Preţul pâinii, celălalt duşman al lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paine

Tupeul şi rezistenţa opozantului Aleksei Navalnîi şi demonstraţiile pe care le provoacă în Rusia nu sunt singurele griji ale lui Vladimir Putine. Un alt ghimpe cu venin lent şi insidios riscă să provoace pagube Kremlinului: creşterea preţului grâului, deci creşterea preţului pâinii, care se simte mai rău în caselor oamenilor şi aşa sărăciţi de criza Covid-19.

Cu toate acestea, într-o ţară în care lipsurile din tipul epocii sovietice şi inflaţia galopantă după prăbuşirea URSS au lăsat urme de neşters, subiectul este extrem de sensibil.

Rusia adevenit grânarul lumii, fiind şi cel mai mare exportator de grâu din lume. Recoltele ruseşti s-au dublat aproape în douăzeci de ani, ajungând la 85 de milioane de tone în 2020 - un an record. Dar, din cauza recoltei dezamăgitoare ale altor producători mari, în special Franţa, precum şi a consumului în creştere continuă din China, preţurile la grâu la nivel mondial sunt la cele mai mari cote din ultimii şase ani. Iar autorităţile ruse nu au protejat în niciun fel oamenii obişnuiţi de aceste pericole internaţionale. Potrivit Bloomberg,  ruşii trebuie să plătească cu 20% mai mult pentru pâinea lor decât în 2019, inflaţia ajungând chiar la 65% la zahăr, notează slate.fr.

Grâul şi bani din grâu 

Acest fapt alimentează un bâzîit ameninţător pentru un Putin slăbit. Prin urmare, preşedintele Federaţiei Ruse s-a simţit obligat să tragă de urechi executivul în timpul unui discurs televizat. Câteva ore mai târziu, guvernul s-a executat şi a impus agricultorilor o taxă de export semnificativă, de ordinul a 25 de euro pe tonă de grâu de la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii martie, când această sumă se va dubla. În acelaşi timp, a fost instituit un sistem de cote pentru a împiedica grâul - dar şi alte produse precum cartofii sau ouăle - să părăsească teritoriul naţional, cu scopul de a reduce inflaţia produselor primare.

 Controlul preţului pâinii în Rusia ar putea determina creşteri în altă parte, cu consecinţe politice dificil de evaluat, dar potenţial semnificative. Potrivit unor cercetători, primăvara arabă din 2010 s-a datorat parţial şi creşterii preţurilor la grâu şi porumb, care au venit din cauza secetei de atunci din Ucraina şi Rusia, care a determinat Moscova să îşi suspende exporturile .

Economia Rusiei , cea mai gravă contracţie din ultimii 11 ani

Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1% în contextul pandemiei de coronavirus, acesta fiind cel mai grav declin din ultimii 11 ani, conform unei estimări preliminare publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), transmite Reuters.

Analiştii intervievaţi de Reuters la finele anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce în cele mai recente estimări ale sale, Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Contracţia economică din 2020 "are legătură cu măsurile restrictive destinate luptei cu coronavirusul precum şi diminuării cererii mondiale pentru resurse energetice", a precizat Rosstat.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998. Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3% iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite