VIDEO Vladimir Putin: Cinci puteri nucleare trebuie să asigure securitatea Planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus, Vladimir Putin, îşi prezintă priorităţile de politică internă şi internaţională pe 2020
Preşedintele rus, Vladimir Putin, îşi prezintă priorităţile de politică internă şi internaţională pe 2020

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în discursul din faţa Adunării Federale că cinci puteri nucleare trebuie să asigure securitatea planetei. „Rusia este deschisă dialogului“, a subliniat şeful statului rus.

Liderul de la Kremlin a mai adăugat că „apărarea ţării a fost asigurată pentru deceniile următoare. În ciuda acestui lucru, nu ne putem culca pe lauri şi nu ne putem relaxa. Trebuie să avansăm observând şi analizând cu atenţie ce se întâmplă în acest domeniu, dezvoltând complexe la sol şi sisteme de generaţie viitoare ”, a spus Vladimir Putin.

Putin a spus că Rusia ar trebui să rămână o republică prezidenţială puternică. Astfel, el şi-a propus să consolideze cerinţele pentru candidaţii la preşedinţie: aceştia trebuie să trăiască în Rusia cel puţin 25 de ani şi să nu fi avut niciodată o altă naţionalitate.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani, potrivit AFP, Reuters şi Rossia 24.

„Consider că este necesar de a supune votului cetăţenilor ţării toate amendamentele propuse la Constituţie“, a declarat Putin în discursul său anual privind Starea Naţiunii, rostit în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul) - Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) / şi a elitelor politice ale ţării, fără să precizeze însă un calendar exact.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Potrivit şefului statului, modificările propuse la textul Constituţiei nu afectează principiile fundamentale ale acesteia, prin urmare, ele pot fi aprobate de parlament în cadrul procedurilor în vigoare prin adoptarea de legi constituţionale.

„Având în vedere că iniţiativele propuse vizează schimbări semnificative ale sistemului politic, ale ramurilor executivă, legislativă şi judiciară, consider că este necesar votul cetăţenilor cu privire la toate modificările ce ar putea fi aduse Constituţiei“, a spus liderul rus, promiţând respectarea rezultatelor referendumului.

Potrivit lui Putin, aceasta este o schimbare 'semnificativă' pentru care el consideră că Rusia este 'matură'. Cele două Camere ale Parlamentului sunt dominate în prezent de forţele pro-Putin şi nu se opun niciodată dorinţelor Kremlinului.

Propunerile de reformă expuse de Putin vizează, de asemenea, consolidarea atribuţiilor guvernatorilor regionali, interzicerea membrilor guvernului şi judecătorilor să aibă permise de şedere în străinătate şi obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

„Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică, motiv pentru care preşedintele va păstra, desigur, dreptul de a stabili obiectivele şi priorităţile guvernului“, a avertizat el.

Astfel, preşedintele îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al guvernului, atribuţia de numi şefii tuturor structurilor de securitate şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale „la două mandate succesive“.

     Putin ecologistul

„Companiile mari trebuie să-şi amintească că au o responsabilitate socială [...] în protejarea mediului”. Putin a cerut companiilor mari să-şi reducă emisiile şi să reducă volumul de deşeuri. El a menţionat „responsabilitatea ecologică” a firmelor. „Trebuie să adoptăm norme şi standarde în domeniul ecologiei”, a adăugat el.

Preşedintele şi-a început discursul pe tema demografiei. "Soarta Rusiei depinde de numărul de locuitori", a spus el. Potrivit acestuia, rata natalităţii astăzi în Federaţie este de 1,5 copii la o femeie şi ar trebui crescută la 1,7 până în 2024.

Şi tot în plan intern Vladimir Putin a mai anunţat că mesele pentru copiii din şcoala primară vor fi plătite de către stat şi va creşte indemnizaţiile alocate familiei.

„Vrem să instituim acest mecanism până în 2021 în toată Rusia. Scopul este reducerea sărăciei reale ", a spus el. „Trebuie să sprijinim familiile tinere”, a spus el. "Dacă anumite familii nu pot beneficia de acest sprijin, vom subvenţiona familia cu 11.000 de ruble (aproximativ 179 de dolari) de persoană", a spus Putin. Vladimir Putin a anunţat că pentru a spori rata natalităţii va acorda subvenţii familiilor cu copii cu vârste între trei şi şapte ani. 

     Preşedintele rus Vladimir Putin ţine discursul său anual pe teme de politică internă şi externă, miercuri, de la tribuna Parlamentului de la Moscova, în sala centrală de expoziţii „Manej” în prezenţa a circa 1.300 de invitaţi.

La eveniment au fost acreditaţi circa 900 de jurnalişti ruşi şi străini. Printre invitaţi se numără membri ai Consiliului Federaţiei, deputaţi ai Dumei de Stat, membri ai Guvernului, şeful Curţii Constituţionale şi al Tribunalului Suprem, preşedinţi ai adunărilor legislative din subiecţii Federaţiei Ruse, şefi ai confesiunilor tradiţionale, personalităţi publice, şefi ai celor mai importante surse de informare în masă şi alţii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite