Administraţia Trump retrage Statele Unite dintr-un acord global anticorupţie ce vizează piaţa petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a anunţat joi retragerea Statelor Unite din efortul internaţional de combatere a corupţiei ce vizează veniturile de pe urma extracţiei petrolului şi a gazelor naturale.

Statele Unite nu vor mai participa în Iniţiativa pentru Transparenţă a Industriilor Extractive (EITI), o iniţiativă globală ce obligă statele membre să facă publice veniturile obţinute din petrol, gaze naturale şi minerit.

Conform acestui acord, Statele Unite erau obligate să facă publice toate veniturile obţinute din petrol, gaze naturale şi companii miniere, şi să ceară tuturor acestor companii să facă publice toate plăţile efectuate către autorităţile americane şi alte guverne.

Directorul Biroului pentru Resurse Naturale, Gregory J. Gould, a trimis o scrisoare către EITI prin care a anunţat retragerea Statelor Unite din cadrul acestui acord „imediat”.

„Este clar că implementarea internă a EITI nu ţine cont deplin de cadrul legal al SUA”, a afirmat oficialul american în scrisoarea sa.

Democraţii şi membrii organizaţiilor non-profit au criticat dur această decizie, afirmând că administraţia Trump susţine marile corporaţii în dauna transparenţei.

„Este un fapt foarte dezamăgitor. Această decizie trimite un semnal teribil pe plan internaţional cu privire la valorile în care credem”, a afirmat un consilier al Institutului pentru Reglemetarea Resurselor Naturale citat de Reuters.

Statele Unite au aderat la acest acord în anul 2011 după un efort comun al senatorilor Ben Cardin (D) şi Richard Lugar (R). Aceştia au emis un comunicat în care cataloghează această decizie drept o dovadă a „influenţei şi puterii financiare a marilor companii petroliere” şi „o abdicare dureroasă a leadership-ului american în ceea ce priveşte transparenţa şi buna guvernare”.

„EITI a înregistrat progrese importante în eforturile globale împotriva corupţiei şi a transferurilor financiare ilicite. Este important ca ţările bogate în resurse precum Statele Unite să conducă această luptă prin puterea exemplului”, a scris şi preşedintele consiliului de conducere a EITI, Fredrik Reinfeldt, care a completat că măsura reprezintă „o dezamăgire” şi „un pas înapoi”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite