Premiul Nobel pentru Pace 2021: Dmitri Muratov, căpitanul ultimului bastion al presei libere din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Muratov semnând în cartea de oaspeţi după conferinţa de presă susţinută înainte de primirea Premiului Nobel pentru Pace 2021 FOTO EPA-EFE
Dmitri Muratov semnând în cartea de oaspeţi după conferinţa de presă susţinută înainte de primirea Premiului Nobel pentru Pace 2021 FOTO EPA-EFE

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a reuşit să înfrunte demn furtunile emblematicei publicaţii Novaia Gazeta, al cărei angajament pentru demascarea corupţiei şi abuzurilor a costat vieţile mai multor colaboratori de-ai săi.

Dmitri Muratov, în vârstă de 60 de ani, îşi primeşte vineri premiul în cursul unei ceremonii la Oslo, Norvegia, în compania co-laureatei Maria Ressa, o jurnalistă din Filipine.

Ca un adevărat căpitan, Dmitri Muratov a dedicat premiul pentru Novaia Gazeta şi colaboratorii săi „care au murit apărând dreptul oamenilor la libertatea de exprimare”, cum a fost cazul jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisă în toamna anului 2006, chiar de ziua aniversară a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Alegerea de a-l recompensa pe Muratov intervine într-un momentul în care puţina presă independentă, societatea civilă liberă şi opoziţia sunt efectiv strangulate în Rusia, fiind catalogate în baza unor legi speciale emise de regim ca fiind „agenţi străini” sau interzise pentru „activităţi extremiste”.

De altfel, în loc de felicitări, Putin i-a transmis lui Muratov că premiul Nobel nu este un „scut” pentru a fi protejat de statutul de „agent străin”, o clasificare care complică imens activitatea persoanelor şi organizaţiilor vizate.

„Nu vom merge în altă, nu suntem agenţi străini”, spune Muratov, dând asigurări că va lupta până la capăt în Rusia în pofida presiunilor.

În opinia sa, cel care merită premiul Nobel este opozantul Aleksei Navalnîi, închis de regimul Putin după ce a încercat să-l omoare cu Noviciok.

ADN-ul său, investigaţiile

Dar acest premiu recompensează un angajament pe viaţă, remarcă AFP. Dmitri Muratov a primit mai multe medalii pentru lupta sa în favoarea libertăţii de exprimare, între care Legiunea de Onoare a Franţei, în 2010.

Jurnalistul s-a născut în 1961 la Kuibîşev, un oraş de pe Volga redenumit Samara după prăbuşirea URSS.

El îşi descoperă vocaţia lucrând pentru publicaţii locale în timp ce îşi efectua studiile de filologie la Universitatea de Stat din Kuibîşev.

A fondat Novaia Gazeta în 1993, cu sprijinul financiar al ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, la rândul său laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990.

Sub conducerea lui Muratov, publicaţia scoate la iveală de aproape trei decenii cazuri de corupţie şi abuzuri implicând puterea. Publicaţia se apleacă asupra tuturor subiectelor delicate, inclusiv asupra celor care, odată cu sosirea la putere a lui Putin în 2000, devin inabordabile pentru celelalte instituţii de presă, mai ales războiul din Cecenia.

Ultimele mari investigaţii ale Novaia Gazeta sunt despre activităţile obscurei companii de mercenari Wagner şi represiunea îndurată de homosexuali în Crimeea.

Tribut greu

Publicaţia a plătit extrem de scump pentru acest angajament, şase jurnalişti şi colaboratori de-ai săi fiind ucişi ca urmare a activităţii lor.

Cel mai răsunător caz a fost cel al Annei Politkovskaia, cunoscută pentru criticile sale la adresa războiului sângeros dus de Kremlin în Cecenia. Comanditarii crimei încă nu au fost identificaţi.

Cutremurat de moartea Annei, Muratov a intenţionat să închidă publicaţia, părându-i-se „periculoasă pentru viaţa oamenilor”. Dar a renunţat la idee în urma opoziţiei întâlnite chiar în redacţie, care s-a declarat hotărâtă să lupte până la capăt.

2009 a fost cel mai sângeros an pentru Novaia Gazeta, cu trei colaboratori ai redacţiei ucişi, între care o apropiată a Annei Politkovskaia, Natalia Estemirova, reprezentanta pentru Cecenia a ONG-ului de apărare a drepturilor omului „Memorial”.

Novaia Gazeta a continuat să apară, fiind citită în mare parte de intelighenţia liberală. Are un tiraj de 99.000 de exemplare şi circa 18,4 milioane de cititori pe site (conform datelor din noiembrie).

Rusia este în prezent pe locul 150 din 180 în clasamentul privind libertatea presei întocmit de Reporteri Fără Frontiere.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite