Rusia se pregăteşte să impună embargou  produselor vegetale din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova începe să răspundă la sancţiunile aplicate de UE şi SUA. Agenţia federală rusă pentru siguranţa agroalimentară Rosselhoznadzor ar putea interzice importurile de produse vegetale din Europa, pe motiv că au fost descoperiţi dăunători de carantină în mai multe loturi de produse vegetale europene.

Anunţul a fost făcut de şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert. Potrivit lui, instituţia realizează o bază de date în acest sens pentru a evalua riscurile existente pentru ţară. În viitorul apropiat vor fi lansate consultări cu serviciile fitosanitare ale Comisiei Europene şi statelor membre UE.

Serghei Dankvert, directorul Serviciului federal pentru supravegherea veterinară şi fitosanitară din Rusia Rosselhoznadzor, a indicat joi, într-o declaraţie pentru ITAR-TASS, că subordonaţii săi adună în prezent probe în cazul tuturor importurilor din UE cu produse problemă pentru a evalua riscurile existente pentru Rusia.

În viitorul apropiat vor avea loc consultări cu serviciile fitosanitare ale Comisiei Europene şi, separat, din unele ţări ale UE, a indicat el.

'Dacă baza de date va fi mare şi nu vom primi răspunsuri clare din partea partenerilor din UE, importul tuturor produselor vegetale din Uniunea Europeană ar putea fi interzis', a declarat directorul Rosselhoznadzor.

'Ultimele cazuri (de detectare de dăunători în produse vegetale din ţări UE) arată că sistemul european de asigurare a securităţii în carantină nu funcţionează', a afirmat oficialul rus, evocând obiecţii faţă de fructele din Grecia (al căror import ar putea să fie restricţionat în zilele următoare), precum şi interdicţia impusă recent la importul de cartofi din Olanda.

Restricţiile serviciilor de control fitosanitar ruse afectează livrări în valoare de miliarde de dolari, având în vedere că pe piaţa rusă de profil intră fructe şi legume de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an, scrie vineri divizia economică a TASS — Praim-Tass.

Anul trecut, potrivit Serviciului Federal Vamal, ţările UE au exportat în Rusia legume în valoare de 935 milioane de dolari şi fructe în valoare de 1,52 miliarde de dolari.

De exemplu, Polonia — după instituirea de la 1 august — a restricţiilor la importul de fructe şi legume va înregistra pierderi estimate la circa 1 miliard de euro, livrările poloneze constituind 20% din totalul importurilor de produse vegetale pe piaţa rusă.

Polonia este cel mai mare furnizor de mere pe piaţă rusă, acoperind aproape 50 la sută din vânzarea cu amănuntul. Piaţa de retail din Rusia va simţi un oarecare disconfort, dar este dispusă să înlocuiască această cantitate de fructe cu mere din Israel, Turcia, Argentina, Brazilia, Iran, China şi Tadjikistan, au indicat retaileri intervievaţi de Praim-Tass.

Republica Moldova — al doilea cel mai mare furnizor de mere în Rusia după Polonia — a solicitat deja sprijin financiar Băncii Mondiale pentru a compensa pierderile fermierilor săi de ordinul a circa 50 milioane dolari în urma interdicţiilor instituite de Moscova la exporturile sale de produse agricole.

Comisia Europeană a invocat o 'surpriză totală' în cazul interdicţiilor instituite faţă de Polonia şi a promis să examineze 'mai cu atenţie' motivele embargoului rus şi să formuleze o cale de atac a acestei decizii la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

În acest sens, şeful misiunii permanente a Rusiei pe lângă forurile de la Bruxelles, Vladimir Cijov, a declarat că problemele legate de standardele veterinare şi fitosanitare 'nu ţin de competenţa OMC', deoarece au legătură mai degrabă cu sănătatea decât cu relaţiile comerciale.

Interdicţiile instituite în serie de către Moscova la produsele agricole din UE intervin în contextul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei pentru rolul ei destabilizator în criza din Ucraina. Represaliile împotriva Republicii Moldova au legătură cu ratificarea recentă a Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE.

Moscova ar putea renunţa la importurile de carne de pui din SUA. Acesta ar putea fi răspunsul Kremlinului la măsurile restrictive impuse de Washington pentru sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei.
 
Analiştii de la Morgan Stanley consideră că sancţiunile impuse Rusiei de UE şi SUA l-au pus pe preşedintele Rusiei Vladimir Putin în faţa unei alegeri grele – să dea un răspuns pragmatic (de-escaladarea conflictului din Ucraina în schimbul neutralităţii şi ridicării sancţiunilor) sau "patriotic" (să se concentreze pe sprijinirea mişcării separatiste pro-ruse în Ucraina, ceea ce ar putea provoca o înăsprire suplimentară a sancţiunilor şi amplificarea confruntării cu Occidentul),

În cazul realizării scenariului acţiunilor pragmatice şi de-escaladării conflictului, autorităţile ruse vor putea adopta o politică a rublei flexibile, îndeplini regulă bugetară şi vor continua legăturile comerciale şi investiţionale cu Occidentul, potrivit Morgan Stanley: aceasta va menţine sistemul economiei de piaţă în Rusia.

În cazul scenariului patriotic se anticipează o înăsprire a politicii monetare, abateri de la regula bugetară, creşterea presiunii asupra rublei şi a rezervelor internaţionale, reducerea relaţiilor economice cu Occidentul, închiderea pieţelor externe pentru întreprinderile-cheie pentru o lungă perioadă de timp şi creşterea intervenţiei statului în economie, avertizează analiştii Morgan Stanley. "Recent, am observat semne că politica economică a Rusiei se schimbă în această direcţie", - opinează analiştii.

Dar Occidentul nu pare speriat de ameninţările Moscove. Grupul celor sapte state industrializate (G7) au căzut de acord să blocheze proiectele noi ale Băncii Mondiale în Rusia.

Potrivit unor oficiali citaţi de Bloomberg, decizia va pune în pericol proiecte de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe care Banca Mondială le avea în Rusia.

citeşte şi:

Rusia introduce taxe vamale la importul a 20 de categorii de mărfuri din  Moldova. Lista conţine două excepţii

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat hotărârea privind aplicarea taxelor vamale la importul a zeci de categorii de mărfuri din Moldova, de la vinuri, fructe şi legume până la mobilă. Decizia va intra în vigoare după 30 de zile de la publicare.

Embargoul aplicat Rusiei de UE, subminat de excepţii periculoase

Sancţiunile economice europene sunt menite să deschidă un nou front, economic, în confruntarea dintre Rusia şi blocul euroatlantic. Contraatacul comercial al UE riscă, însă, să fie compromis de încăpăţânarea unor state membre de a-şi promova interesele proprii în dauna celui strategic comun. Excepţiile de la sancţiunile decise marţi, mai ales în cazul vânzărilor de armament, subminează strategia de descurajare a expansionismului rus.

Lista oligarhilor şi firmelor ruseşti sancţionate de UE

Comisia Europeană a publicat numele cetăţenilor ruşi, inclusiv unii dintre apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin, şi a trei companii care vor avea bunurile îngheţate în cadrul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, pentru sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei, scrie Reuters.

Ce impact vor avea asupra economiei româneşti sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană şi SUA

Analiştii economici consultaţi de „Adevărul“ se aşteaptă ca economia românească să fie afectată indirect de efectele pe care le va avea pachetul de sancţiuni economice impuse Rusiei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Alimentarea cu gaze, scăderea investiţiilor şi deteriorarea schimburilor comerciale sunt principalele riscuri pentru România.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite