Şeful serviciilor de informaţii egiptene va fi luat la întrebări în SUA după dezvăluiri asupra opririi la Cairo a asasinilor lui Jamal Khashoggi

Şeful serviciilor de informaţii egiptene va fi luat la întrebări în SUA după dezvăluiri asupra opririi la Cairo a asasinilor lui Jamal Khashoggi

Proteste faţă de asasinarea jurnalistului Washington Post la consulatul Arabiei Saudte octombrie 2018 FOTO EPA-EFE

O organizaţie care luptă pentru drepturile omului, înfiinţată de jurnalistul Jamal Khashoggi în ultimul an al vieţii sale, cere Congresului SUA să ceară socoteală şefului serviciilor egiptene de informaţii după dezvăluiri ale Yahoo News privind o oprire în Egipt pentru narcotice a avionului transportând echipa de asasini a prinţului moştenitor saudit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Abbas Kamel, şeful serviciilor de informaţii din Egipt, se va întâlni săptămâna asta la Washington cu omologii săi americani, dar şi cu membri ai Comisiei de Relaţii Externe din Senat.
 
Yahoo News a dezvăluit în seria sa de podcast-uri „Conspiracyland” că avionul  Gulfstream care avea la bord echipa de asasini a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman (MBS) a făcut o oprire pe aeroportul din Cairo în noaptea de dinaintea morţii lui Khashoggi în scopul de a lua narcotice cu care l-au ucis în interiorul Consulatului de la Istanbul. Informaţiile au apărut în interogatoriile suspecţilor prezentate la o audiere cu uşile închise din Turcia şi la care oficiali ai ambasadei turce au luat notiţe. Jurnalistul Washington Post a murit după ce un doctor din cadrul Ministerului Saudit de Interne i-ar fi injectat în braţ o doză letală de droguri.
 
 
Sarah Leah Whitson, director executiv la Democraţie pentru Lumea Arabă de Acum (DAWN), a spus că relatările din presă potrivit cărora „autorităţile egiptene ar fi furnizat drogurile letale folosite pentru executarea lui Jamal Khashoggi sunt şocante” şi ar trebui deschisă o anchetă în Congres.
Potrivit unor surse din cadrul Comisiei de Relaţii Internaţionale din Senat, senatorii americani ar urma să-i ceară explicaţii lui Abbas Kamel, şeful serviciilor de informaţii din Egipt, privind escala pe aeroportul din Cairo din noaptea de 1 octombrie 2018 şi despre rolul autorităţilor egiptene în livrarea drogurilor.
 
Senatorii americani ar dori să aibă o întâlnire separată cu Kamel pentru a discuta despre asasinarea jurnalistului care lucra pentru o publicaţie americană.
 
„Aş vrea să ştie că noi ştim că i-au ajutat pe saudiţi să ucidă un jurnalist din SUA”, spune Tom Malinowski, ales democrat în Camera Reprezentanţior, fost secretar de stat asistent pentru drepturi ale omului.
 
Potrivit lui Whitson, întrebările sunt pertinente în condiţiile relaţiei strânse de lucru dintre  saudiţi şi regimul autoritar al preşedintelui egiptean Abdel-Fattah el-Sissi, al cărui punci din 2013 a fost susţinut de Riad.
 
Kamel a fost şeful personalului administraţiei lui el-Sissi înainte să fie numit în fruntea Directoratului General de Informaţii, în 2018. El ar fi fost omul de legătură cu saudiţii, comunicând direct în materie de informaţii cu Saud al-Qahtani, mâna dreaptă a MBS şi sancţionat de Trezoreria SUA pentru rolul său în uciderea lui Khashoggi.
 
„Un avion guvernamental saudit n-ar fi putut ateriza în Egipt fără cunoştinţa şi permisiunea autorităţilor
egiptene, e imposibil. Cum e imposibil ca altcineva în afara oficialilor egipteni să se coordoneze cu oficialii saudiţi în privinţa livrării drogurilor despre care care ştim acum că au fost folosite la uciderea lui Jamal Khashoggi”.
 
În plus, există dovezi că serviciile egiptene de informaţii ar fi oferit instrucţie Echipei Tigru, dar şi sprijin în răpirile comandate de MBS. O sursă informată a declarat pentru Yahoo News că egiptenii au oferit asistenţă echipei de asasini saudiţi în ce priveşte răpirea din Italia a prinţului saudit Saud bin Saif al-Nasr, un critic al lui MBS, care a fost convins să se urce într-un avion cu destinaţia Roma, dar care a fost dus la Riad şi de atunci nu se mai ştie nimic despre el.
 
Luna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu el-Sissi la Cairo şi a discutat cu el despre acuzaţiile de abuz al drepturilor omului şi detenţia a cel puţin cinci americani în închisorile egiptene.
 
În timpul campaniei sale prezidenţiale, Joe Biden a promis o atitudine mai dură faţă de guvernul egiptean în privinţa abuzurilor asupra drepturilor omului, între care şi judecata în masă a sute de disidenţi care au protestat faţă de puciul lui el-Sissi din 2013, 12 dintre aceştia fiind condamnaţi la moarte.
 
„Fără cecuri în alb pentru dictatorul favorit al lui Trump”, scria Biden pe Twitter în iulie anul trecut.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările