bine organizate”.

„Gândiţi diferit, nonconformist”, se arată în memo.

Acest memo a fost trimis după un weekend de proteste şi vandalizări în mai multe oraşe şi la o zi după dispersarea mulţimii de către forţe federale în Piaţa Lafayette pentru a permite preşedintelui Trump să se deplaseze către biserica preşedinţilor alături de înalţi oficiali militari.

Un alt memo intern, de pe 16 iulie, de data aceasta din partea agenţilor de informaţii ai Departamentului de Securitate Internă, a indicat că, deşi există precedente ale atacurilor din partea „extremiştilor anarhişti” asupra personalului şi facilităţilor guvernamentale, „nu înţelegem motivele de la baza protestelor recente”.

Audiat în Congresul american marţi, procurorul general William Barr s-a exprimat în aceiaşi termeni, argumentând că în Oregon nu sunt proteste, ci asalturi asupra guvernului SUA.

„În mod remarcabil, reacţia unei bune părţi din mass media, ca şi a aleşilor locali, în faţa acestui asalt organizat a fost să dea vina pe guvernul federal. Ar trebui să fie evident că protestatarii paşnici nu aruncă explozibili asupra tribunalelor federale”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite