Reacţia Moscovei la sancţiunile impuse de Londra în cazul Magniţki

Reacţia Moscovei la sancţiunile impuse de Londra în cazul Magniţki

FOTO Shutterstock

Moscova ameninţă să răspundă sancţiunilor impuse de Londra din cauza încălcării drepturilor omului, considerându-le „ostile”. Pe de altă parte, Washingtonul salută decizia Marii Britanii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rusia îşi rezervă dreptul de a impune măsuri de retorsiune în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit”, a anunţat luni Ambasada Rusiei la Londra.

Ministerul britanic de Externe a publicat luni o listă neagră pe care apar numele a 25 de cetăţeni ruşi, acuzaţi de implicare în moartea în detenţie, în 2009, a lui Serghei Magniţki, un jurist specializat în fonduri de investiţii din cadrul Hermitage Capital. Printre persoanele sancţionate se află Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului rus de anchetă, un organism aflat în subordinea directă a Kremlinului, însărcinat cu principalele cazuri criminale, transmite AFP.

Relaţiile dintre Londra şi Moscova s-au degradat în ultimi ani pe fondul opoziţiei în războaiele din Siria şi Ucraina. Londra acuză Moscova de otrăvirea în Anglia, în 2018, a fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, acuzaţii respinse de Rusia.

Noul mecanism privind protejarea drepturilor omului permite Regatului Unit, un centru financiar prin care tranzitează sau în care sunt plasate active aparţinând multor oameni bogaţi din lume, să adopte în mod autonom sancţiuni specifice împotriva celor care le încalcă, independent de ONU sau Uniunea Europeană (UE)

Pe lângă cei 25 de ruşi, lista britanică mai include 20 de saudiţi suspectaţi de faptul că au jucat un rol în asasinarea editorialistului Jamal Khashoggi în 2018, la Istanbul.

Pe listă se află şi numele unor generali din Myanmar suspectaţi de atrocităţi împotriva minorităţii rohingya şi două organizaţii implicate în muncă forţată, tortură şi crime în lagăre din Coreea de Nord.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american Mike Pompeo a salutat luni primele sancţiuni anunţate de Regatul Unit după ieşirea din UE.

„Aceste sancţiuni marchează începutul unei noi ere a politicii sancţiunilor britanice şi cooperării între democraţiile noastre”, şi-a exprimat satisfacţia şeful diplomaţiei americane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările