Vladimir Putin, pregătit să-l primească pe Zelenski la Moscova „oricând”, după ce şi-a umflat muşchii în Marea Neagră

Vladimir Putin, pregătit să-l primească pe Zelenski la Moscova „oricând”, după ce şi-a umflat muşchii în Marea Neagră

Preşedintele ucrainean i-a propus marţi lui Vladimir Putin o întâlnire în zona de conflict, cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei FOTO EPA - EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi pregătit să-l primească la Moscova „oricând” pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, însă l-a trimis la separatiştii proruşi din Donbas pentru a discuta despre războiul din estul Ucrainei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat despre o propunere a lui Zelenski de a se întâlni în Donbas, Putin a răspuns că, „dacă este vorba despre a discuta despre relaţiile bilaterale, atunci, bineînţeles, suntem pregătiţi să-l primim la Moscova pe preşedintele ucrainean oricând consideră că este oportun”. 

Însă, dacă Zelenski vrea să vorbească despre războiul dintre forţele Kievului şi separatişti proruşi din estul Ucrainei, el este necesar, „înainte de orice, să se întâlnească cu liderii” celor două republici autoproclamate de către rebeli, şi nu cu şeful statului rus, apreciază Putin. 

„Au existat numeroase măsuri vizând distrugerea relaţiilor noastre, ceea ce nu putem, bineînţeles, decât să regretăm. Dacă preşedintele Zelenski vrea să înceapă să restaureze aceste relaţii, nu putem decât să ne feliciăm”, a adăugat Valdimir Putin, în marja unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

Preşedintele ucrainean i-a propus marţi lui Vladimir Putin o întâlnire în zona de conflict, cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei. 

Confruntările armate s-au multiplicat, de la începutul anului, în urma unui armistiţiu respectat în general în a doua jumătate a lui 2020, între forţe guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, susţinuţi militar şi financiar de către Rusia, care neagă acest lucru.

În paralel, tensiuni au crescut în ultimele săptămâni, în urma desfăşurării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea anexată de ruşi în 2014, în vederea unor exerciţii. 

Armata rusă a anunţat joi retragerea acestor militari, începând de vineri, o decizie salutată de Kiev.

Moscova continuă să-şi umfle muşchii în apropierea României: Armata rusă a lansat faza activă a exerciţiilor sale din Crimeea şi Marea Neagră VIDEO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările